Теми статей
Обрати теми

Допомога по частковому безробіттю для ФОП: «фішки» нового Порядку

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Ви вже знаєте, що законодавці дали ФОП можливість отримати карантинну допомогу по частковому безробіттю (КДЧБ) «на себе»1. Справа була за малим — дочекатися, поки КМУ оновить свій Порядок виплати допомоги2. І ось, дочекалися3. Порядок викладено в новій редакції. І нам знову є про що поговорити.

1 Деталі знайдете в статті «Карантинна» допомога по частковому безробіттю: «ширше коло» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

2 Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.., затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

3 Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.., у редакції постанови КМУ від 03.06.2020 р. № 453.

1. У ст. 47-1 Закону про зайнятість про це жодного слова, але Держслужба зайнятості не одноразово зазначала, що підприємницькою КДЧБ зможуть скористатися ФОП без (!) найманих працівників?!4 Ми припускали, що, можливо, це обмеження закладе на підзаконному рівні КМУ. Але в оновленому Порядку такого й близько немає. Ба більше, у п.п. 3 п. 9 Порядку навпаки сказано, що в разі подання відомостей щодо себе і щодо найманих працівників ФОП подає відомості за формами згідно з додатками 1 і 2. Тобто ось воно — регулювання на випадок, коли за КДЧБ звертається ФОП з найманими працівниками! На цьому фоні твердження держслужби зайнятості вже викликають запитання. Але, сподіваємось, від своєї надуманої позиції Держслужба зайнятості все ж таки відмовиться.

4 Навіть у замітці, що «супроводжує» появу оновленого Порядку виплати КДЧБ, уже підлаштованого під виплати ФОП (www.dcz.gov.ua/novyna/pidtrymkoyu-derzhavy-vidteper-mozhut-skorystatysya-pidpryyemci-bez-naymanyh-pracivnykiv).

2. У замітці, що «супроводжує» появу оновленого Порядку виплати КДЧБ (www.dcz.gov.ua/novyna/pidtrymkoyu-derzhavy-vidteper-mozhut-skorystatysya-pidpryyemci-bez-naymanyh-pracivnykiv), говориться про те, що з КДЧБ не сплачується ПДФО і ВЗ. Інакше кажучи, центр зайнятості в будь-якому разі не виконуватиме при виплаті функції податкового агента в частині оподаткування КДЧБ. Але нюанс тут ось у чому. Спочатку ми вважали, що ПДФО/ВЗ тут немає, оскільки КДЧБ потрапляє під звільняючий п.п. 165.1.1 ПКУ. Але податківці вирішили інакше. Мовляв, це інший дохід і він оподатковується в загальному порядку img 1.

Хоча потім і перевели своє роз’яснення до розряду нечинних.

Тим часом законодавець, очевидно, щоб прибрати недомовленість в оподаткуванні, прописав у новому п. 13 підрозд. 1 і п.п. 1.10 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що з 02.04.2020 р. не підпадає під оподаткування ПДФО/ВЗ КДЧБ, яка виплачується (надається) роботодавцем. Але про КДЧБ для ФОП формально не сказано. Добре, якщо податківці аналогічно поширять звільнення й на ФОП. Інакше вийде не дуже добра ситуація. Центр зайнятості вважає, що оподаткування немає і нічого як податковий агент з виплати не утримує. Податківці вважають, що є (якщо вони займуть фіскальну позицію). А ФОП потрібно вирішувати, заплатити самому податки і спати спокійно чи йти на принцип і стверджувати, що тягар сплати на податковому агентові (центрі зайнятості), а він про це піклуватися не повинен (п.п. 127.1 ПКУ).

Знову-таки у цьому разі краще буде дістати від податківців письмову індивідуальну податкову консультацію.

3. Щодо ФОП на пенсії бачимо підтвердження, що КДЧБ їм не дадуть img 2. У додатку 2 міститься «контрольне запитання» «Наявність пенсії (так/ні)». Аналогічні «контрольні запитання» в додатку 1 є щодо працівників і покликані вони «відсівати» тих, хто право на КДЧБ не має.

З іншого боку, бачимо крок назустріч особам з інвалідністю. Їм, судячи з усього, нададуть КДЧБ без фактичної сплати ними ЄСВ «за себе». Так, для них:

— передбачено прив’язку суми КДЧБ до мінзарплати (2/3 мінзарплати за повний місяць бездіяльності). Тобто без аналізу даних ф. № Д5 за 2019 рік, як для інших ФОП (див. нижче);

— відсутність необхідності документально підтверджувати сплату ЄСВ «за себе» за останні 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

4. З’явилася деяка визначеність, від якої бази братимуть 2/3 для розрахунку суми КДЧБ. Це «середній розмір місячної бази нарахування» ЄСВ з ф. № Д5 за 2019 рік. Потрібно розуміти, це підсумок за графою 4, поділений на кількість місяців (рядків), у яких зазначено дохід.

Якщо реєстрація не з початку року, то ділити будемо на кількість місяців зі статусом ФОП.

А ось що стосується загальної суми допомоги, то тут особливої ясності не додалося.

Як і раніше, зрозуміло, скільки дадуть за повний місяць повного зупинення діяльності. Згідно з п. 4 Порядку — це 2/3 від «середнього розміру місячної бази нарахування» ЄСВ з ф. № Д5 за 2019 рік, але не більше мінзарплати (4723 грн). Знову ж таки з урахуванням фінансових можливостей Фонду безробіття. Для ФОП з інвалідністю (які від сплати ЄСВ «за себе» звільнені) — 2/3 від мінзарплати.

За «дробовий» місяць (коли зупинення діяльності охопило лише частину місяця) — пропорційно часу (дням) зупинення.

А ось якщо діяльність частково велася (була не зупинена, а скорочена в певній частині), то запитань тільки додалося. Загальна логіка, що КДЧБ надається «за кожну годину, на яку була скорочена передбачена законодавством тривалість робочого часу», нікуди не поділася. Але в Порядку вона чітко прив’язана до найманих працівників.

З одного боку, КМУ, можливо, розсудив логічно — для ФОП законодавством не передбачена тривалість робочого часу.

З іншого боку, чи не скаже центр зайнятості, що КДЧБ надається тільки в разі повного зупинення діяльності?

Вважаємо, що не повинен. Це суперечитиме положенням базової ст. 47-1 Закону про зайнятість. Знову ж таки в «підприємницькому» додатку 2 фігурують: «Кількість годин нормальної тривалості робочого годині на місяць ___ Кількість годин часткового безробіття за місяць _____».

Тобто й у разі скорочення діяльності (велася в усіченому обсязі) є можливість отримати КДЧБ. Інше питання: як розрахувати її суму?

5. З’явилася конкретика щодо набору документів, який потрібно подати центру зайнятості претендентові на КДЧБ «на себе».

Їх можна подавати на вибір ФОП: у скриньку, розміщену на вході до центру зайнятості, поштовим відправленням, на е-mail центру зайнятості у форматі скан-копій.

Це:

1. Заява в довільній формі. Але, за досвідом, краще написати її за тією формою, яку пропонує ваш центр зайнятості. Цікаво, що, у випадку коли ФОП звертається за КДЧБ тільки «на себе», не вимагається підтверджувати свою належність до суб’єктів малого (у тому числі мікро-) і середнього підприємництва. Відповідно не потрібно подавати копії відповідної звітності про доходи/працівників.

2. Засвідчена ФОП копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності. Зазначимо, що чіткої форми наказу / вимог до його змісту / шаблону немає. Усередині з посиланням на постанову КМУ від 11.03.2020 р. № 211 ФОП «наказує» з такого-то числа зупинити здійснення діяльності в такому-то об’єкті за такою-то адресою.

Знову ж таки, щоб не робити зайвої роботи (не переробляти наказ), краще заздалегідь погодити цей момент зі своїм центром зайнятості.

3. Відомості про підприємця згідно з додатком 2 до Порядку. Якщо ФОП звертається за КДЧБ і «на себе», і на працівників, за працівниками подається додаток 1.

4. Довідку про сплату ЄСВ «за себе» за останні 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності. Тут новинка. Раніше Порядок вимагав таку довідку брати в податківців. Зараз довідку «робить» сам ФОП — «на підставі звітних відомостей, які надаються до Пенсійного фонду України». Знову ж таки формально Порядок говорить про довідку, як «подану роботодавцем». Але навряд чи від ФОП-«одинака» цю довідку не вимагатимуть. Будуть. Звільнені від подання цієї довідки тільки ФОП з інвалідністю (пільговики за сплати ЄСВ «за себе»).

Для випадку із зупиненням у березні 2020 року — це буде довідка про сплату ЄСВ «за себе» за вересень 2019 року — лютий 2020 року.

Договір з ФОП не укладають (як це має місце бути у випадку з роботодавцями).

КДЧБ покриває період «з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину».

Але, за досвідом, КДЧБ охоплює лише той період, поки ФОП перебував під дією карантинних заборон. Якщо заборони вже знято, а ФОП, як і раніше, простоює, центр зайнятості, імовірно, не захоче оплачувати простій — незважаючи на те, що 30 днів після завершення карантину5 не завершилися.

5 Передбачувана дата завершення карантину — 22.06.2020 р. (постанова КМУ від 20.05.2020 р. № 392).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі