Теми статей
Обрати теми

РРО/ПРРО: карантин і штрафи

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Перевірочний і штрафний мораторії покликані полегшити незавидне становище багатьох суб’єктів господарювання. До речі, ці мораторії радуватимуть нас і наступного року. Оскільки карантин уже продовжено до березня-2022 включно. Але в деяких випадках мораторії можуть зіграти злий жарт. Давайте розберемося, до чого може призвести ігнорування правил застосування РРО / програмних РРО (ПРРО).

Ілюзія безкарності

На сьогодні у багатьох відсутнє побоювання перевірок з питань РРО/ПРРО. Це не дивно з двох причин:

1. На проведення фактичних перевірок (частіше за все РРО/ПРРО-порушення спливають саме при таких перевірках) діє карантинний мораторій. Щоправда, він не поширюється на тих, хто здійснює обіг пального, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Таких суб’єктів перевіряти можуть. Причому, як показує судова практика, податківців цікавлять не лише пально-алкогольно-тютюнові питання, але й порушення Закону про РРО: невидача чека, незазначення в чеку коду УКТ ЗЕД за підакцизними товарами тощо (див., наприклад, рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 17.11.2021 у справі № 640/15562/21*). Інших тривожити не повинні.

* reyestr.court.gov.ua/Review/101228697

2. Низькі штрафи. До 01.01.2022 згідно з п. 11 Прикінцевих положень Закону про РРО діють перехідні розміри штрафів за порушення з п. 1 ст. 17 Закону про РРО. По суті, це найпоширеніші РРО/ПРРО-порушення — непроведення або неповне проведення розрахункової операції через РРО/ПРРО, невидача розрахункового документа.

Так-от, завдяки перехідній нормі до 01.01.2022 штраф за ними складає 10 % вартості товару/роботи/послуги, проданих з порушенням, за перше порушення і 50 %за кожне подальше. Тоді як базовий розмір санкції складає 100 і 150 % відповідно.

Тобто штраф поки діє в «перехідному» розмірі.

У когось у пам’яті взагалі «застряг» спогад про мізерний штраф, який діяв до 01.08.2020: за перше порушення — 1 грн, за друге і подальші — 100 % вартості проданих із порушенням товарів/робіт/послуг.

Податківці традиційно рахують повторюваність у рамках однієї перевірки. Але суди часто виходили з іншої логіки**.

** Більше деталей знайдете в статті «Касові» і РРО-порушення vs штрафи: що важливо не випустити з уваги» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 44).

А хтось вважає (помилково), що від усіх штрафів рятує карантинний штрафний мораторій.

Усе це, звісно, може розслабити. Тому не дивно, що багато підприємців зараз не дуже звертають увагу на дотримання РРО/ПРРО-правил. Наприклад, часто можна побачити підприємців — єдиноподатників групи 2 або 3, що торгують технічно складними побутовими товарами без РРО/ПРРО ☺.

Але насправді усе не так безхмарно, як здається на перший погляд. Дивіться.

1. Порушення так і залишається порушенням. І нехай воно здійснене в карантин, відповідати за нього доведеться після його закінчення (якщо, звичайно, це порушення можна виявити перевіркою). А штрафний мораторій (з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) стосується тільки податкових порушень, установлених у ПКУ. Порушень правил, установлених Законом про РРО, він не стосується ☹.

Тобто від РРО/ПРРО-штрафів карантинний штрафний мораторій не рятує!

2. Ще один дуже важливий момент. Уже давно час забути про штраф в 1 грн. Розмір штрафу залежатиме не від дати вчинення порушення, а від дати накладення податківцями санкції.

Із цього приводу в ПКУ є чітке правило. Згідно з п. 11 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ штрафні (фінансові) санкції за результатами перевірок, здійснюваних контролюючими органами, застосовуються в розмірах, передбачених законом, чинним на день ухвалення рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій.

Виходить, штрафи за порушеннями, вчиненими до 01.01.2022, так само як і до 01.08.2020, але виявленими після 01.01.2022 (а в більшості випадків ще пізніше, після закінчення карантину), застосовуватимуться в повному розмірі (100 і 150 %).

І, само собою, не можна забувати про адмінштраф (ст. 1551 КУпАП) — його ніхто не відміняв.

Строк давності

У когось виникне думка: а чи можна сховатися за строк давності, установлений у ст. 102 ПКУ? Нагадаємо, що з 01.01.2021 ст. 102 ПКУ уточнили, і тепер вона стосується строків давності і за неподаткові порушення, а строк у 1095 днів відлічується від дати вчинення правопорушення (втім, аналогічні правила податківці застосовували й раніше).

Але на період карантину перебіг строку давності призупиняється! Тому від штрафу можуть бути захищені тільки ті, хто вчинив обговорювані РРО-порушення до 18.03.2017. За такими порушеннями строк давності сплив ще до початку карантину.

Якщо ж порушення було вчинене пізніше, то закінчення строку давності за ним затягується. Тобто забути про порушення можна тільки тоді, коли після закінчення карантину строк давності за мінусом періоду карантину досягне 1095 днів.

Так, наприклад, якщо в період дії карантину закінчилися 1095 днів з дня вчинення РРО-порушення, то до дати, після якої закінчиться карантин, слід додати період, що минув з дати початку карантину (тобто з 18.03.2020) до дати спливу 1095 днів. Якщо після спливу цього періоду порушення не буде виявлено, можна вважати, що ви вільні від РРО/ПРРО-штрафів ☺.

А якщо порушення вчинене в період карантину, то відлік 1095 днів стартує тільки з дати закінчення карантину.

Строки давності можуть урятувати хіба що від адмінштрафу, вони там набагато коротше (ст. 38 КУпАП).

Втім, просте очікування не завжди доречне з погляду планових перевірок. Річ у тому, що визначені критерії ризиковості для осіб, які працюють із РРО/ПРРО, установлені в Порядку № 524***.

*** Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 02.06.2015 № 524.

Наприклад, для юросіб там названі такі критерії незначного ступеня ризику:

1) декларування платником податків видів діяльності, пов’язаних з торгівлею, громадським харчуванням, наданням послуг за відсутності зареєстрованого РРО;

2) наявність зареєстрованого РРО за відсутності обсягів реалізації товарів (послуг) через РРО.

Це означає, що згідно з п. 77.2 ПКУ такі платники включаються до плану-графіка не частіше за один раз на три роки. Причому на планові перевірки юросіб зараз (з 09.02.2021) карантин не поширюється «завдяки» постанові № 89****.

**** Постанова КМУ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 03.02.2021 № 89. Дивіться статтю «Мораторій на податкові перевірки зник?» у журналі «Бухгалтер 911», 2021, № 7.

А якщо ліквідуватися?

Зазвичай таке питання стоїть перед ФОП. Але тут треба пам’ятати, що припинення ФОП є підставою для позапланової документальної перевірки (п.п. 78.1.7 ПКУ). Звернемо увагу на два моменти:

1. У період карантину такі перевірки проводяться (для них у п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ зроблено спеціальний виняток).

2. Провести перевірку фіскали можуть протягом усе тих же строків давності, установлених ст. 102 ПКУ. А вони, як уже було вказано, на період карантину призупиняються.

Тому припинення ФОП у теорії, по суті, нічим не відрізняється від простого очікування закінчення строку давності (імовірніше, навіть гірше: звичайну перевірку в карантин провести не можуть, а перевірку при припиненні ФОП — можуть, та ще й строки давності подовжуються).

Хіба що можна сподіватися на існуючу практику. Так, податківці визнають: конкретні строки проведення перевірки припиненого ФОП не встановлені (роз’яснення в категорії 130.03 ЗІР).

Іноді фіскали взагалі не перевіряють припинених ФОП. Здебільшого тоді, коли у звітності діяльність або не показувалася, або показувалася в незначній сумі.

Що ж до ліквідації юрособи, то підстави для позапланової перевірки аналогічні (п.п. 78.1.7 ПКУ), але така практика затягування перевірки, як у ФОП, трапляється рідко.

Тому якщо у ФОП є вкрай незначні шанси ухилитися від покарання за РРО/ПРРО-порушення, то ось для юрособи «прохолодне» ставлення до РРО/ПРРО-правил однозначно призведе до повнорозмірних штрафів.

А такі речі, як виправлення «помилки» або «повернення», доречні хіба що в разі разових продажів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі