Теми статей
Обрати теми

Надомна та дистанційна робота: зустрічаємо форми трудових договорів

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Нещодавно Закон № 1213* установив правила гри для надомної та дистанційної роботи**. Зокрема, обов’язковість до­тримання письмової форми трудових договорів. Наказом № 913-21*** Мінекономіки затвердило типові форми таких договорів. Тож нам є про що поговорити.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» від 04.02.2021 р. № 1213-IX.

2 Цікаві деталі знайдете в статті «Дистанційник і надомник: у чому різниця?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 10).

3 Наказ Мінекономіки «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу» від 05.05.2021 р. № 913-21.

Нагадаємо, що характерні особливості надомної та дистанційної роботи визначив Закон № 1213, закріпивши відповідні норми в нових ст. 601 і 602 КЗпП. Основна відмінність полягає в тому, що дистанційна робота — це зазвичай інтелектуальна праця, а надомна робота передбачає фізичну працю.

Важливо не переплутати. Так, роботодавець має право з власної ініціативи наказом увести дистанційну/надомну роботу (без письмового трудового договору):

— на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника;

— у разі виникнення загрози озброєної агресії та будь-яких надзвичайних ситуацій.

З наказом працівника знайомлять протягом 2 днів із дня його видання, але до введення дистанційної/надомної роботи. Інакше включається вимога про попередження за 2 місяці про зміну істотних умов праці.

Але це винятки з правила. У загальному випадку (якщо йдеться не про введення дистанційної/надомної роботи на період епідемії, пандемії тощо) при укладенні трудового договору про дистанційну або про надомну роботу письмова форма (паперова/електронна4) обов’язкова! Типові форми таких договорів затвердило Мінекономіки наказом № 913-21. Він набув чинності з 16.07.2021 р.

Цього вимагає ст. 24 КЗпП.

4 З накладенням електронного підпису.

Таким чином, із зазначеної дати при прийнятті відповідних працівників з ними треба укладати письмові трудові угоди з дотриманням відповідних типових форм.

Рівною мірою це стосується й ФОП-роботодавців, які приймають на роботу дистанційників і надомників. Тобто за такими працівниками замість зразка трудового договору з наказу № 2605 беремо вже типові форми з наказу № 913-21.

5 Наказ Мінпраці «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю» від 08.06.2001 р. № 260.

Щодо раніше прийнятих працівників діють наші колишні рекомендації. У разі потреби в трудові договори з ними треба внести доповнення, зокрема:

— за надомниками закріпити робоче місце, а дистанційників — навпаки, можна «відкріпити»;

— у договорах з дистанційниками прописати, хто забезпечує працівника необхідною технікою та обладнанням;

— визначити, чи поширюється на працівника режим роботи підприємства;

— зазначити час відключення для дистанційних працівників;

— визначити порядок і строки подання звітів про виконану роботу для дистанційників;

— укласти договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками, яким передано в користування обладнання і кошти роботодавця, тощо.

Якщо йдеться про працівників ФОП, то достатньо оформити звичайні додаткові угоди до чинних трудових договорів.

Реєструвати в центрі зайнятості їх не треба.

Як і слід було чекати, у затверджених типових договорах якраз-таки і відображені особливості, властиві кожній із форм організації праці. Також у трудових договорах треба визначити умови оплати праці, структуру та складові зарплати, строк і порядок її виплати, права та обов’язки, відповідальність сторін, способи комунікації між працівником і роботодавцем тощо.

Важливо! Укладення письмового трудового договору не відміняє обов’язку роботодавця видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу і подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором6.

6 Див. також статтю «Повідомлення про прийняття на роботу: щодо директора вже не потрібно» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 11).

Якщо договір про дистанційну/надомну роботу укладається з працівником, який вже перебуває в трудових відносинах із роботодавцем на умовах іншого режиму роботи, то повідомляти податківців про це не треба.

У такому разі в трудовому договорі пункт 39 типової форми не наводиться, а наводиться тільки пункт 391.

Щодо записів у трудових книжках таких працівників діють загальні вимоги. Зокрема, якщо йдеться про працівника, який приймається на роботу після 10.06.2021 р., то:

— якщо особа надає трудову книжку, роботодавець знайомиться з нею, а потім повертає працівникові;

— якщо громадянин, який приймається на роботу уперше, вимагатиме оформити йому паперову трудову книжку, роботодавець зобов’язаний це зробити не пізніше 5 днів після прийняття на роботу;

— записи про прийняття на роботу, переведення, заохочення та нагородження за успіхи в роботі до паперової трудової книжки роботодавець вносить тільки на вимогу працівника (ст. 48 КЗпП)7.

7 Більше нюансів знайдете в статті «Електронні трудові книжки: «низький старт» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 23).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі