Теми статей
Обрати теми

Продовження карантину до кінця квітня: поринаємо в подробиці

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Всеукраїнський карантин продовжено до 30 квітня. При цьому повертається адаптивна (різноколірна) його модель. Стартує вся країна 24 лютого з жовтого рівня епідемічної небезпеки, для якого передбачені практично такі ж заборони й обмеження, що і раніше. Але є й деякі відмінності. Більше подробиць прямо зараз!

Чим передбачено?

Кабмін визначився із продовженням дії карантину на своєму засіданні 17 лютого. Відповідна постанова (№ 1041) з’явилася вже наступного дня (була опублікована в газеті «Урядовий кур’єр», 2021, № 33). Вона вносить чергову «порцію» змін до «карантинної» постанови № 12362.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 17.02.2021 р. № 104.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 р. № 1236.

Набрала чинності постанова № 104 24 лютого. Але окремі положення (абз. 10 п.п. 4 п. 2 змін, затверджених цією постановою) «побігли» з 18 лютого.

«Відтінки сірого»

Отже, як і було обіцяно раніше, Кабмін повернув адаптивний карантин (від якого відмовилися із 13 листопада минулого року), при якому заборони й обмеження для того чи іншого регіону встановлюються з урахуванням рівня епідемічної небезпеки. Простіше кажучи, повертається різноколірне зонування. Але тепер певний рівень епідемічної небезпеки присвоюватиметься кожній окремій області або місту Києву (згідно з п. 2 постанови № 1236).

На «старт» усі області країни вийшли 24 лютого з жовтого рівня, навіть не зважаючи на погіршення ситуації в західних областях (Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській3, Житомирській та Чернівецькій областях).

3 www.kmu.gov.ua/news/dsns-rozgortaye-mobilnij-gospital-dlya-nadannya-medichnoyi-dopomogi-hvorim-na-covid-19-v-ivano-frankivskij-oblasti

Важливо! Поки карантин остаточно не знято, будь-який колір (навіть зелений) рівня епідемічної небезпеки не означає повернення до нормального «докарантинного» життя.

Інформація про віднесення області/міста до зеленого, жовтого та помаранчевого рівня розміщується на:

— офіційному інформаційному порталі КМУ (за посиланням covid19.gov.ua);

— сайті Міністерства охорони здоров’я (за посиланням moz.gov.ua).

Далі розглянемо заборони й обмеження, встановлені для кожної зони.

Зелений рівень

Це те, до чого ми поки тільки прагнемо img 1. Він дозволить переглянути підходи до протиепідемічних обмежень у бік пом’якшення. Сподіваємося, це відбудеться в осяжному майбутньому img 2. Але заковика в тому, що встановлюється він одночасно на всій території України в разі досягнення ознак епідемічної небезпеки, наведених у п. 22 постанови № 1236.

Жовтий рівень

Це наша реальність. Точніше, те, з чим країна ввійшла до другої «хвилі» адаптивного карантину. Тому й перелік заборон та обмежень (для жовтої зони він установлений п. 3 постанови № 1236) побудований на базі тих, що були передбачені до 24 лютого п. 2 цієї постанови для всієї території країни.

Вони встановлені як для фізосіб (громадян), так і для суб’єктів господарювання.

Але є й важливі відмінності. Про них — далі.

1. Проведення масових заходів (п.п. 6 п. 3 постанови № 1236). Якщо раніше кількість їх учасників обмежувалася 20 особами (за деякими винятками, які збереглися й зараз), то з 24 лютого дозволяється присутність однієї особи на 4 м2 площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі).

Уточнили, що під це обмеження підпадають у тому числі розважальні, релігійні4, наукові, освітні, професійні тематичні та інші заходи, які раніше регулювалися іншим підпунктом постанови № 1236.

4 Окремого підпункту, що раніше регулював проведення релігійних заходів на відкритому повітрі, а також діяльність культових споруд і приміщень, обладнаних для молитовних потреб, у «карантинній» постанові більше немає.

Проведення офіційних спортивних заходів5 та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів із 18 лютого дозволене з глядачами. Але при цьому наповненість споруд, приміщень не повинна перевищувати 50 % місць.

5 Включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України.

Наповненість залів (у разі проведення там масових заходів) також не повинна перевищувати 50 % місць у кожному окремому залі.

Організаторів заходів призначили відповідальними за нанесення горизонтальної розмітки або інших засобів дистанціювання для дотримання між особами фізичної дистанції не менше 1,5 м при проведенні заходу з розміщенням осіб стоячи.

А ось проведення концертів цим правилам не підпорядковується, а регулюється наступним підпунктом.

2. Приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури, іншими суб’єктами діяльності у сфері культури (п.п. 7 п. 3 постанови № 1236). Наповненість залів (а тепер і кінозалів) становить, як і раніше, не більше 50 % місць. При цьому розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку, у тому числі для груп із двох осіб у кожному окремому кінозалі або залі.

Умова, що організатори таких заходів повинні забезпечувати можливість обмежити кількість відвідувачів із розрахунку одна особа на 5 м2 споруди або приміщення, більше не є обов’язковою6.

6 Також зникло обмеження за кількістю відвідувачів на одиницю площі для музеїв, виставок і галерей (раніше воно становило одну особу на 10 м2 приміщення).

3. Робота громадського харчування (п.п. 10 п. 3 постанови № 1236). На годину (з 23:00 до 24:00) продовжили час, протягом якого можуть працювати суб’єкти господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторани, кафе, бари, закусочні, їдальні, кафетерії, буфети тощо). При цьому заборони проводити розрахункові операції в останню годину роботи закладу більше немає!

4. Обслуговування відвідувачів без масок (п.п. 12 п. 3 постанови № 1236). Уточнили, що заборона на обслуговування незамаскованих img 3 відвідувачів не стосується обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо). Нагадаємо, що громадяни зобов’язані носити маски/респіратори, закриваючи рот і ніс, тільки у громадських будівлях і спорудах, а також громадському транспорті.

5. Освіта7. Більше немає заборони на відвідування навчальних закладів здобувачами освіти групами кількістю більше 20 осіб. Раніше з-під її дії «випадали» тільки заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої художньої освіти.

7 Детальніше про нюанси роботи закладів освіти з 24 лютого дивіться тут: www.kmu.gov.ua/news/uryad-uhvaliv-zmini-do-pravil-karantinu-cherez-covid-19-shcho-zminyuyetsya-dlya-zakladiv-osviti; www.kmu.gov.ua/news/sergij-shkarlet-u-razi-vstanovlennya-chervonogo-rivnya-epidemichnoyi-nebezpeki-ditsadki-speczakladi-osviti-ta-pochatkova-shkola-pracyuvatimut-u-zvichnomu-rezhimi; www.kmu.gov.ua/news/oprilyudneno-rekomendaciyi-mon-shkolam-dlya-roboti-pid-chas-adaptivnogo-karantinu-z-24-lyutogo; www.kmu.gov.ua/news/mon-zakladi-fahovoyi-peredvishchoyi-ta-vishchoyi-osviti-samostijno-viznachatimut-formu-navchannya-pid-chas-adaptivnogo-karantinu

6. Спортзали, фітнес-центри та басейни (п.п. 17 п. 3 постанови № 1236). Тепер спортзали та фітнес-центри зможуть одночасно приймати у 2 рази більше відвідувачів: із 24 лютого їм дозволено працювати, якщо кількість відвідувачів у залі не перевищує однієї особи на 10 м2 (раніше — на 20 м2) загальної площі приміщення.

Для басейнів обмеження прописали по-новому: тепер заборонено перебування більше чотирьох осіб на одній доріжці для індивідуального зайняття чи шести осіб — для спортивно-тренувальних груп.

Помаранчевий рівень

На території регіонів, у яких установлено помаранчевий рівень, діють ті самі обмеження та заборони, що передбачені для жовтого рівня. Але при цьому додатково рішенням регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій запроваджуються посилені заходи контролю за дотриманням на території регіону встановлених обмежувальних протиепідемічних заходів, готовності установ охорони здоров’я до приймання хворих на COVID-19, виявлення та реєстрації осіб з підозрою на COVID-19 відповідно до стандартів МОЗ.

Не до кінця зрозуміло, як сприймати рішення Держкомісії з питань ТЕБ та НС посилити карантинні обмеження та спроможність медичної системи в західних регіонах країни8.

8 www.kmu.gov.ua/news/posiliti-karantinni-obmezhennya-ta-spromozhnist-medsistemi-rishennya-derzhkomisiyi-teb-ta-ns (buhgalter911.com/news/news-1056440.html)

Схоже, що у зв’язку з тим, що на момент її прийняття діяла ще стара редакція постанови № 1236, про віднесення цих регіонів до іншої (не жовтої) зони тоді не йшлося.

Червоний рівень

Червоний рівень установлює своїм рішенням Держкомісія з питань ТЕБ та НС за ініціативою Міністра охорони здоров’я протягом 48 годин з моменту настання підстав, передбачених п. 33 постанови № 1236.

Рішення розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабміну9.

9 За посиланням covid19.gov.ua

Таке рішення набирає чинності не раніше ніж через 2 дні з дати його опублікування.

А ось рішення про скасування червоного рівня Держкомісія з питань ТЕБ та НС приймає у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність ознак, передбачених п. 33 постанови № 1236, протягом не менш ніж п’яти днів підряд. Тобто потрапити в червону зону регіону легше, ніж потім із неї вибратися.

Перелік заборон та обмежень, установлених у червоній зоні, наведений у п. 35 постанови № 1236. Він майже один в один відповідає тому, що було передбачено під час січневого локдауну10. З відмінностей тільки такі.

10 Див. підрозділ «Заборони січневого локдауну (п. 3 постанови № 1236)» статті «Допомога 8000 грн працівникам і ФОП: звернутися до 21 (31) грудня включно» в журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 51.

1. 60 % під товарами. Трохи інакше прописали заборону приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торговельного та побутового обслуговування населення, точніше, один із винятків із цієї заборони. У червоній зоні буде дозволено

«приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 % яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими ЗМІ, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання».

Торговельна діяльність із адресною доставкою замовлень навіть у червоній зоні дозволена будь-якими (не забороненими чинним законодавством) товарами.

2. Ремонт комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку в червоній зоні дозволений завдяки абз. 4 п.п. 4 п. 35 постанови № 1236.

3. Діяльність із надання телекомунікаційних послуг також потрапляє до списку дозволених (абз. 6 п.п. 4 п. 35 «карантинної» постанови).

Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність із надання телекомунікаційних послуг, при цьому здійснюється за попереднім записом.

4. Робота автоконцертів і автокінотеатрів буде можливою завдяки п.п. 5 п. 35 постанови № 1236.

5. Організація гірськолижного дозвілля (яка була дозволена в період січневого локдауну без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв) більше не значиться у списку дозволених.

6. Відвідування навчальних закладів (незалежно від форми власності) в будь-якому випадку буде дозволена учням 1 — 4 класів закладів загальної середньої освіти.

Вірні «супутники» карантину

Коли з’являється інформація про продовження карантину, то це означає, що продовжать свою дію й такі послаблення для суб’єктів господарювання:

— мораторій на проведення деяких документальних і фактичних податкових перевірок (зі стрімко зростаючою низкою винятків, установлених як на рівні Кодексуп. 522 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, так і постановою КМУ № 8911);

11 Постанова КМУ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 03.02.2021 р. № 89. Детальніше про неї ви могли прочитати у статті «Мораторій на податкові перевірки зник?» позаминулого номера журналу.

— мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування/обчислення/сплати ЄСВ (установлений п. 912 розд. VIII Закону про ЄСВ);

— мораторій на неподаткові планові заходи держнагляду (контролю) у сфері госпдіяльності12 (за певними винятками);

12 Про останні зміни в цій частині ви могли прочитати у статті «8000 грн і скасування перевірочного мораторію: за що проголосували» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 50).

— звільнення від відповідальності за деякі податкові порушення (що передбачено п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

— звільнення від відповідальності за ЄСВ-порушення, пов’язані з несвоєчасною (неповною) сплатою ЄСВ та поданням ЄСВ-звітності (п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ). При цьому, на жаль, як і раніше, від адміністративних штрафів звільнення немає13;

13 Див. статтю «Адмінштрафи в період карантину» в журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 25.

— призупинення перебігу строків давності14.

14 До цієї теми ми зверталися зовсім нещодавно — стаття «Довгострокова, прострочена, безнадійна заборгованість: відповіді на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 6).

Продовжать діяти норми, які дозволяють зменшити орендну плату у випадку, якщо орендар у зв’язку з карантином не може в повному обсязі використовувати орендоване майно15.

15 Про нюанси застосування цих норм під час дії карантину вихідного дня ви могли прочитати у статті «Карантин вихідного дня vs орендна плата» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 47). Цікавою ця стаття буде насамперед тим, хто потрапить у червону зону img 4, адже список заборон і обмежень, що діють у ній, дуже нагадує той, що був установлений під час карантину вихідного дня (а пізніше — січневого локдауну).

Дія всіх цих поблажок закінчиться в «останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України». І нехай вас не лякає те, що карантин адаптивний. Пунктом 1 постанови № 1236, як і раніше, встановлено, що карантин діє на території України, тому й хвилюватися про долю озвучених поблажок не варто: вони продовжують свою дію.

Також у зв’язку із цим залишаються актуальними рекомендації максимально перейти на дистанційний режим взаємодії з контролюючими органами, органами Держстатистики тощо. Подання податкової, статистичної та фінансової звітності рекомендуємо здійснювати в електронному вигляді. Те саме стосується всіляких довідок та інших подібних документів. Якщо є можливість подати їх в електронній формі, то краще нею скористатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі