Теми статей
Обрати теми

Податковий розрахунок з ЄСВ/ПДФО/ВЗ: за II квартал здаємо за старою формою

Савченко Олена, налоговый эксперт
Звітна кампанія за II квартал уже в самому розпалі. І, звичайно ж, у центрі уваги перебуває Податковий розрахунок (об’єднана звітність з ЄСВ, ПДФО і ВЗ).

Ще б пак! Адже днями всіх шокувала новина, що Мінфін наказом від 19.05.2021 р. № 278 виклав у новій редакції Додаток 4ДФ до Податковому розрахунку*. А в тексті самого наказу зазначено, що Податковий розрахунок за новою формою подається за II квартал img 1. І це на тлі того, що багато хто вже встиг успішно за II квартал відзвітувати img 2.

* Деталі знайдете в статті «Оновили додаток 4ДФ: що робити, якщо вже здалися?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 28).

Що радує. Податківці, на подив, відреагували швидко**. І зауважили, що:

** tax.gov.ua/media-tsentr/novini/481097.html

— за II квартал звітуємо за старою формою. Тобто без урахування змін з наказу № 278;

— за оновленою формою звітуватимемо починаючи зі звітності за III квартал.

Тих, хто побоюється мінливості позиції податківців, повинен заспокоїти той факт, що наказ № 278 поки не опублікований і, відповідно, навіть не набрав чинності.

Це, погодьтеся, не таке вже й погане рішення.

А на завершення нагадаємо ще декілька «гарячих» моментів у частині Податкового розрахунку.

Як заповнювати «номер Розрахунку» заголовної частини Податкового розрахунку і 4ДФ. Нагадаємо, що спочатку були роз’яснення про те, що Податкові розрахунки нумерують у хронологічному порядку з початку року. Потім податківці свою думку змінили. Про те, як зараз правильно нумерувати Податковий розрахунок, ми писали в матеріалі «Сумуєте за Об’єднаним звітом? А ось вам нумерація!» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 26).

Трудовий додаток Д5. Також змінилася позиція податківців у частині заповнення додатка Д5 об’єднаного звіту, зокрема, у ситуаціях переведення/переміщення, прийняття/ звільнення.

Щоб у вас не виникало із цим проблем при подаванні звітності за II квартал, читайте наш матеріал «Д5 Об’єднаного звіту: приклади заповнення» в сьогоднішньому номері.

ФОП без найманих працівників і 4ДФ, нюанси щодо ЦП-договорів. Як правильно заповнювати Податковий розрахунок, якщо у ФОП без найманих працівників протягом кварталу були тільки оплати іншому ФОП і тільки в одному місяці кварталу? Чи потрібно за інші місяці подавати порожні 4ДФ та чи потрібно заповнювати Д1?

Відповіді на ці запитання шукайте в статті «Виплати ФОП і в межах ЦПД: нюанси заповнення ЄСВ/ПДФО/ВЗ-розрахунку» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 17). У цьому ж матеріалі наведено важливі нюанси заповнення Податкового розрахунку в тому випадку, коли ЦП-договір тільки укладений, але виплат за ним іще не було.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі