Теми статей
Обрати теми

Підводні камені оренди у ФОП‑єдиноподатника

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Складно знайти бізнесмена, який жодного разу в житті не мав справи з орендою. Тому й потік запитань про оренду не вичерпується. Більш за всіх пильнують єдиноподатники, щоб випадково не «злетіти» зі спрощенки. Ось і запитують: 1) чи можна орендувати приміщення у фізичної особи безоплатно? 2) чи можна здати частину свого магазину в оренду фізичній особі, яка «не зізнається», що вона — ФОП? Які в цьому ризики та як їх уникнути? Про це й поговоримо.

Безоплатна оренда

Безоплатна оренда = позичка. Відразу підкреслимо, що в ПКУ є декілька орендних заборон, які стосуються єдиноподатників. Але всі вони працюють тільки для спрощенців-орендодавців. Тому коли наш ФОП є орендарем (тобто сам бере в оренду нерухомість), жодних заборон для нього немає ☺.

Єдиноподатник може орендувати будь-яку площу нерухомості у будь-кого (у фізособи, юрособи, іншого ФОП — незалежно від їх системи оподаткування).

Отже, відповідаючи на перше запитання, можна з упевненістю стверджувати, що єдиноподатник має право орендувати у фізичної особи приміщення будь-якої площі.

Але чи можна орендувати його безоплатно? Річ у тому, що суть договору оренди полягає якраз-таки в платному користуванні майном (ст. 759 ЦКУ). Платність користування майном — це істотна умова договору оренди (ст. 284 ГКУ).

Але хвилюватися не варто. Просто для таких відносин, як безоплатне користування майном, передбачений не договір оренди, а договір позички (ст. 827 ЦКУ).

Тільки не плутайте договір позички, за яким майно передається у безоплатне користування (ст. 827 ЦКУ), з договором позики, за яким у користування передаються грошові кошти (ст. 1046 ЦКУ).

Отже, з юридичної погляду ФОП цілком може укласти договір позички з фізичною особою і користуватися приміщенням безоплатно. Але давайте подивимося на податкові наслідки таких відносин.

Що вигідніше: позика або оренда? Податківці вважають, що за договором позички ФОП отримує послуги безоплатно, тобто він повинен відобразити дохід від безоплатно отриманих послуг за звичайними цінами згідно з п. 292.3 ПКУ (категорія 107.01.03 ЗІР1).

1 zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=10463

Насправді за договором позички ФОП отримує не послуги, а річ для безоплатного її використання (ст. 827 ЦКУ). Тобто природа відносин тут трохи інша. Але навряд чи фіскалів переконає цей аргумент. Імовірніше, навіть у суді підприємцеві непросто буде відбитися від «позичкового доходу». Поготів на тлі власного трактування «послуг» ПКУ.

Тобто доходу у такому разі у єдиноподатника-позикоотримувача бути!

Проте якщо наш ФОП-орендар — єдиноподатник групи 1 або 2 і його річний дохід далекий від межі, встановленої п. 291.4 ПКУ, то договір позички з фізичною особою для нього — кращий вибір. Адже в цьому випадку йому не доведеться ні стягувати податки з фізособи-позикодавця, ні подавати звіт № 4ДФ (подати треба буде хіба що форму № 20-ОПП). А той факт, що в його дохід потрапить «позичковий дохід», нічого не змінить: ні ставку ЄП, ні суму ЄСВ ☺.

У 2021 році граничний річний дохід для групи 1 — 1 млн 2 тис. грн, для групи 2 — 5 млн 4 тис. грн.

Щоправда, членам групи 2 треба врахувати, що якщо їх річний дохід перевалить з початку року за 1 млн 320 тис. грн, вони втратять РРО/ПРРО-імунітет. Утім, поки ми йдемо до того, що з 01.01.2022 вони втратять його у будь-якому випадку ☹.

Якщо ж ФОП — єдиноподатник групи 3 або загальносистемник, то додатковий дохід для нього означає додаткові податки.

Так, єдиноподатнику доведеться додатково сплатити 5 % (3 %) від «позичкового доходу», а загальносистемнику — 41,5 % від тієї ж суми ☺ (18 % ПДФО, 1,5 % військзбору і 22 % ЄСВ)! Перспектива зовсім не райдужна ☹. Як же бути?

Радимо замість договору позички укласти договір оренди приміщення із символічною орендною платою, яку орендар вноситиме раз на рік (щоб возитися з податками і звітами не частіше ніж раз на рік ☺).

У результаті в орендаря не буде ні доходу від безоплатних послуг, ні додаткових податків. Замість них він заплатить лише ПДФО і військзбір, утриманий з плати фізособі-орендодавцеві, а це — 19,5 % від орендної плати, вказаної в договорі. Отже, чим нижче орендна плата, тим менше податки ☺.

ЄСВ при виплаті орендної плати не нараховується взагалі!

Але є тут одна заковика. Зовсім вивести податки в нуль не вийде. Навіть якщо ФОП пропише в договорі орендну плату як 1 грн, він усе одно зобов’язаний буде сплачувати ПДФО і військзбір, виходячи з мінімальної суми орендного платежу. Чому? І що таке мінімальний орендний платіж?

Мінімальний орендний платіж. Мінімальний орендний платіж застосовується, коли ФОП або юрособа орендує нерухомість у фізичної особи (громадянина). У цьому випадку згідно з п.п. 170.1.2 ПКУ орендар зобов’язаний утримати з фізособи-орендодавця ПДФО і військзбір, виходячи із суми оренди, вказаної в договорі, але не менше ніж від мінімального орендного платежу!

Мінімальний орендний платіж дорівнює площі приміщення, помноженої на мінімальну вартість місячної оренди 1 кв. м нерухомості (Методика № 12532).

2 Методика визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджена постановою КМУ від 29.12.2010 № 1253.

Мінімальний розмір оренди за 1 кв. м нерухомості затверджують місцеві ради. Таке рішення вони зазвичай публікують на своїх сайтах до початку звітного року.

І тут важливо знати, чи затвердила ваша міськрада, сільрада (за місцезнаходженням приміщення) вартість оренди 1 кв. м. Якщо:

не затвердила, то — ура! ☺ — ПДФО і військзбір можна рахувати від тієї орендної плати, яка вказана в договорі, нехай це навіть 1 грн ☺ (п.п. 170.1.2 ПКУ);

затвердила, то рахувати ПДФО і військзбір від цієї суми. У принципі, тоді й у договорі оренди доцільно (але не обов’язково) вказати саме мінімальний орендний платіж.

Не варто лякатися: мінімальний орендний платіж зазвичай невеликий, тому договір оренди все одно буде вигідніший, ніж договір позички ☺.

А якщо площа приміщення велика, чи можна якось піти від мінімальної орендної плати? Так, але для цього треба укласти договір оренди нерухомості:

або як «ФОП + ФОП». У цьому випадку п.п. 170.1.2 ПКУ не працює, оскільки ФОП із ФОП податки не стягує, тобто не є його податковим агентом (п. 177.8 ПКУ). Але для цього треба, щоб орендодавець зареєструвався як ФОП. Знову ж таки є нюанси з ПДВ3;

3 Див. статтю «Оренда «за недорого»: підводні камені» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 33).

або як «фізособа + фізособа». Але цей варіант ми б не радили. Річ у тому, що податківці часто намагаються притягнути мінімальний орендний платіж навіть до таких договорів4. І хоча це незаконно, але в нашій ситуації орендар, навіть якщо підпише договір оренди як звичайна фізособа, все одно використовуватиме приміщення для бізнесу. Тому суд, імовірніше, вирішить, що в цьому договорі орендар — ФОП, а ПДФО і військзбір треба розраховувати від мінімальної орендної плати.

4 if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/452063.html

Чому зручно платити оренду раз на рік? Отже, якщо ви все-таки вирішили укласти з фізичною особою договір оренди (а не позички), то краще прописати в ньому внесення орендної плати раз на рік. Що це дасть?

Головний біль з утримання податків і подання звітності у вас буде раз на рік, а не щомісячно/щокварталу ☺. Адже орендар — ФОП. У ФОП немає бухобліку, тому немає необхідності в прямолінійному протягом року нарахуванні орендних витрат (і відповідно ПДФО з ВЗ)5.

5 Деталі знайдете в статті «Форма № 1ДФ, оренда і не лише: відповідаємо на ваші запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 43).

При цьому врахуйте такі нюанси:

— якщо ви платите оренду безготівково (на рахунок орендодавця), треба відразу ж подавати у банк платіжки на сплату ПДФО і військзбору;

— якщо ви платите оренду готівкою, ПДФО і військзбір треба сплатити протягом трьох банківських днів (п.п. 168.1.4 ПКУ);

ПДФО і військзбір сплачуємо у свою податкову (за місцем прописки ФОП-орендаря), незалежно від того, де знаходиться приміщення (п.п. 168.4.5 ПКУ);

— суму виплаченого доходу, утриманого ПДФО і військзбору показуємо в додатку № 4ДФ до об’єднаної ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітності з ознакою доходу «196»;

— орендовану будівлю показуємо у формі № 20-ОПП (цей звіт подаємо й при укладенні договору оренди/позички).

Чи засвідчувати договори у нотаріуса? Договори позички або оренди нерухомості обов’язково укладаємо у письмовій формі (ст. 793, ч. 3 ст. 828 ЦКУ). А ось засвідчувати їх у нотаріуса не обов’язково, якщо строк дії договору менше 3 років.

Орендар-інкогніто в єдиноподатника групи 2

А тепер поговоримо про друге запитання. Коли в єдиноподатника групи 2 є «зайва» частина магазину, яку він має намір здати в оренду. Які підводні камені тут?

По-перше, будь-який єдиноподатник не може здавати в оренду більше 900 кв. м нежитлових приміщень (п.п. 291.5.3 ПКУ).

По-друге, єдиноподатники групи 2 не мають права надавати послуги будь-кому, окрім громадян і єдиноподатників (ФОП або юросіб) — п.п. 2 п. 291.4 ПКУ (ср. ). Оренда підпадає під цю заборону. Отже, щоб не злетіти зі спрощенки, єдиноподатнику групи 2 треба перевіряти, чи не є його майбутній орендар ФОП-загальносистемником.

Зробити це доволі просто — достатньо «пробити» П. І. Б. фізичної особи у базі Мін’юсту6 на предмет того, чи не є вона ФОП. Якщо так — перевіряємо, чи включена вона до Реєстру єдиноподатників7.

6 usr.minjust.gov.ua/content/free-search

7 cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod

Якщо цього не зробити, а надалі з’ясується, що насправді ваш орендар використовує приміщення для здійснення в ньому підприємницької діяльності і є ФОП-загальносистемником, то аргумент про те, що ви уклали з ним договір оренди як із громадянином (населенням), навряд чи вам допоможе ☹.

Про те, що орендар використовує ваше приміщення для госпдіяльності, податківці можуть дізнатися з форми № 20-ОПП, яку зобов’язані подати обидва ФОП: і орендар, і орендодавець.

Суди, імовірніше, теж погодяться з тим, що оренда була надана ФОП, а не громадянинові, адже договір оренди по суті був укладений для здійснення підприємницької діяльності орендаря (а не для його особистих потреб). Про що може свідчити і наявність у договорі оренди дозволу на використання магазину в підприємницьких цілях8. І доведеться нашому орендодавцю-єдиноподатнику попрощатися зі спрощенкою «заднім числом» ☹ (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

8 Вам може бути цікавою стаття «Оренда нерухомості: стандартні і нестандартні ситуації» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 44).

Як же бути? На наш погляд, краще за все взагалі прибрати всі орендні КВЕДи з Реєстру єдиноподатників і здавати це приміщення як звичайний громадянин — будь-кому, сплачуючи 19,5 % ПДФО і військзбору та подаючи наприкінці року декларацію про доходи. Так, це дорожче, ніж єдиний податок, та зате не злетимо зі спрощенки.

Не завадить заручитися і письмовою ІПК із цього приводу, оскільки частину магазину єдиноподатник усе-таки використовує в бізнесі (податківці можуть угледіти в цьому неможливість здавати іншу частину магазину від імені громадянина, хоча законодавство цього не забороняє).

Пам’ятайте: якщо вашим орендарем буде не громадянин, а ФОП або юрособа, він сам утримає з вас ПДФО і військзбір, але виходячи з розміру орендної плати не менше за мінімальну.

У принципі, можна замість договору оренди укласти й договір позички між двома фізичними особами (не як ФОП), щоб уникнути усіх податків і звітів. Але в цьому випадку податківці, напевно, вимагатимуть від орендаря (якщо він — ФОП) включити в дохід вартість безоплатно отриманих послуг, навіть якщо договір позички він уклав як громадянин9.

9 Вам може бути цікавою стаття «Позичка нерухомості і підприємець на спрощенці» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі