Теми статей
Обрати теми

Статзвітність: що на нас чекає у 2022 році?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Життя не стоїть на місці, ось і Держстат не дає нудьгувати своїм респондентам (саме так на офіційному сайті служби називають тих, хто зобов’язаний подавати ті чи інші звіти). Перелік змін, які чекають нас із вами у 2022 році, вражає. Але якщо ви чекали на революційні спрощення, то відбудуться вони… не цього разу. Тож що ж на нас чекає у прийдешньому році?

Статзвітність-2022: що нового ☺?

КМУ своїм розпорядженням від 24.11.2021 № 1497-р затвердив план державних статистичних спостережень на 2022 рік.

Ще у вересні стали надбанням громадськості проєкти:

— загального табеля (переліку) форм держстатспостережень на 2022 рік (ukrstat.gov.ua/table/table_2022/zm_tab_2022.htm);

— альбома форм держстатспостережень на 2022 рік (ukrstat.gov.ua/albom/albom_2022/zmist_al.htm);

— календар подання форм держстатспостережень та фінансової звітності на 2022 рік (ukrstat.gov.ua/plan_stat/2021/gr_form_22.htm).

Зрозуміти, що саме та як зміниться, допоможе інформаційний матеріал Держстату (ukrstat.gov.ua/menu/zm_pod_fdss_2022.htm).

Якщо коротко, то про істотне зменшення звітів, що подаються Держстату, не йдеться ☹. Навпаки, кількістю скасованих форм (див. підрозділ «скасовано подання форм» поступається кількості нових (підрозділ «запроваджено подання форм державних статистичних спостережень»).

Яку статзвітність повинні подавати ви?

Наостанок зауважимо, що час сумнівів щодо того, чи зобов’язані ви подавати той чи інший звіт до органів Держстату, давно позаду. Нагадаємо вам «лайфхак».

Направляєтеся на офіційний сайт Держстату (ukrstat.gov.ua). Приблизно по центру екрана є віконце «Оновлений сервіс «Пошук за кодом ЄДРПОУ» (можна зайти за прямим посиланням ess.ukrstat.gov.ua). Знайшли? Тисніть. У віконці, що з’явилося, вводите ідентифікаційний код суб’єкта ЄДРПОУ, натискаєте кнопку «ЗНАЙТИ» — і вуаля: перелік звітів, актуальних саме для вас, ви побачите на екрані!

Дивитеся також застереження на екрані. Щодо тієї ж фінзвітності Держстат підкреслює, що її повинні подавати всі юрособи*.

* Розібратися з періодичністю та строками її подання вам допоможуть, зокрема, статті «Фінзвітність за I квартал 2021 року: що потрібно знати» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 16), «Змінено строки подання фінзвітності: подробиці» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 40).

Для смартфонів, планшетів і ПК Держстат розробив чат-бот «Пошук за ЄДРПОУ», який працює в Telegram. Він дозволяє отримати інформацію щодо форм статзвітності, за якими респондент залучений до звітування(@derzhstat_bot або «Пошук за ЄДРПОУ»).

Також Держстат зазначає, що ви можете бути залучені до спостережень і анкетних опитувань, які не зазначені в переліку. Але про це вам буде повідомлено додатково.

Нагадаємо, що налагодити взаємодію ☺ з Держстатом ви можете через безоплатний сервіс для електронної звітності за статистичними звітами «Кабінет респондента» (statzvit.ukrstat.gov.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі