Теми статей
Обрати теми

«Прибуткова» декларація за півріччя: що врахувати?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Позаду І півріччя цього непростого року, а це означає, що настала пора подання квартальної податкової звітності, в числі якої і декларація з податку на прибуток підприємств1. Значні нововведення в порядок оподаткування при цьому внесла неабияк запізніла податкова реформа — 2020, багато положень якої діють уже з 23 травня2. Як заповнити декларацію за півріччя, нічого не випустивши з уваги?

1 Форму якої затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897.

2 Детальніше про це ви могли прочитати у статті «Податкова реформа — 2020: податок на прибуток» журналу «Бухгалтер 911», 2020, № 22. Роз’яснення ДПСУ із цього приводу ми аналізували у статті «Реформований податок на прибуток: роз’яснюють податківці» журналу «Бухгалтер 911», 2020, № 25.

Хто зобов’язаний звітувати? Насамперед це високодохідні платники податку. При цьому належить підприємство до такої категорії чи ні, визначали ще за підсумками 2019 року.

Граничний строк подання декларації закінчується в понеділок, 10 серпня. Сплатити зобов’язання, відображені в декларації, краще не пізніше середи, 19 серпня.

Зміна критерію високодохідності з 20 до 40 млн грн, по суті, зіграє тільки за підсумками цього року. Якщо платники, річний дохід яких за 2019 рік перевищував 20 млн грн, за підсумками 2020 року не перевищать 40-мільйонну «планку», вони зможуть, по-перше, не розраховувати податкових різниць, а по-друге, не подавати квартальної звітності з податку в наступному році.

НЕ зобов’язані звітувати за підсумками півріччя виробники сільгосппродукції, що були у 2019 році високодохідними, адже для них обсяг доходу зовсім не повинен відігравати ролі. Завдяки податковій реформі-2020 це питання повинне нарешті вирішитися на користь таких платників податків.

Подавати піврічну декларацію необхідно тільки тим сільгосптоваровиробникам, які мають намір скористатися особливим звітним періодом (01.07.2020 р. — 30.06.2021 р.). При цьому у службовому полі 9 «Особливі відмітки. Податкова декларація платника податку на прибуток підприємств» «шапки» декларації такі платники повинні поставити відмітку в комірці «виробника сільськогосподарської продукції».

Подавати декларацію за півріччя зобов’язані також:

1) платники, які ліквідувалися у ІІ кварталі (але вони із цим уже впоралися);

2) колишні платники податку, які з IIІ кварталу 2020 року перейшли на сплату єдиного податку;

3) неприбуткові порушники, які в І або ІІ кварталі допустили нецільове використання доходів.

До кінця року останні зобов’язані подавати квартальні декларації з податку на прибуток згідно з п.п. 133.4.3 ПКУ.

Форма декларації. Тут поки що змін немає, хоча вже й пора б (у зв’язку зі змінами, внесеними законами № 5403 і № 4664, нещодавно оновлена форма декларації вже морально застаріла). Поки ж за півріччя звітуйте за тією ж формою, яку використовували для складання звітності за І квартал.

3 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 р. № 540-IX.

4 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

Ідентифікатор електронної форми декларації — J0100118.

В яких рядках додатка РІ відображати деякі нові та змінені різниці, ви могли дізнатися з нашої таблиці в розділі «Податкові різниці»5.

5 Стаття «Реформований податок на прибуток: роз’яснюють податківці» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 25).

Виняток — постійні представництва нерезидента, які зобов’язані подавати загальну «прибуткову» декларацію, тільки починаючи зі звітності за півріччя (див. лист ДПСУ від 04.06.2020 р. № 8939/7/99-00-07-02-01-07).

Що ще врахувати? Щоб охопити всі нюанси заповнення та подання «прибуткової» декларації, цій темі довелося б присвятити чи не весь номер. Постараємося виокремити основні моменти, на які слід звернути увагу при заповненні звітності за півріччя.

ОЗ-нюанси податкової реформи. При заповненні декларації врахуйте, що з 23 травня:

1) зріс поріг для віднесення необоротних активів до складу основних засобів у податковому обліку із 6 до 20 тис. грн;

2) заборонено амортизацію ОЗ у податковому обліку за періоди, у яких відповідні об’єкти не використовують у госпдіяльності (у зв’язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією);

3) дозволено застосування виробничого методу амортизації;

4) розширено та дозволено застосування прискореної амортизації ОЗ не лише групи 4, але й груп 3, 5 і 9 «заднім числом» — з 1 січня 2020 року (згідно з п. 43 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

«Штрафна» різниця, передбачена п.п. 140.5.11 ПКУ, з 23 травня «заграла новими барвами» img 1 (зміни, на жаль, не на користь платників податку). Тепер фінрезультат до оподаткування слід збільшувати на суму штрафів і пені, нарахованих контролюючими органами та іншими (!) органами державної влади за порушення вимог законодавства. Причому за порушення не лише податкового, але й будь-якого законодавства.

Але врахуйте: за операціями, здійсненими до 23 травня, коригування потрібно застосовувати, тільки якщо вона відповідає умовам цієї різниці у старій редакції.

Врахуйте: нову 30 %-ву збільшуючу різницю при реалізації товарів/робіт/послуг «низькоподатковим» нерезидентам згідно з п.п. 140.5.51 ПКУ необхідно розраховувати тільки в річній (!) декларації.

А отже, в декларації за півріччя необхідності її розрахунку немає.

При складанні додатка ПП, перший досвід заповнення якого в платників був (якщо взагалі був img 2) тільки раз, керуйтеся оновленими Довідниками податкових пільг, доведеними листами ДПСУ від 01.07.2020 р. № 99/1 і № 99/2 відповідно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі