Теми статей
Обрати теми

Виправляємо ЄСВ-помилки в об’єднаному звіті: приклади

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Строки подання першого об’єднаного ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звіту спливли. І тепер є час провести «роботу над помилками». У цій статті відповімо на деякі запитання щодо виправлення помилок у частині ЄСВ* (про виправлення ПДФО/ВЗ-помилок поговоримо окремо).

* Загальним правилам виправлення помилок в об’єднаному звіті була присвячена стаття «Виправлення помилок у звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 17).

Абсолютно всі помилки — допущені як у Податковому розрахунку за I квартал 2021 року, так і в старій ЄСВ-звітності за періоди до 2021 року, — виправляємо за допомогою нині чинної форми об’єднаного Податкового розрахунку. Порядок виправлення залежатиме від того, в яких показниках допущені помилки — у даних застрахованої особи / реквізитах чи в сумових показниках.

Зверніть увагу! Сумові й несумові помилки в додатку Д1 (таблиці 6 старого Звіту з ЄСВ) потрібно виправляти двома окремими Розрахунками (п.п. 7 п. 9 розд. V Порядку № 4**, категорія 201.06 ЗІР). При цьому спочатку виправляємо несумові помилки. Потім при виправленні сумових помилок заповнюємо коригуючі рядки з урахуванням уже виправлених несумових помилок.

** Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

«Старі» несумові помилки

Найпоширеніші запитання: як виправити ІПН працівника, категорію застрахованої особи, ознаку наявності трудової книжки, відобразити «забуті» прийняття/звільнення працівника. Це помилки, які стосуються відомостей про застраховану особу і не впливають на суму нарахованого ЄСВ.

Коригування проводимо тільки щодо уточнюваних рядків (п.п. 5 п. 9 розд. V Порядку № 4). І тут усе залежить від того, в якій таблиці — 5 чи 6 Звіту з ЄСВ була допущена помилка.

Якщо помилку допустили в таблиці 5, то для виправлення потрібно подати сам Податковий розрахунок + додаток Д5. Помилки в таблиці 6 Звіту з ЄСВ виправляємо шляхом подання Податкового розрахунку + додаток Д1.

За ситуації, коли огріхи є й у таблиці 5, і в таблиці 6, доведеться подати обидва додатки — Д1 і Д5.

У Податковому розрахунку заповнюємо тільки обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05 і в рядку 031, а також інформацію про додатки, в яких проводитиметься коригування, та їх кількість — у рядку 06.

У додатку Д1/Д5 заповнюємо шапку (рядки 01 — 031) і в табличній частині заповнюємо на працівника 2 рядки:

— вилучаємо помилковий рядок: повторюємо всі попередні (помилкові) дані за цим рядком і ставимо «1» у гр. 25 додатка Д1 / гр. 20 додатка Д5;

— вводимо правильні дані і ставимо «0» у гр. 25 додатка Д1 / гр. 20 додатка Д5.

У графі 22 таблиці 6 Звіту з ЄСВ за жовтень 2020 року забули поставити «1» — ознака наявності трудової книжки. Як виправити цю помилку?

Виправляємо помилку через уточнюючий Податковий розрахунок, який складатиметься із самого Податкового розрахунку (заповнені рядки 01 — 06) і додатка Д1.

У табличній частині Д1 створюємо 2 рядки: один — на виключення (ознака «1» у гр. 25, повтор помилкового рядка), другий — на включення (ознака «0» у гр. 25, рядок із правильними даними) (див. рис. 1).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент додатка Д1 з типом «Уточнюючий»

Додамо також момент у частині нумерації уточнюючого Податкового розрахунку і додатка Д1. Щодо нумерації в нас був не так давно окремий матеріал***. Але річ у тому, що податківці дають уже трохи інші роз’яснення в частині нумерації Податкових розрахунків (у частині нумерації додатків усе по-старому).

Лист ДПСУ від 20.05.2021 р. № 498/2/99-00-04-02-01-02.

*** Стаття «Нумерація в об’єднаному звіті та додатку 4ДФ» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 18).

Якщо раніше щодо нумерації Податкового розрахунку була така позиція, що йде наскрізна нумерація наростаючим підсумком з початку 2021 року (враховуються всі подані Податкові розрахунки незалежно від їх типу). То тепер — у прив’язці до звітного кварталу (згідно з формальними вимогами Порядку № 4). Тобто нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) і не продовжується в наступних.

Але в нашому випадку ми подаємо уточнюючий Податковий розрахунок, щоб виправити дані за 2020 рік. У такому разі, вважаємо, в комірці «номер Розрахунку» потрібно поставити «1».

Що стосується заповнення комірки «номер додатка в Розрахунку» додатка Д1, то теж ставимо 1, оскільки він перший (і єдиний) додаток Д1, що подається разом з уточнюючим Податковим розрахунком.

Працівник хворів у січні 2020 року, а лікарняний приніс у лютому 2020 року. У таблиці 6 Звіту з ЄСВ за лютий 2020 року помилково показали, що лікарняні нараховані в лютому за лютий (сума лікарняних і ЄСВ правильні, донарахування до мінімального ЄСВ немає). Як виправити цю помилку в об’єднаній звітності?

Оскільки в цій ситуації сумові показники (сума нарахованих лікарняних і ЄСВ) у Звіті з ЄСВ були зазначені правильно, то виправлення зводяться до коригування звітного періоду — місяця та року, за який були здійснені нарахування. А отже, використовуємо графу 25 додатка Д1: вилучаємо помилковий рядок (у гр. 25 — «1») і вводимо правильний рядок (у гр. 25 — «0») (див. рис. 2).

У листопаді 2020 року помилково показали звільнення працівника (таблиця 5 Звіту з ЄСВ), але він досі працює й отримує зарплату. Як виправити помилку?

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент уточнюючого додатка Д1 за лютий 2020 року

Складаємо Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий» за IV квартал 2020 року. Він складатиметься із самого Податкового розрахунку (заповнені рядки 01 — 06) і додатка Д5. У табличній частині Д5 створюємо один рядок на вилучення (ознака «1» у графі 20, повтор рядка з помилковими даними) (див. рис. 3).

img 3

завантажити файл

Рис. 3. Фрагмент уточнюючого Д5

Сумові помилки

Інформація з додатка Д1 Податкового розрахунку, а до 2021 року — з таблиці 6 Звіту з ЄСВ використовується Пенсійним фондом для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази нарахування ЄСВ. Тому сумові помилки (помилки в базі нарахування ЄСВ та/або сумі ЄСВ), допущені в додатку Д1 Податкового розрахунку та/або таблиці 6 Звіту з ЄСВ, потрібно неодмінно виправляти.

Для виправлення сумових ЄСВ-помилок у додатку Д1 уточнюючого Податкового розрахунку ознаки «0» і «1» використовувати не можна. У рядку за тим працівником, у сумових даних якого виявлено помилку, зазначаємо:

— у гр. 9 — КТН «2» — якщо донараховуємо базу та/або ЄСВ, або КТН «3» — якщо базу та/або ЄСВ зменшуємо;

— у гр. 10 — місяць і рік, за який виправляємо помилку.

Інші графи заповнюємо у звичайному порядку.

Важливо! При зменшенні бази нарахування/суми ЄСВ сумові показники зазначаємо без знака «мінус». На зменшення показників вкаже КТН «3».

Коригуючі сумові показники переносимо з додатка Д1 до розд. I Податкового розрахунку: ряд. 4 (донарахування ЄСВ) або ряд. 6 (зменшення ЄСВ).

Знову-таки, наводимо інформацію тільки за рядками з уточнюваними показниками. Рядки з правильною інформацією дублювати не потрібно.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ за серпень 2020 року забули відобразити донарахування до мінімальної зарплати і відповідно суму «дотяжки» ЄСВ до мінімального внеску. Як зараз виправити таку помилку?

Цю помилку можна виправити або в Податковому розрахунку за поточний звітний період, або через уточнюючий Податковий розрахунок. Розглянемо другий (уточнюючий) варіант.

Уточнюючий Податковий розрахунок складатиметься з власне Розрахунку (заповнюємо рядки 01 — 06 і розд. I на підставі показників додатка Д1) і додатка Д1 (див. рис. 4).

img 4

завантажити файл

Рис. 4. Фрагменти уточнюючого Розрахунку і додатка Д1 з донарахуванням ЄСВ

Зверніть увагу: в графі 25 (ознаки 0, 1) додатка Д1 нічого не ставимо (не заповнюємо).

У таблицях 1 і 6 Звіту з ЄСВ за грудень 2020 року забули відобразити відпускні одному співробітникові (відпустка припадає тільки на грудень, не перехідна). Як виправити помилку в об’єднаному звіті, якщо в обліку відпускні були нараховані своєчасно (у грудні), ЄСВ сплачений вчасно?

Платник ЄСВ у звітному (податковому) періоді може провести коригування і виправити помилку, допущену в попередніх звітних (податкових) періодах, донарахувати або зменшити ЄСВ, застосовуючи коди типу нарахувань, передбачені п. 1 розд. IV Порядку № 4 (п.п. 8 п. 9 розд. V Порядку № 4).

Скористаємося цією нормою і відобразимо відпускні за грудень 2020 року в Податковому розрахунку за II квартал 2021 року (додаток Д1 за квітень 2021 року) (див. рис. 5).

img 5

завантажити файл

Рис. 5. Фрагмент додатка Д1 з типом «Звітний» з відображенням «забутих» відпускних

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі