Теми статей
Обрати теми

РРО в стоматологічному кабінеті

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Чи потрібен РРО стоматологові у його приватний кабінет (ФОП на єдиному податку групи 2)? Як його запрограмувати? Чи потрібна калькуляція послуг? Розбираємося.

Без РРО можна, тільки обережно

ФОП-єдиноподатники, які працюють у сфері охорони здоров’я, уже було приготувалися ставити РРО з II кварталу 2020 року. Але нема лиха без добра. «Завдяки» карантину РРО-революцію відклали. «Під амністію» потрапили й медпослуги img 2.

Нагадаємо, що первісно планувалося з 19.04.2020 р. забрати «РРО-імунітет» у єдиноподатників, які надають платні послуги у сфері охорони здоров’я. Навіть рятівна межа в 1 млн грн не допомогла б.

Послуги у сфері охорони здоров’я — це код 86 за КВЕД-2010.

Але з урахуванням останніх змін і відстрочення РРО-реформи:

— платні послуги у сфері охорони здоров’я стануть згубниками «РРО-імунітету» тільки з 01.01.2021 р.*, а

* Детальніше — у статті «Антикоронавірусні закони: дайджест змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

— з 01.04.2021 р. взагалі всі (!) єдиноподатники груп 2 — 4 втратять «РРО-імунітет».

Це знову ж таки за умови, що в майбутньому знову все не переграють.

Таким чином, станом на сьогодні єдиноподатник групи 2 — стоматолог може спокійно працювати (приймати готівку і картки) без РРО до 31.12.2020 р.

Але є дві важливі умови, яких треба дотримуватися, щоб не позбутися «РРО-імунітету»:

1) дохід ФОП з початку року не повинен перевищувати 1 млн грн (п.п. 296.10 ПКУ);

2) ФОП не повинен продавати товари-згубники РРО-імунітету, серед яких — лікарські засоби та вироби медичного призначення! Перший же продаж таких товарів вимагатиме наявності РРО img 3.

Не забудьте, що РРО-імунітет втрачається відразу за всіма видами діяльності ФОП, а не тільки за продажем ліків і медвиробів.

І тут — цікавий нюанс! У процесі надання медпослуг ФОП часто використовує лікарські засоби та вироби медпризначення. Як бути?

Важливо розуміти: «РРО-імунітет» утрачається тільки/саме у разі продажу таких товарів! Якщо ж ви використовуєте ці товари (ті ж лікарські засоби, медвироби) в процесі надання послуг, то «РРО-імунітет» зберігається (до досягнення мільйонного рубежу).

Дійте обережно. Якщо правильно сформулювати назву послуг у прайсі, проблем бути не повинно img 4.

Наприклад, якщо використовувати формулювання типу «установка зубного протеза з анестезією / без анестезії», «лазерне чищення зубів з анестезією / без анестезії» тощо, то цілком можна розраховувати на роботу без РРО. Оскільки в чистому вигляді ФОП ні ліків, ні медвиробів не продає img 5**.

** Більш детально див. у статті «Медичні послуги на єдиному податку: без РРО можна, тільки обережно» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 31). У цій же статті знайдете інформацію про те, що належить до лікарських засобів і виробів медпризначення (якими не можна торгувати, якщо хочете зберегти «РРО-імунітет»).

Якщо ж у прайсі окремо зазначена вартість зубного протеза, анестезії (лідокаїн тощо) та інших ліків або медвиробів, то це прямий ризик РРО img 6 (лист ГУ ДФС у Рівненській обл. від 06.09.2019 р. № 33/ІПК/17-00-13-02-04).

Як запрограмувати РРО

Якщо ж ФОП вирішив добровільно використовувати РРО у своєму стоматологічному кабінеті (або має намір торгувати ліками або медвиробами), то жодних особливих правил при програмуванні для стоматолога немає. Калькуляцію послуг робити необов’язково.

Програмуємо РРО з оглядом на ваш прейскурант, щоб дотримувалося правило про попереднє програмування найменування, цін та кількості (п. 11 ст. 3 Закону про РРО). Що це таке?

Усе дуже просто. Запрограмувати РРО може сервіс-центр. Туди потрібно подати прейскурант ФОП (щоб у пам’ять РРО «забили» штрих-код/артикул, найменування та ціну кожної одиниці послуги/товару). Зазвичай у пам’ять РРО можна внести до 5000 позицій.

У найменуванні обов’язково зазначаємо як вид послуги/товару, так і його індивідуальну назву, щоб однозначно ідентифікувати послугу/товар у документообігу ФОП (можна додати унікальний код). Допускаються скорочення.

Не можна програмувати найменування послуг просто: «пломбування зуба». Потрібно зазначити, наприклад, так: 4217 «Пломб_зуб__(1,25):Градія», 4218 «Пломб_зуб_ (1,5):Градія» тощо.

Крім того, у РРО треба запрограмувати передоплату, знижки, округлення. Щодо передоплати є декілька способів це зробити:

— програмуємо один «загальний» артикул «Аванс (передоплата)», що належить до відділу (товарної групи) з «вільною ціною». У цьому випадку сама сума авансу в момент його отримання вводиться з клавіатури РРО в режимі «вільної ціни». Узагалі-то це не відповідає правилу попереднього програмування, але податківці зазвичай заплющують очі (категорія 109.02 ЗІР);

— у РРО можна попередньо запрограмувати ціну в 1 грн для артикула «Аванс за…». Тоді, приймаючи гроші від покупця і зазначаючи в чеку необхідну кількість прийнятих гривень, можна провести через РРО аванс;

— при отриманні авансу вибивають чек, у якому відображається та кількість товару, що придбавається, яка відповідає сумі авансу (можна зазначити дріб). Цей спосіб більше за інші відповідає вимогам Закону про РРО, хоча офіційного схвалення податківців і не має;

— за кожним артикулом додатково програмуємо ще один артикул «передоплата за…» і забиваємо повну ціну цієї послуги/товару. При отриманні авансу зазначаємо дробову кількість «передоплати за…». Але цей спосіб «з’їдає» багато пам’яті РРО, оскільки під кожну послугу/товар потрібно ввести два артикули.

Який би варіант ви не обрали, не забудьте письмово погодити його з податківцями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі