Теми статей
Обрати теми

«Відстрілятися» до 1 грудня: подаємо звітність до військкоматів

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Наближається грудень — певною мірою доленосний місяць у плані подання звітності до військових комісаріатів. До 1 грудня треба подати Списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, а до 20 грудня — Відомості про автотранспорт. Давайте збагатимо подробицями ці «сухі» директиви!

Звіт про допризовників

На підприємства, установи та організації (незалежно від форми власності) п. 37 Порядку № 921* покладає, зокрема**, складання та подання щороку до 1 грудня до районніих(міських) військових комісаріатів Списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (у разі їх наявності).

* Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 № 921.

** Більше про інші обов’язки роботодавців ви могли прочитати у статті «Звітність у військкомати: як зараз» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 47). Але врахуйте, що відтоді відбулися зміни, про які йшлося в статті «Військовий облік: з 14.02.2019 р. ведемо за оновленими правилами» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9).

Списки, що цікавлять нас, подають за формою додатка 3 до Порядку № 921.

У 2022 році приписують юнаків 2005 року народження, тому в «шапці» Списків треба зазначати саме цей рік і наводити дані (в алфавітному порядку) саме про таких осіб.

Якщо таких у вас немає звіт подавати не треба!

Під великим питанням й необхідність подання в довільній формі повідомлення до відповідного військкомату про відсутність цієї категорії працівників у разі їх відсутності на підприємстві. Про неї Міноборони говорило в листі від 24.05.2016 № 322/2/2836 (запитання 1).

Граничний строк подання Списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, — до 1 грудня, а Відомості про автотранспорт — до 20 грудня.

Авто-мобілізаційний звіт

Маємо на увазі Відомість про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці. Керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані подавати її військкоматам двічі за рік: до 20 червня та 20 грудня. Тобто на її подання у вас є трохи більше часу.

Подають Відомість за формою згідно з додатком 1 до Положення № 1921***, із п. 15 якого, власне, й випливає обов’язок подання цього документа.

*** Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджене постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921.

У листі від 24.05.2016 № 322/2/2836 (запитання 3) Міноборони зазначало, що ця норма Положення поширюється на всі підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, за наявності на обліку транспортних засобів і техніки або змін в їх якісному чи кількісному стані.

Ігнорувати подання Відомості не рекомендуємо: за це можна наразитися на штраф, передбачений ст. 2101 КпАП (у розмірі від 5100 до 8500 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі