Теми статей
Обрати теми

Відпустка ФОП на єдиному податку: не зменшується сума ЄП та інші проблеми

Савченко Олена, налоговый эксперт
Тему відпустки ФОП на єдиному податку (ЄП) обговорювали вже неодноразово*. Вимоги в ПКУ вже багато років залишаються незмінними. Але життя нашим читачам продовжує підкидати «головоломки», рішення яким пошукаємо в сьогоднішній статті.

* Див., зокрема, статтю «Кінець податкових канікул у єдиноподатників групи 1» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 22).

Ситуація 1. ФОП на ЄП групи 2 написав заяву на відпустку заздалегідь. Але в особистому кабінеті платника податків не було зменшення нарахувань за ЄП. Відповідно тепер уже висить борг. Що робити в цьому випадку? Чи буде нарахована пеня?

Передусім перевірте себе, чи всі умови для надання відпустки у вас виконані. Зокрема, проконтролюйте такі моменти:

1. У заяві на відпустку має бути зазначений саме повний місяць (тобто з 1-го по 31-ше, 30-те число). Інакше, якщо ви, наприклад, написали в заяві дату відпустки не з 1-го по 30-те, 31-ше, а з 10.08.2021 р. по 09.09.2021 р. або з 02.08.2021 р. по 31.08.2021 р., вважатиметься, що ви берете відпустку не на увесь календарний місяць, а отже, не звільняєтеся від сплати ЄП.

2. У ФОП не повинно значитися жодного найманого працівника на період відпустки (тут теж є нюанси — про них читайте нижче).

3. Ця відпустка має бути першою в поточному календарному році.

І ще один момент, на який рекомендуємо звернути увагу. На усталену думку фіскалів, при отриманні будь-якого ЄП-доходу в період відпустки ФОП зобов’язаний заплатити ЄП за такий місяць. Податківці дізнаються про факт отримання такого доходу тільки за результатами перевірки або після подання звітності. Але якщо у вас у період відпустки дохід був отриманий, боротися за відпустку буде проблематично.

Якщо умови для надання відпустки не порушені, можливо, проблема в тому, що податківці просто пропустили заяву «повз вуха». Наприклад, якщо заява відправлялася через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua). У такому разі рекомендуємо якомога оперативніше отримати «зворотний зв’язок» із податківцями. Бачили вони вашу заяву чи не бачили? Якщо бачили, то чому не відреагували? Почати можна з телефонного дзвінка. Якщо це не допоможе або захочемо отримати офіційну відповідь від податківців, можна піти через направлення запиту податківцям на підставі Закону про звернення громадян**.

** Закон України «Про звернення громадян» від 29.10.96 р. № 393/96-ВР.

Довідка про відсутність заборгованості у цьому випадку — не варіант***.

*** Нюанси знайдете в статті «Довідка про відсутність податкової заборгованості: відповідаємо на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 24).

Побоювання ФОП зрозумілі. За несвоєчасну сплату ЄП оштрафувати наразі не можуть (через штрафний «карантинний» мораторій). Але з податковим боргом жарти погані через можливе «скидання» з ЄП.

Але важливо пам’ятати, що наразі загроза злетіти зі спрощенки виникає тільки в тому випадку, якщо на кожне перше число місяця протягом двох кварталів підряд (!) є податковий борг у розмірі більше 3060 грн (180 х 17 грн)****. Місячна сума ЄП на групі 2 може досягати 20 % від МЗП, що становить 1200 грн. Тому небезпечна межа лише за рахунок «відпускного нестикування» явно перевищена не буде.

**** Деталі знайдете в статті «Податківці «вимагають» податки по-новому» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 22).

«Свій» розмір ставки дивимося в місцевому рішенні про єдиний податок.

Що стосується пені, то в карантинний період вона вам не загрожує. Адже починаючи з 01.03.2020 р. платникам податків пеня не нараховується, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Ситуація 2. Чи має право ФОП на ЄП групи 2 узяти відпустку, якщо його єдиний працівник перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

У п. 295.5 ПКУ сказано, що право на відпустку є у тих ФОП на ЄП груп 1 і 2, які не використовують працю найманих працівників.

Якщо у ФОП найманий працівник є, але працю його він не використовує, оскільки той перебуває у відпустці для догляду, то такий працівник «не рахується». Так, згідно з п.п. 291.4.1 ПКУ єдиноподатник має право не включати в загальну чисельність осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах, у тому числі й осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, а також осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, і працівників, призваних на військову службу за мобілізацією, на особливий період. Таким чином, на наш погляд, якщо у ФОП є один працівник, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, то виходить, що такий ФОП не використовує працю найманих працівників і має повне право на єдиноподаткову відпустку.

Ситуація 3. У ФОП на ЄП групи 2 є один працівник, який працює за строковим трудовим договором. Строк його договору минає 31 серпня. Чи може ФОП піти у відпустку у вересні, якщо врахувати, що на момент подання заяви про відпустку працівник ще значиться у ФОП?

У цьому випадку важливо, щоб працівник був звільнений до початку відпустки (а не в період відпустки). Якщо умова виконується, то, на нашу думку, жодних підстав позбавити ФОП відпустки немає. Адже умова «відсутність найманих працівників» для надання відпустки єдиноподатнику узята не з повітря. Ідея в тому, що ФОП нікому на період відпустки передати свої обов’язки.

Щоб не було непорозумінь із податківцями із цього приводу, можна при поданні заяви на відпустку уточнити, що в період відпустки у ФОП вже не буде найманих працівників.

Ситуація 4. ФОП на єдиному податку написав заяву на відпустку задовго до самої відпустки (за 2 місяці). Але плани на відпустку змінилися. Чи можна відкликати заяву на відпустку і перенести її на інший період?

Відразу зауважимо, що жодних механізмів перенесення відпустки для ФОП на ЄП ніде не передбачено. Але в підкатегорії 107.05 ЗІР є відповідь на запитання, чи може єдиноподатник перенести відпустку у зв’язку з хворобою. Податківці не проти того, щоб ФОП відкликав заяву на відпустку до її початку і скористався правом на звільнення від сплати ЄП за період хвороби. Але як вони подивляться на перенесення відпустки з іншої причини, сказати складно. Це питання краще врегулювати безпосередньо з податківцями, скажімо, «за згодою сторін».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі