Теми статей
Обрати теми

Якщо авто використовується і в адміністративних, і в збутових цілях

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємством придбано легковий автомобіль, яким здійснюватиметься перевезення як адміністративного персоналу, так і працівників відділу збуту (тобто автомобіль використовується одночасно для адміністративних і збутових цілей). Чи можна в цьому випадку всі витрати, пов’язані з експлуатацією автомобіля, ставити тільки на рахунок 92 і не проводити розподіл витрат між рахунками 92 і 93?

Якщо автомобіль використовується одночасно і для адміністративних, і для збутових цілей, то керуючись П(С)БО 16, а також Інструкцією про застосування Плану рахунків від 30.11.99 р. № 291, підприємству потрібно розподіляти витрати, пов’язані з експлуатацією автомобіля, на дві частини: (1) ту, яка потрапить до складу адміністративних витрат, і (2) ту, яка потрапить до складу витрат на збут. Такими витратами виступатимуть амортизація авто, зарплата водія (а також сума ЄСВ у частині нарахувань), вартість утримання та ремонту автомобіля, страхування, ПММ.

Базу розподілу підприємство визначає самостійно. За базу, наприклад, може виступити питома вага числа працівників відповідного напряму в їх загальному числі.

Але судячи із запитання, підприємство більше цікавить питання: а що буде, якщо не проводити такого розподілу? Зрозуміло, що це буде порушенням правил ведення бухобліку. Але чи не буде претензій з боку податківців, якщо вся сума витрат осяде у складі адміністративних витрат (рахунок 92)?

Тут слід звернути увагу на таке. Якщо підприємство — платник податку на прибуток, то об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат за даними бухобліку (визначений у фінзвітності відповідно до НП(С)БО або МСФЗ). А якщо підприємство — високодохідник, то фінрезультат, скоригований на різниці, встановлені в розд. ІІІ ПКУ.

Формально, і адміністративні витрати, і витрати на збут — це витрати періоду. Згідно з п. 7 П(С)БО 16 витрати, які неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені. Тобто як такого заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток за період, навіть якщо витрати будуть відображені тільки на рахунку 92 (тобто у складі адміністративних витрат) — не буде.

Але! Незважаючи на те, що це все витрати одного періоду, як показує практика, податківці люблять аналізувати склад адміністративних витрат. Адже в п. 18 П(С)БО 16 чітко визначено перелік адміністративних витрат. І все, що до нього не входить, або входить, наприклад, до складу витрат на збут, податківці запросто можуть зняти зі складу адміністративних витрат. А це призведе до донарахування податку на прибуток. Тому процедурою розподілу витрат краще не нехтувати.

Усе одно для обґрунтування витрат на перевезення*, швидше за все, керівник підприємства видасть наказ, у якому, як мінімум, буде зафіксований факт організації перевезення працівників, категорії працівників, що перевозяться, часовий режим та порядок перевезення, його маршрут. Тому податківці зможуть «відловити», що автомобілем здійснюється перевезення не лише адміністративного персоналу.

* Для ненарахування «компенсуючих» ПЗ з ПДВ потрібно обґрунтувати і господарську необхідність таких витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі