Теми статей
Обрати теми

Декларація із земельного податку єдиноподатників: що врахувати?

Шевчук Михайло, податковий експерт
У четвер, 20 серпня, спливає граничний термін подання декларації із земельного податку за липень/за II півріччя 2020 року «новоприбулими» платниками. Найбільше нас при цьому цікавлять ті платники з числа єдиноподатників груп 1 — 3, які звітний обов’язок повинні виконувати у зв’язку із внесеними податковою реформою — 2020 з 1 липня нормами ПКУ. Що важливо знати таким платникам? Пропонуємо зараз же це з’ясувати!

Intro. Про те, що з 1 липня в ряди платників земподатку згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ потрапили єдиноподатники груп 1 — 3, що здають земельні ділянки та/або нерухоме майно, яке знаходиться на них, в оренду/позичку, ви вже знаєте*.

Граничний термін подання декларації із земельного податку за липень/II півріччя спливає в четвер, 20 серпня. Сплатити відображені в ній зобов’язання з урахуванням правила святково-вихідного перенесення треба не пізніше понеділка, 31 серпня.

* У нашому журналі цій темі були присвячені статті «Єдиноподатники і втрата права не платити земельний податок» («Бухгалтер 911», 2020, № 24), «А як вони дізнаються, що ППЄП здає землю/ нерухомість в оренду?» («Бухгалтер 911», 2020, № 25) і «Здавання в оренду частини нерухомості єдиноподатником: нюанси» («Бухгалтер 911», 2020, № 27).

Також ви в курсі неприємних новин за авторством податківців, які у разі здавання в оренду частини приміщення, розташованого на земділянці, або частини земділянки зобов’язують сплачувати податок за всю площу цієї ділянки img 1 (категорія 111.02 ЗІР)**.

** Детальніше про це ви могли прочитати у статті «Земельний податок: фіскальні та нейтральні роз’яснення податківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 30.

Саме на таких платників націлений цей матеріал, адже вони зобов’язані відзвітувати за II півріччя (чи липень 2020 року — якщо обрали місячний період) у термін, зазначений вище.

Нагадаємо також, що звітувати податківцям зобов’язані лише платники з числа юросіб (до яких належать єдиноподатники групи 3). А ось ФОП звітний обов’язок із земподатку стосується лише у тому випадку, якщо земділянки на них оформлені саме як на підприємців*** (а не на звичайних фізичних осіб). Таке було можливим у період з 19.01.99 р. по 20.07.2007 р. На цьому наполягає ДПСУ (роз’яснення в категорії 111.05 ЗІР). Для інших ФОП-землевласників суму податку розраховують самі податківці.

*** Подробиці знайдете у статті «Чи повинен ФОП звітувати щодо землі та нерухом-податку»? («Бухгалтер 911», 2020, № 5).

Зверніть увагу: при поданні першої декларації із земельного податку разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку (далі — НГО) земельної ділянки. Надалі такий витяг подають у разі затвердження нової НГО землі.

Подавати такий витяг у податкову доведеться на паперових носіях (на що звертає увагу ДПСУ в категорії 111.05 ЗІР). Хоча є резон поцікавитися у своїх податківців — можливо, вони погодяться прийняти PDF-копію витягу через Електронний кабінет меню «Листування з ДПС».

Пертурбації img 2 з Кф. Далі розглянемо одну проблемну ситуацію, про яку нам повідомив наш читач.

Суть проблеми полягає в тому, що інспектори на місцях при здаванні приміщень (частини приміщень) в оренду вимагають «вручну» коригувати коефіцієнт функціонального використання (Кф). Але цей коефіцієнт впливає на розмір НГО землі ще на етапі її визначення. Інспектори ж пропонують самостійно збільшити НГО на інший коефіцієнт Кф img 3 (заздалегідь зменшивши НГО на Кф, закладений при її визначенні). Чи правомірні такі їх вимоги?

Зазначимо, що в цій ситуації НГО була проведена у 2020 році.

У тому ж рішенні 11 сесії Харківської міської ради 7 скликання «Про місцеві податки і збори у місті Харкові» від 22.02.2017 р. № 542/17 про ставки плати за землю сказано:

«У разі надання в оренду земельних ділянок, окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, у тому числі зазначеними у пунктах 1.3 та 1.4, іншим суб’єктам, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється відповідно до пунктів 1.1 та 1.2 цього додатка від НГО, визначеної з урахуванням застосування відповідного коефіцієнта функціонального використання цих площ».

Але що це означає для платника? Він сам повинен «коригувати» НГО? Вважаємо, що ні. Для цього немає підстав.

Самі податківці в консультації з розділу 111.05 ЗІР зазначають:

Запитання звучало так: «Чи повинні СГ-власники земельних ділянок при обчисленні земельного податку за земельні ділянки, на яких розташовані передані в оренду будівлі, споруди (їх частини), враховувати коефіцієнт функціонального використання земельної ділянки 2,5?».

— власники земельних ділянок, які надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, з питань визначення НГО та цільового призначення таких земельних ділянок повинні звернутися до відповідних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин;

— Коефіцієнт функціонального використання земельної ділянки (Кф) є складовою формули щодо визначення НГО земельної ділянки і встановлюється Методикою окремої конкретної земельної ділянки;

— НГО земельних ділянок проводиться спеціалізованими суб’єктами за формулою, до якої входить, в тому числі, Кф земельної ділянки. Таким чином, власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі не можуть проводити НГО земельних ділянок, бо не є такими спеціалізованими суб’єктами, і самостійно застосовувати будь-які коефіцієнти, на підставі яких визначається НГО.

Тому строго формально платник повинен орієнтуватися саме на актуальну НГО. Але це якщо ви готові сперечатися з податківцями!

При цьому слід звернути увагу, що, по-перше, відмовити у прийнятті декларації на тій підставі, що НГО вказана згідно з отриманим цього року (!) витягом, вам не можуть (згідно з п. 49.10 ПКУ).****

Адже у такому разі якраз і йдеться про висунення будь-яких не визначених цією статтею* передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації…), що Кодексом прямо заборонено.

**** Мається на увазі ст. 49 ПКУ.

По-друге, оскільки подати декларацію ви повинні не пізніше 20 серпня, то дата її подання припадатиме на період дії карантину. А це означає, що податківці не мають права ні провести документальну перевірку (згідно з п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), ні нарахувати штраф за донарахування податкового зобов’язання за земподатком (згідно з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі