Теми статей
Обрати теми

Акциз: нова декларація та адмінреформа

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 02.04.2021 р. № 7984/7/99-00-21-03-03-07 охоплює дві проблеми. Першочергову увагу приділимо першій із них. У листі роз’яснено, як подавати та заповнювати нову акцизну декларацію платникам роздрібного акцизу. Зокрема, податківці вимагають подання й додатка 10 до декларації*, в якому платникові потрібно зазначити нарахування акцизу в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання в територіальну громаду (ТГ)! Давайте розберемося та (якщо потрібно) виправимося!

* Нагадаємо: додаток 10 — це доповнення до декларації відповідно до п. 46.4 ПКУ, яке заповнюють у довільному порядку.

Ця проблема пов’язана з адмінреформою — об’єднанням ТГ**. А також із тим, що роздрібний акциз платиться до місцевих бюджетів (бюджети ТГ), на територіях яких платниками здійснюється роздрібна торгівля алкоголем і тютюном.

** Вам також може бути цікавою стаття «Ново-старий код КОАТУУ у звітності» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

Нагадаємо: платник роздрібного акцизу повинен перебувати на обліку та подавати акцизну декларацію до ДПС за місцезнаходженням пунктів продажу товарів. А «роздрібний» додаток 6 до декларації заповнюється окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, де вроздріб торгують алкоголем/тютюном, із зазначенням відповідного коду КОАТУУ. Тому податківці роз’яснюють таке.

Платник, який має пункти продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ТГ, яка належить до ДПС за основним місцем обліку платника, подає декларацію та заповнює один додаток 6 із зазначенням коду КОАТУУ за основним місцем обліку, де вказуються всі обсяги продажу підакцизних товарів та податкові зобов’язання, які виникли внаслідок здійснення діяльності на території ТГ. При цьому в додатку 10 до декларації зазначається нарахування акцизу в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання ТГ.

Платник, що має один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ТГ, яка належить до ДПС не за основним місцем обліку платника, подає одну декларацію та один додаток 6 (із зазначенням самостійно обраного(!) коду КОАТУУ, за яким наявні пункти продажу підакцизних товарів, який був до об’єднання в ТГ). При цьому в додатку 10 до декларації платник зазначає нарахування акцизного податку в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання ТГ.

Якщо пункти продажу — у декількох ТГ, які обслуговує одна ДПС, то, думаємо, як і раніше, до місцевої ДПС подається одна декларація з відповідною кількістю додатків 6 (роз’яснення — у категорії 114.07 ЗІР).

Вважаємо, подання додатка 10 необхідно тільки в тих випадках, якщо було об’єднання ТГ і тепер пункт(и) продажу в іншій ТГ.

Теги інше
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі