Теми статей
Обрати теми

Ліцензія на зберігання пального в каністрах

Павленко Олексій, податковий експерт
Побоюючись штрафу (0,5 млн грн) за зберігання пального без ліцензії, госпсуб’єкт запитав у фіскалів: чи потрібна ліцензія на зберігання пального в баку дизельного генератора та/або в каністрах? Податківці дали відповіді — у листі ДПСУ від 11.01.2020 р. № 76/6/99-00-04-01-04-06/ІПК. Аналізуємо, що відповіли.

Щодо того, що ліцензія на зберігання пального в баку (транспортного засобу, обладнання або пристрою) не потрібна, фіскали вже роз’яснювали*. І тут, на щастя, новин немає. А ось щодо каністр питання цікаве. Але приводів для радості немає. На жаль, висновки листа щодо зберігання в каністрах, швидше, звучать як фіскальні. Схоже було в листі ДПСУ від 27.09.2019 р. № 430/6/99-00-04-02-06-15/ІПК, а в листі ДПСУ від 26.11.2019 р. № 1541/6/99-00-04-02-06-15/ІПК відповідь на подібне запитання однозначно фіскальна.

* Стаття «Зберігання пального в баку — без ліцензії!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 34).

Загалом, висновки листів зводяться до такого. Законом № 481**, мовляв, не встановлено вимог до видів, місткості та розміщення ємностей, які використовуються для зберігання пального. У таких випадках госпсуб’єкт здійснює діяльність зі зберігання власного пального. І тому, мовляв, йому необхідно отримати ліцензії на право зберігання пального на кожне місце (територію) зберігання, на якому розташовані будівлі та/або обладнання, та/або ємності для зберігання пального на праві власності або користування (крім випадків, передбачених Законом № 481, коли така ліцензія не потрібна — див. нижче).

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

У світлі такого підходу зберігання пального в каністрах, балонах тощо без ліцензії на зберігання (або на оптову/роздрібну торгівлю пальним) штрафонебезпечне.

Отримувати ліцензію на зберігання пального в невеликих каністрах здається безглуздим. Проте Закон № 481 від ліцензії захищає тільки зберігання пального виключно в споживчій тарі до 5 літрів***. Спроба ж звільнити від отримання ліцензії осіб, які зберігають пальне загальним об’ємом до 200 л, зазнала фіаско****.

*** Є ще «нетипові» винятки: для бюджетників, нафтагазовидобувачів та ін.

**** Нюанси знайдете в статті «Гарячі» запитання щодо ліцензування зберігання пального» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 5).

Тому, можливо, варто не економити 780 грн (чи більше), якщо у вас десь регулярно зберігаються каністри тощо з пальним? Щоб потім не відбиватися від півмільйонного штрафу за якусь випадкову каністру або газовий балон із вмістом.

Якщо вас спробують оштрафувати, можна намагатися апелювати до того, що в цілій низці роз’яснень головні фіскали пишуть, що ліцензії повинні отримуватися тільки на стаціонарні (!) ємності/резервуари. Але успіх не гарантований.

На закінчення нагадаємо, що введення штрафу за зберігання пального без ліцензії перенесли до 31.03.2020 р.! Тож на роздуми часу залишилося небагато.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі