Теми статей
Обрати теми

Нумерація ЄСВ/ПДФО/ВЗ-розрахунку: «ех раз, та ще раз…»

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Податковий розрахунок і додатки до нього мають заморочливу нумерацію в рядках 02. У свідченнях плуталися і самі податківці. Але у результаті дійшли висновку, що нумерувати Розрахунки слід у межах одного звітного кварталу і не продовжувати в наступних*. Проте питання з приводу нумерації все одно продовжують надходити. Давайте обговоримо нумерацію ще раз.

* Матеріал «Сумуєте за Об’єднаним звітом? А ось вам нумерація!» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 26).

Якщо підприємство/ФОП подаватимуть тільки Розрахунки з типом «Звітний» (Розрахунків з типом «Довідковий» немає), то у них усі розрахунки будуть з номером 1.

Приклад. Підприємству треба сформувати Розрахунок з типом «Звітний» за ІІ квартал 2021 року. Розрахунків з типом «Довідковий» за місяці ІІ кварталу не було.

Рядок 02 Розрахунки з типом «Звітний» за ІІ квартал: рік — 2021, квартал — 2, номер Розрахунку — 1.

Рядок 02 Д1 за: квітень: рік — 2021, квартал — 2, номер місяця в кварталі — 1 (квітень — перший місяць у II кварталі), номер додатка до Розрахунку — 1; травень: 2021, 2, 2, 2; червень: 2021, 2, 3, 3.

Рядок 02 4ДФ за: квітень: рік — 2021, квартал — 2, номер місяця в кварталі — 1, номер Розрахунку — 1, номер додатка до Розрахунку — 1; травень: 2021, 2, 2, 1, 2; червень: 2021, 2, 3, 1, 3.

Рядок 02 Д5 за II квартал: рік — 2021, квартал — 2, номер додатка до Розрахунку — 1.

Якщо за місяці II кварталу вже сформовані Розрахунки з типом «Довідковий», наприклад два Розрахунки з номерами 1 і 2, то Розрахунок із типом «Звітний» за цей квартал матиме номер 3. Тобто продовжуємо нумерацію в межах кварталу.

У цьому випадку в рядку 02 Розрахунку з типом «Звітний» вказуйте: рік — 2021, квартал — 2, номер Розрахунку — 3. Також зміниться номер Розрахунку в рядку 02 додатка 4ДФ: за квітень — 2021, 2, 1, 3, 1; за травень — 2021, 2, 2, 3, 2; за червень: 2021, 2, 3, 3, 3. Нумерація Д1 і Д5 — без змін.

Якщо в поданих і прийнятих Розрахунках виявили помилки, то для визначення номера Розрахунку, який їх виправляє, дивимося номер останнього прийнятого Розрахунку за цей квартал. Виправляючий Розрахунок матиме наступний номер.

Наприклад, у липні виявили та виправляємо помилки у зданих Розрахунках за I (останній номер Розрахунку за I квартал — 1) і II (останній номер Розрахунку за II квартал — 5) квартали. Для виправлення помилок слід сформувати Розрахунок із типом: «Уточнюючий» за I квартал із номером 2 (наступний номер після прийнятого Розрахунку за I квартал); «Новий звітний» за II квартал із номером 6 (наступний номер після останнього прийнятого Розрахунку за II квартал).

А як бути, якщо за старою логікою Розрахунки з типом «Довідковий» за місяці II кварталу ми нумерували з початку року — з урахуванням поданого Розрахунку за I квартал? Виправляти нумерацію у вже поданих Розрахунках не треба. А Розрахунок з типом «Звітний» за II квартал нумеруйте наступним порядковим номером.

Наприклад, номер останнього поданого Розрахунку з типом «Довідковий» за місяці II кварталу — 6 (а по правильному має бути — 5). Тоді номер Розрахунку «Звітний» за II квартал — 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі