Теми статей
Обрати теми

«Подаємо бенефіціарів». Як бути, якщо в бенефіціара змінилася адреса?

Казанова Марина, податковий експерт
Кампанія «подання бенефіціарів» (з 11.07.2021 р. по 11.10.2021 р.) у розпалі. Зда­ється, що до її закінчення часу ще вдосталь. Але багато хто натикається на перешкоду у вигляді зміни адреси місця проживання бенефіціарів. І тут виявляється, що часу то залишилося не так вже й багато1.

1 Так, є законопроєкт, що передбачає істотне продовження цього строку (див. статтю «Бенефіціарні зміни»: поки тільки в проєкті!» у журналі «Бухгалтер 911», 2021, № 31). Але, знову-таки, це усього лише законопроєкт. Перспективи його прийняття туманні.

Розпочнемо з того, що місце проживання бенефіціара — це обов’язкова інформація, яка повинна міститися в ЄДР (п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію2).

2 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Далі вже конкретні ситуації.

Ситуація 1. У засвідченій нотаріально копії паспорта-книжечки засновника зазначена адреса із старою назвою вулиці — її вже перейменували. У реєстраційній заяві за формою 2 ми повинні зазначати актуальну адресу (з новою назвою вулиці)? Чи треба в такому разі бенефіціару перереєструвати місце проживання і наново нотаріально посвідчувати паспорт?

У реєстраційній заяві за формою 2, вважаємо, повинна зазначатися актуальна адреса (з новою назвою вулиці).

З копією паспорта-книжечки вже є нюанси. Сама собою зміна назва вулиці — не є зміною місця проживання фізичної особи. Тому у зв’язку з перейменуванням вулиці необов’язково вносити зміни в паспорт.

Підтвердження цьому знайдемо в тому ж листі ДМС України від 07.04.2016 р. № 2164/3-16.

«…Зазначені відомості за бажанням особи вносяться до документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування… Разом з тим обов’язку особи звертатися до органів реєстрації для внесення таких відомостей до документів Законом та Правилами не передбачено.»

Логічним у цьому світлі виглядає і висновок Мін’юсту в листі від 13.11.2020 р. № 9338/8.4.4/32-20:

«якщо у нотаріально засвідченій копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, містяться відомості про місце проживання громадянина України до моменту перейменування географічних об’єктів, натомість у заяві за формою 2 вказано актуальну назву (після перейменування) того ж географічного об’єкта, це не є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи».

Ситуація не прямо як у нас. Але мова, по суті, про одне і те ж — дані, які ми подаємо для внесення в ЄДР (у формі 2) відрізняються від даних в копії паспорта через перейменування вулиці.

Тому, вважаємо, бенефіціару зовсім не обов’язково вносити нову назву вулиці в паспорт і наново робити його нотаріальну копію (чи щоб взагалі зняти з повістки дня питання з копією — робити собі замість паспорта-книжечки ID-картку).

Водночас, як показує практика, іноді держреєстратори відмовляють у прийнятті документів «бенефіціарів» з тієї причини, що в паспорті-книжечці зазначена адреса до перейменування вулиць, а в реєстраційній заяві форми 2 — уже нова.

Іноді й нотаріуси з цієї причини відмовляють у нотаріальному посвідченні паспорта.

Що робити в цих випадках:

(1) шукати іншого держреєстратора. Знову ж таки, за відгуками з місць, від вас можуть затребувати копію рішення/розпорядження органу місцевого самоврядування про найменування (перейменування, уточнення назви тощо) вулиці. Такі рішення повинні публікуватися на сайтах місцевих органів влади;

(2) вносити зміну в паспорт. Як сказано в ст. 6 Закону № 13823: у разі перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць зазначені відомості за бажанням особи вносяться до документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування. Такі відомості вносяться безоплатно. ЦНАПи надають таку послугу, як «Внесення до паспорта громадянина України зміни назви вулиці».

3 Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003 р. № 1382-IV.

Але це, як ми розуміємо, вимагатиме додаткового часу.

Ситуація 2. У бенефіціара дійсно змінюється «прописка» (переїзд). Який порядок дій із внесення змін до ЄДР?

Передусім бенефіціар має бути перереєстрований за новим місцем проживання (тобто якщо це паспорт-книжечка — має бути проставлена позначка в паспорті про його нове місце проживання). І відповідно, якщо у бенефіціара змінилася прописка, треба наново засвідчити в нотаріуса копію паспорта (якщо на руках у вас копія із застарілими даними). І тільки потім нести держреєстратору комплект документів «бенефіціарів».

У реєстраційній заяві форми 2 (і, відповідно, в ЄДР) має бути зазначена та ж адреса (місце проживання) бенефіціара, яка фігурує в паспорті (оновлена).

Адрес «прописки» є офіційною адресою фізичної особи. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування і вручення офіційної кореспонденції.

Звернемо увагу: якщо адреса (адреса реєстрації) бенефіціара зміниться вже після «первісного» подання відомостей про бенефіціарів (первісне подання — у період з 11.07.2021 р. по 11.10.2021 р.), то Закон про держреєстрацію зобов’язує провести держреєстрацію змін у ЄДР протягом 30 робочих днів з дня таких змін (п. 22 ст. 17).

Початком відліку (днем змін) вважатиметься день, коли будуть внесені відповідні позначки в паспорт бенефіціара. Для внесення змін в ЄДР у цьому випадку подається реєстраційна заява за формою 2 із повним комплектом «бенефіціарних» документів, включаючи і структуру власності.

Ситуація 3. У бенефіціара змінюється «прописка». Бенефіціар є також одночасно й засновником. Чи треба на такі зміни оформляти протокол загальних зборів учасників і нотаріально його посвідчувати?

Протокол загальних зборів учасників знадобиться, якщо змінюється місце проживання засновника і в статуті містяться дані про місце проживання засновників.

Якщо в статуті таких відомостей немає (а на сьогодні згідно із Законом про ТОВ4 дані про засновника не обов’язкові в статуті), то протокол загальних зборів учасників подавати держреєстратору не треба.

4 Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Припустимо, що в статуті ці відомості є. Тоді потрібно провести:

(1) держреєстрацію змін в установчі документи (статут). Держреєстратору треба буде подати:

— рішення загальних зборів учасників про затвердження нової редакції статуту, оформлене протоколом. При цьому підписи учасників на протоколі загальних зборів посвідчують нотаріально;

— нову редакцію статуту. Підписи всіх учасників на цьому документі посвідчують нотаріально (п. 9 ч. 1 ст. 15 Закону про держреєстрацію);

(2) держреєстрацію зміни відомостей про засновника.

Держреєстрацію усіх цих змін ви можете провести одночасно з поданням даних про бенефіціарів (у рамках кампанії «подання бенефіціарів») за допомогою однієї заяви за формою 25.

5 Звертайте увагу на актуальність форм! Найсвіжіші зміни в заяви за формами 2 і 4 були внесені наказом Мін’юсту від 29.06.2021 р. № 2320/5. Детальніше — у статті «Відомості про бенефіціарів: подаємо вже за новими формами» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 28).

Заяву заповнюємо так:

1. Заповнюємо сторінку 1 з позначкою «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу». У розділі 2 «Відомості про зміни…» ставимо позначки в полях:

— «Зміна засновників (учасників) або відомостей про таких осіб»;

— «Зміна установчих документів» (якщо відомості про місце проживання засновника містилися в статуті і тепер проводимо держреєстрацію цих змін).

У полі «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника…» ставимо відмітку в полі «Потребують оновлення».

2. Заповнюємо сторінку 2 (на бенефіціарів). У полі «Тип дії» зазначаємо «Зміна відомостей». У полі «Кінцевий бенефіціарний власник…»«наявний». І заповнюємо повністю всі відомості про бенефіціарів разом із даними про оновлену адресу.

3. Сторінку 3 не заповнюємо.

4. Заповнюємо сторінку 4 (на засновника). Зазначаємо «тип дії» — «Зміна відомостей» і повністю заповнюємо дані про засновника разом із даними про нову адресу.

5. Заповнюємо сторінку 5 — тільки розділ «Відомості про заявника». Інші поля не заповнюємо6.

6 Вам також буде цікава стаття «Бенефіціари: гарячі новини» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 31).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі