Теми статей
Обрати теми

ФОП-працівник: проблемний момент з ЄСВ «за себе»

Савченко Олена, налоговый эксперт
Як відомо, з початку цього року запрацювало звільнення щодо ЄСВ «за себе» для тих ФОП (загальна система і єдиний податок), які ще й працюють за основним місцем роботи. Щоправда, при виконанні певних умов*. Але податківці не були б податківцями, якби не представили ці обмеження на фіскальний лад. Розбираємося!

* Деталі знайдете в статтях: «ЄСВ-звільнення — 2021 для ФОП і незалежних професіоналів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 52), «Як ФОП (не) платити ЄСВ «за себе», якщо він — найманий працівник?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 13), «Як ФОП (не) сплатити ЄСВ за І квартал?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 13).

Ситуація 1. За календарний місяць 2021 року роботодавець за місцем основної роботи нарахував і сплатив за ФОП-працівника ЄСВ у сумі не менше мінімального страхового внеску (у січні — листопаді 2021 року — не менше 1320 грн, у грудні — не менше 1430 грн).

У такому разі ФОП звільнений від сплати «підприємницького» ЄСВ «за себе» за такий місяць (ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ). Ба більше, навіть якщо він захоче добровільно сплатити його, нічого не вийде. Адже ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ не дає йому такого права (цей платіж «бовтатиметься» як переплата). І це «відгукнеться» ФОП при отриманні тих же лікарняних/декретних з ФСС. Отримати їх можна буде тільки за місцем основної роботи**.

** Деталі знайдете в статті «Лікарняні та декретні у ФОП: важливі нюанси — 2021» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 22).

Проте ми віддалилися від теми img 1.

Повертаємося до сплати ЄСВ «за себе». Тобто за такі календарні місяці ЄСВ «за себе» ФОП платити не повинен. І з цим згодні податківці!

Ситуація 2. За календарний місяць 2021 року роботодавець за основним місцем роботи взагалі не нарахував і не сплатив ЄСВ за ФОП-працівника (тобто сума сплаченого ЄСВ = 0), оскільки база нарахування ЄСВ за таким працівником була відсутня.

Це можливо, якщо, наприклад, працівник увесь місяць був у карантинній відпустці за свій рахунок. Або перебував у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років).

У такому разі звільнення від ЄСВ «за себе» немає! І податківці теж підкреслюють це у своїх консультаціях.

Ситуація 3. За календарний місяць 2021 року роботодавець за основним місцем роботи нарахував і сплатив ЄСВ за працівника-ФОП страховий внесок, але в розмірі менше мінімального страхового внеску. У цій ситуації податківці якраз-таки і фіскалять.

Спочатку з’ясуємо, коли така ситуація взагалі можлива згідно із законодавством. Адже за місцем основної роботи роботодавець зобов’язаний здійснювати ЄСВ-доплату до мінімального страхового внеску.

Виходить , ситуація 3 — це тільки випадок, коли місяць відпрацьований працівником не повністю у зв’язку з прийняттям/звільненням***.

*** Освіжити знання щодо ЄСВ-доплати вам допоможе стаття «Не плутаємо! «Трудова» доплата до мінзарплати та сплата ЄСВ з мінзарплати» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 4).

Працівників з інвалідністю не розглядаємо, оскільки у відповідних ФОП є можливість не платити ЄСВ «за себе» безвідносно наявності/відсутності місця основної роботи.

Рухаємося далі. Що «наговорили» податківці у своєму роз’ясненні (107.01.07 ЗІР)? Позиція ДПС: якщо роботодавцем у звітному періоді ЄСВ нараховувався і сплачувався в розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках, коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням у середині місяця) або не нараховувався і не сплачувався (наприклад, у зв’язку з перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі ФОП зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці в розмірі не менше мінімальної заробітної плати і відобразити в графі 2 розділу 9 додатка 1.

Мається на увазі ЄСВ-додаток 1 до нової декларації єдиноподатника.

Тобто податківці змішали в купу і ситуацію 2, і ситуацію 3 img 2. Причому зробили це всупереч вимогам ЄСВ-законодавства.

Без цитування тут не обійтися. Почнемо відразу з п. 2 розд. III Інструкції № 449****, оскільки в ній думка законодавця викладена трохи чіткіше:

**** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (у редакції наказу від 21.12.2020 р. № 790).

«Якщо платники… мають основне місце роботи, то такі платники звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

При цьому, якщо роботодавцем за таких осіб було сплачено страховий внесок за місяці звітного періоду у розмірі менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

Податківці проробляють такий трюк. Читають тільки кінець норми.

Що ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску.

Але це не годиться img 3. Чорним по білому сказано: «можуть бути платниками… за умови самостійного визначення бази».

Тобто хочеш заплатити — самостійно визнач базу (покажи її у звітності). І тільки тоді запрацює обмеження

«При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

Відповідно не хочеш платити за цей місяць — не визначай базу (не показуй її у звітності). І обмеження

«...При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску»,

зрозуміло, не працюватиме. Тому що ні до чого застосовувати це обмеження!

Те ж саме й у п. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Ось такий софізм у виконанні податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі