Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність за I квартал 2021 року: що потрібно знати

Казанова Марина, податковий експерт
Звітна кампанія за I квартал у самому розпалі. У статті нагадаємо, хто зобов’язаний подавати квартальну фінзвітність, за якими формами, куди і в які строки вона подається. Звернемо увагу: для того щоб правильно подати фінзвітність за I квартал, підприємству варто переконатися, чи не змінилася з початку 2021 року його категорія (група). Цьому питанню теж приділимо увагу.

Хто (не)зобов’язаний подавати квартальну фінзвітність?

Якихось законодавчих нововведень у цьому питанні немає. Нагадаємо, що Законом про бухоблік (ст. 13) передбачено, крім річної фінзвітності, складання підприємствами і проміжної (квартальної) фінзвітності за результатами першого кварталу, першого півріччя і 9 місяців.

Водночас Порядок № 419* визначає коло підприємств, які подають звітність тільки раз на рік (тобто тих, хто не зобов’язаний подавати квартальну фінзвітність). Так, від подання квартальної фінзвітності звільнені:

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

1. Мікропідприємства. Щоправда, якщо підприємство є платником податку на прибуток — високодохідником, то йому доведеться скласти і подати квартальну фінзвітність податківцям разом із квартальною декларацією з податку на прибуток (оскільки фінзвітність — додаток до декларації).

Високодохідним (а отже, і «квартальним») платником податку на прибуток є підприємство, в якого річний дохід за попередній (2020) рік перевищив 40 млн грн.

Іноді можна почути запитання: а в яких випадках мікропідприємство може бути високодохідником (тим більше що тепер збільшений критерій високодохідності з 20 до 40 млн грн)? Тут слід врахувати, що категорію підприємства (мікро-/малі/середні/великі) ми змінюємо, тільки якщо два роки поспіль не відповідаємо критеріям тієї категорії, до якої раніше ми себе віднесли. Наприклад, за даними фінзвітності за 2020 рік підприємство за критерієм дохідності може відповідати і великому підприємству. Але якщо за даними фінзвітності за 2017, 2018, 2019 воно було мікро-, в такому разі для цілей здавання фінзвітності у 2021 році воно, як і раніше, залишається мікропідприємством. Але може бути вже високодохідним платником для податку на прибуток (оскільки для визначення високодохідності орієнтуємося на дохід за попередній (2020) рік).

2. Непідприємницькі товариства (незалежно від «масштабу»).

3. Підприємства — єдиноподатники групи 3.

Усі інші підприємства зобов’язані складати і подавати квартальну фінзвітність.

Для наочності інформацію про те, хто зобов’язаний/не зобов’язаний подавати квартальну фінзвітність, представимо в таблиці.

Категорія підприємств

Подавати/не подавати квартальну фінзвітність

Податківцям

Органам статистики

Неприбуткові організації

-

-

Великі підприємства

+

+

Середні підприємства

+

+

Малі — квартальні платники податку на прибуток

+

+

Малі — неплатники податку на прибуток

-

+

Мікропідприємства — квартальні платники податку на прибуток

+

-

Мікропідприємства — неплатники податку на прибуток

-

-

Єдиноподатники групи 3

-

-

Єдиноподатники групи 4

мікро-

-

-

малі/середні/великі

-

+

Які форми звітності подавати?

Інформацію про те, які форми фінзвітності подаються у складі проміжної фінзвітності, представимо в таблиці.

Категорія підприємств

Склад проміжної фінзвітності

Підприємства, що звітують за НП(С)БО

Великі*

1) форма № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)»;

2) форма № 2 «Звіт про фінансові результати

(Звіт про сукупний дохід)»

Середні

Малі**

1) форма № 1-м «Баланс»;

2) форма № 2-м «Звіт про фінансові результати»

Мікро (тільки якщо платник податку на прибуток — високодохідник)**

1) форма № 1-мс «Баланс»;

2) форма № 2-мс «Звіт про фінансові результати»

Підприємства, що звітують за МСФЗ

Незалежно від категорії

Зобов’язані подавати у складі проміжної фінзвітності — усі форми фінзвітності (МСБО 34). Дозволяється тільки подавати їх у дещо скороченій формі

* Великі підприємства повинні звітувати за МСФЗ. Але! Якщо підприємство тільки у 2021 році потрапило в розряд великих, то датою переходу для нього на МСФЗ буде 01.01.2021 р. А першою звітністю за МСФЗ буде звітність за 2022 рік. Тобто за 2021 рік підприємство ще може звітувати за НП(С)БО (див. лист Мінфіну від 23.03.2020 р. № 35210-06-5/8860).

** Зверніть увагу: обирати між «малими» формами фінзвітності (№ 1-м, № 2-м і № 1-мс, № 2-мс) не можна (див. статтю «Якщо фінзвітність подана не за тією формою» // «Бухгалтер 911», 2021, № 11).

Строки подання квартальної фінзвітності.

Подати квартальну фінзвітність (п. 5 Порядку № 419) потрібно:

органам статистики: не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом. У цьому році 25 квітня припадає на вихідний (неділя), тому граничний строк подання — 26 квітня;

Якщо дата подання звітності випадає на неробочий день, термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день (п. 10 Порядку № 419).

податківцям: у строки, визначені для подання квартальної декларації з податку на прибуток (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу). З урахуванням того, що граничний строк подання звітності припадає на вихідний (10 травня — неробочий день), останній день подання — 11 травня 2021 року.

Зверніть увагу: у зв’язку з карантином строки подання фінзвітності не переносяться і не продовжуються.

Податківцям можна спочатку подати окремо (в електронному вигляді) фінзвітність, а потім у граничні строки подання прибуткової декларації — декларацію з податку на прибуток (роз’яснення в категорії 102.20.02 ЗІР): «декларація вважається прийнятою, якщо фінансова звітність, як додаток до Декларації, подана в електронному вигляді до органів ДПС раніше, ніж така Декларація (Звіт) з різницею в один день/місяць».

Перевіряємо, чи не змінилася категорія підприємств

Перед поданням фінзвітності за I квартал 2021 року слід переконатися в тому, що категорія підприємств у 2021 році не змінилася. Тут слід пам’ятати правило: змінюють категорію перебування тільки в тому випадку, якщо два роки поспіль не вписуються в критерії раніше присвоєної категорії. Уперше, нагадаємо, ми себе віднесли до певної групи підприємств у 2018 році (за даними річної фінзвітності за 2017 рік). При дворічній невідповідності потрібно змінити свій статус. При цьому: групу переходу визначаємо за показниками річної фінзвітності за попередній (2020) рік.

Критерії поділу підприємств на мікро-/малі/середні/великі наведені в ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Для віднесення себе до тієї чи іншої категорії підприємств достатньо відповідати двом критеріям з трьох (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік). Критерії, позначені в євро, перераховуємо за середньорічним курсом євро. Середньорічні курси євро становили:

за 2017 рік — 30,0042 грн/євро;

за 2018 рік — 32,1429 грн/євро;

за 2019 рік — 28,9518 грн/євро;

за 2020 рік — 30,79 грн/євро.

Новостворені підприємства (створені у 2021 році) квартальну фінзвітність не подають, оскільки належність до тієї чи іншої групи підприємств вони зможуть визначити тільки за даними першої річної фінзвітності.

Наведемо приклади.

За даними фінзвітності за рік

Яким підприємством є у 2021 році

2017

2018

2019

2020

мікро-

мікро-

мале

мікро-

У 2021 році звітуємо як мікро-, оскільки немає два роки поспіль невідповідності категорії мікропідприємств

мікро-

мікро-

мале

мале

З 2021 року переходимо до розряду малих і звітуємо як мале підприємство, бо 2 роки поспіль не відповідаємо категорії «мікро-»

мале

середнє

середнє

мале

За 2020 рік звітували як середнє.

Й у 2021 році продовжуємо звітувати як середнє

мікро-

мале

середнє

велике

За 2020 рік повинно було звітувати як середнє й у 2021 році — теж залишаємося середніми

мікро-

мікро-

мале

середнє

З 2021 року — до розряду середніх (оскільки є два роки поспіль невідповідності категорію мікро-). До якої категорії переходимо, визначаємо за даними фінзвітності за попередній (2020) рік

мікро-

мікро-

середнє

велике

З 2021 року — до розряду великих

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі