Теми статей
Обрати теми

Методрекомендації з бухобліку — підкориговано

Казанова Марина, податковий експерт
Мінфін вирішив привести до ладу деякі Методрекомендації з бухобліку. Зміни внесено наказом Мінфіну від 14.01.2020 р. № 6 до Методрекомендацій з бухобліку основних засобів; запасів; фінвитрат; спільної діяльності; щодо облікової політики підприємства. Переважно — це просто технічні, а іноді коректорські/граматичні правки. Коротко розповімо про суть змін.

1. Методрекомендації щодо облікової політики (наказ Мінфіну від 27.06.2013 р. № 635). Ще влітку 2019 року до Інструкції № 291* було внесено зміни, згідно з якими всі підприємства зобов’язані застосовувати для обліку витрат рахунки класу 9. Ось під ці зміни підкоригували й Методрекомендації № 635 — рахунки класу 9 ведуться всіма підприємствами з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8 «Витрати за елементами».

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

2. Методрекомендації з бухобліку основних засобів (наказ Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561). Тут такі правки:

— додали, що до групи 8 основних засобів «Багаторічні насадження» належать і плодоносні рослини. Відповідні зміни давно передбачені П(С)БО 7;

— зазначено, що ліквідаційна вартість ОЗ визначається комісією, створеною наказом керівника підприємства, під час введення об’єкта в експлуатацію;

— виключені згадки про індексацію основних засобів;

— підкоригували проводки, що стосуються відображення в обліку повернення орендодавцеві орендованих у складі ЦМК основних засобів. Повернення орендодавцеві залишку невикористаних амортизаційних відрахувань орендар відображає проводкою Дт 685 —Кт 311. При цьому в разі створення цільового фонду з відновлення таких основних засобів залишок невикористаного цільового фонду, що підлягає поверненню орендодавцеві, відображається проводкою Дт 48 — Кт 685.

3. Методрекомендації з обліку запасів (наказ Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2). У п. 3.10, де перелічувалися вимоги до реквізитів закупівельного акта, виключений реквізит «Місце складання». Це вже давно необов’язковий реквізит будь-якого первинного документа.

Також прибрали посилання на Інструкцію з бухобліку ПДВ № 141, що втратила чинність, а також на вже скасовану інвентаризаційну інструкцію.

4. Методрекомендації з бухобліку фінвитрат (наказ Мінфіну від 01.11.2010 р. № 1300). Сказано, що вони не поширюються на мікро-, малі підприємства, неприбуткові організації, підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат згідно з податковим законодавством, а також на представництва іноземних суб’єктів, Крім того, Методрекомендації не поширюються й на підприємства, які складають звітність за МСФЗ.

5. Методрекомендації з бухобліку спільної діяльності (наказ Мінфіну від 30.12.2011 р. № 1873). Зазначено, що вони не поширюються на підприємства, які складають звітність за МСФЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі