Теми статей
Обрати теми

Екоподаток, рента та єдиний податок: закриваємо 2019 рік

Шевчук Михайло, податковий експерт
Непомітно промайнула перша половина звітної кампанії за 2019 рік з низки податків та зборів. У їх числі — екологічний податок, рентна плата та єдиний податок, «родзинки» подання звітності з яких ми традиційно розглядаємо в одній статті. Не стали зраджувати традиціям ми й зараз, хоча «родзинок» цього разу зовсім і небагато.

Розпочнемо з того, що хоча за вікном уже й 2020 рік, відзвітувати найближчим часом потрібно за минулий рік. Відповідно керуватися при заповненні податкової звітності необхідно правилами, які діяли у 2019 році.

Наприклад, інформацію щодо податкових пільг поки що потрібно наводити в окремому звіті, а не в деклараціях із кожного податку, про які йтиметься в цій статті. По-хорошому, звітувати про податкові пільги з кожного податку у складі відповідних декларацій необхідно буде починаючи зі звітних (податкових) періодів 2020 року. Тільки поки що ще не всі форми декларацій до цього підготовлені.

Граничний строк подання декларацій, про які йдеться в статті (крім ЄП-декларації платників груп 1 і 2), мине у понеділок, 10 лютого (з урахуванням правила святково-вихідного перенесення).

Далі пропонуємо по черзі поговорити про трійку головних героїв нашої статті.

Декларація екоподатку. Багато галасу img 1 в цьому році було навколо викидів вуглекислого газу (СО2). Це не дивно, адже, по-перше, у 2019 році майже у 25 разів збільшилася ставка оподаткування екоподатком таких викидів (з 0,41 до 10 грн./т) — п. 243.4 ПКУ.

По-друге, як компенсатор передбачена можливість:

— зовсім не бути платником цього податку в частині таких викидів (згідно з п. 240.7 ПКУ) — якщо річний обсяг викидів не перевищує 500 т. У такому разі доведеться подати податківцям заяву про відсутність у звітному році об’єкта оподаткування викидів двоокису вуглецю;

зменшити базу оподаткування в частині таких викидів на 500 т (згідно з п. 242.4 ПКУ) — якщо річний обсяг викидів перевищує цю величину. У такому разі податківцям потрібно подати заяву про звітний (податковий) період, у якому очікується перевищення граничної величини викидів двоокису в розмірі 500 т.

В обох випадках, окрім заяви, податківці вимагають подання розрахунку оцінки обсягів таких викидів (з матеріалами оцінки інвентаризації обсягів викидів двоокису вуглецю за всіма стаціонарними джерелами забруднення).

Про «звільняючі» заяви з екоподатку ми говорили в окремій статті*. Але подати їх можна не пізніше вівторка, 12 травня, тому поспіху із цим поки що немає.

* Див. статтю «Єдиноподатникам, ПДВшникам і забруднювачам атмосфери: про що потрібно заявити?», розділ «Екологічний податок» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 1.

Правила заповнення декларації екоподатку в частині викидів СО2 та окремого додатка 1 у частині таких викидів ми обговорювали в низці статей**. У частині ж інших викидів/скидів правила заповнення декларації змін не зазнали.

** А саме: «Еко-декларація за І квартал: розбираємося з особливостями» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 16); «Заповнення СО2-додатка: нова версія» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 19), «Звітуємо з екоподатку: СО2-акценти» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 44).

Декларація рентної плати. Календарний квартал є базовим, але не єдиним податковим (звітним) періодом із рентної плати. Види ренти, за якими платники зобов’язані звітувати щомісячно, перелічені в п. 257.1 ПКУ. Найпопулярніший img 2 серед них — рентна плата за користування радіочастотним ресурсом України.

Із «квартальних» видів рентної плати, що нас цікавлять, найпоширеніший — рента за спецводокористування.

Кардинальних змін у порядку справляння рентної плати (таких, як, наприклад, видалення з числа платників вторинних водокористувачів) у 2019 році не відбулося, тому й правила заповнення декларації майже ніяк не змінилися.

Причому така стабільність спостерігається не лише щодо «водної», а й щодо інших видів рентної плати.

Із позитиву — податківці більше не сперечаються з тим, що право не справляти рентну плату за спеціальне використання води за воду, яка використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення виключно власних питних та санітарно-гігієнічних потреб юросіб, ФОП і єдиноподатників згідно з п.п. 255.4.1 ПКУ стосується і первинних водокористувачів. Про це свідчать їх консультації в категорії 118.02 ЗІР. Але водночас декларувати звільнені обсяги води примушують (первинних водокористувачів) в окремому додатку 5 до декларації (із зазначенням у графі 10.2 додатка коефіцієнта «0»).

Декларація платника єдиного податку. Ви, мабуть, знаєте, що залежно від групи, до якої належить платник, відрізняються і строки подання єдиноподаткових декларацій. Так:

1) єдиноподатники ФОП груп 1 — 2 зобов’язані подати декларацію за 2019 рік не пізніше понеділка, 2 березня (з урахуванням правила святково-вихідного перенесення);

Платники, зазначені в пунктах 1 і 3, подають декларацію раз на рік.

2) єдиноподатники групи 3 (ФОП і юрособи) — не пізніше понеділка, 10 лютого. Знову ж з урахуванням правила святково-вихідного перенесення;

3) єдиноподатники групи 4 (ФОП і юрособи)*** — не пізніше за четвер, 20 лютого.

*** Про їх звітність ми поговоримо в окремій статті одного з наступних випусків.

Форми єдиноподаткових декларацій давно не змінювалися, тому й правила їх заповнення залишилися колишніми.

Крім єдиноподаткової декларації, у разі виплати в минулому році доходів нерезидентам**** із джерелом їх походження в Україні єдиноподатникам доведеться подати й декларацію з податку на прибуток. Як додаток до неї подають Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, які отримали доходи з джерелом їх походження з України (додаток ПН).

**** Крім постійного представництва нерезидента на території України.

Подати їх можна раз на рік не пізніше понеділка, 2 березня, що підтверджують податківці у своїх свіжих роз’ясненнях у категоріях 107.05 і 108.05 ЗІР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі