Теми статей
Обрати теми

Що чекає клієнта в куточку покупця?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Точніше, що повинно чекати. Пропонуємо згадати, як зараз повинен виглядати (тобто що в собі містити) куточок покупця. Сподіваємося, ця інформація зможе бути корисною як одній стороні (власникам/представникам/працівникам закладів, що приймають клієнтів), так і іншій (власне споживачам).

Здавалося б, зовсім нещодавно ми звертали вашу увагу на збільшення значущості куточка покупця у зв’язку зі скасуванням Книги скарг*, але відтоді минуло вже більше року. Чи змінилося з того часу що-небудь по суті?

* Дивіться статтю «Прощавай, Книго скарг, і знову здрастуй, куточку покупця!» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 42.

Аж ніяк! Наразі куточок покупця повинен містити:

— інформацію про найменування власника або уповноваженого ним органу;

— адреси та номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів. До речі, таку інформацію можна взяти в розділі «Контакти» на сайті Держпродспоживслужби (dpss.gov.ua) або її головних управлінь в областях або м. Києві. Вимога про наявність куточка покупця, як і вимога про його зміст, закріплені в п. 10 Порядку № 833**.

** Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджені постановою КМУ від 15.06.2006 № 833.

Зазначимо, що суб’єкти господарювання повинні забезпечити наявність куточка покупця на видному та доступному місці.

Власне, це все, що стосується куточка покупця. Але не все, що стосується самого покупця!

Зверніть увагу: на вимогу споживача (покупця) відповідальний працівник суб’єкта господарювання повинен надати йому:

Порядок № 833;

Вважаємо, за логікою нормативно-правові документи мають бути в останній (чинній) редакції, тобто з урахуванням останніх змін.

Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII;

— санітарні норми;

— правила продажу окремих видів товарів відповідно до спеціалізації суб’єкта господарювання.

При цьому ніде не сказано, що ці документи мають бути саме в паперовій формі. Тому ми вважаємо, що пред’явити ☺ їх можна і в електронному вигляді.

У тому ж п. 10 Порядку № 833 знаходимо й вимогу про розміщення ліцензій — відповідно до встановлених законодавством вимог. Але це, по суті, відсильна норма до ліцензійних правил для конкретної діяльності. Якщо в самих правилах нічого не сказано про необхідність розміщення на видному місці ліцензії / її копії, то робити цього не треба. Для того ж алко-тютюнового роздробу таких вимог немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі