Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ, оренда і не тільки: відповідаємо на ваші запитання

Савченко Олена, налоговый эксперт
У цій статті ми наводимо добірку відповідей на запитання щодо заповнення ф. № 1ДФ, які були поставлені на нашому жовтневому вебінарі і надійшли до редакції за останній час.

Наше підприємство орендує нежитлове приміщення у фізособи. Виплачений дохід відображаємо у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «106»? Податківці (у телефонному режимі) попросили подати уточнюючий розрахунок № 1ДФ і показати цей вид доходу з ознакою «157». Наскільки правильно в цій ситуації подавати уточнюючий розрахунок?

Потрібно визначитися, була помилка з боку підприємства чи ні.

Якщо:

— у договорі оренди, акті приймання-передачі приміщення, актах виконаних робіт (послуг), розрахункових документах не фігурує ФОП-статус орендодавця;

— орендодавець не повідомляв вас про свій ФОП-статус за допомогою надання копій виписки / витягу з ЄДР, витягу з Реєстру платників єдиного податку;

— немає явних/очевидних ознак того, що оренда носить підприємницький характер,

то для орендаря це взаємовідносини зі звичайною фізособою, оскільки орендні відносини цілком можуть бути реалізовані в межах «громадянської компетенції» фізособи1.

1 Заглибитися в проблематику вам допоможе стаття «Роздвоєння ФОП: громадянин + суб’єкт господарювання» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 47).

Так, у податківців є «фішка», що якщо фізособа зареєстрована ФОП і в неї в ЄДР або Реєстрі платників ЄП є орендний вид діяльності, то така фізособа не може здійснювати відповідну діяльність як звичайна фізособа. Але навряд чи можна стверджувати, що орендар зобов’язаний проявляти настільки глибокий рівень обачності стосовно орендодавця і докопуватися самостійно до таких деталей. Принаймні в законодавстві ми таких вимог не знайдемо.

Таким чином, вважаємо, якщо перед підприємством не було свідчень того, що орендодавець діяв як ФОП (про які ми сказали вище), то й помилки жодної воно не робило.

Відповідно нічого уточнювати не потрібно, оскільки орендні виплати на користь звичайних фізосіб дійсно кодувалися ознакою доходу «106».

А починаючи зі звіту за III кв. використовуємо нові ознаки доходу. Зокрема, дохід від надання в лізинг, оренду або суборенду іншого нерухомого майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) потрібно зазначати з ознакою «196».

Інше питання, якщо ви «працюєте» з ФОП і просто помилково використали ознаку доходу для звичайних громадян «106». Наприклад, у ф. № 1ДФ у графах 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» у вас стоять нулі (оскільки ФОП підтвердив свій підприємницький статус), а ознака доходу йде громадянська «106». Тоді, дійсно, податківці мають рацію.

Але знову ж таки, за неправильну ознаку доходу у ф. № 1ДФ штраф до податкових агентів застосовуватися не повинен. Адже така помилка не призводить до зменшення або збільшення податкових зобов’язань платника податку чи зміни самого платника. Крім того, за помилки у ф. № 1ДФ, здійснені в період з 01.03.2020 р. по останній місяць карантину, штраф за п. 119.1 ПКУ застосовуватися не може (див. запитання нижче).

Ми орендуємо офісне приміщення у ФОП. З якою ознакою доходу нам показувати виплату ФОП з III кварталу?

Дохід, що виплачується на користь ФОП, незалежно від його виду (орендна плата за нерухомість/«рухомість», плату за придбані товари/роботи/послуги) відображають у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157». Так було раніше. Так є і зараз.

Зміни ознак при оренді нерухомості з III кварталу стосуються виплат звичайним фізособам2.

2 Подробиці знайдете в статті «1ДФ за III квартал — з новими ознаками доходів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 41).

ФОП орендує у фізособи приміщення. Сторони домовилися, що складання акта послуг і виплата орендної плати відбуваються раз на рік. Чи зобов’язаний ФОП щомісячно платити ПДФО і ВЗ як з нарахованого, але не виплаченого доходу; щоквартально показувати нарахування орендної плати у ф. № 1ДФ?

Вважаємо, що такої необхідності немає.

Принциповий момент — у ФОП немає бухобліку. Витрати в нього формуються за іншим принципом, ніж у юросіб. Вимоги П(С)БО 14 «Оренда» для ФОП — пустий звук. Поки немає оплати, для облікових цілей ФОП витрат не має.

Тому так, ФОП користується протягом року об’єктом оренди, але про жодне прямолінійне нарахування витрат (зобов’язань на користь орендодавця) говорити недоречно.

Таким чином, у ФОП немає в такому разі обов’язку щомісячно платити ПДФО і ВЗ як з нарахованого, але не виплаченого доходу; щоквартально показувати нарахування орендної плати у ф. № 1ДФ. Цілком допустима ситуація, коли ФОП покаже нарахування і виплату орендного доходу у ф. № 1ДФ раз на рік.

У II кварталі 2020 року у ф. № 1ДФ забули відобразити нарахування і виплату фізособі. Але ПДФО фактично був сплачений. Якщо ми подамо уточнюючий розрахунок за ф. № 1ДФ, чи загрожують нам штрафні санкції? Чи в цьому випадку діє мораторій на штрафи? Як правильно в цьому випадку заповнити уточнюючий розрахунок?

У вашій ситуації ви якраз потрапляєте під дію штрафного мораторію і штрафні санкції з п. 119.1 ПКУ вам загрожувати не повинні.

Так, п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що за порушення податкового законодавства, вчинені в період з 1 березня по останній день місяця карантину (поки — до 31 грудня 2020 року), штрафні санкції не застосовуються.

Оскільки порушення здійснене якраз «усередині» позначеного періоду, то і штрафу за п. 119.1 ПКУ бути не може.

Теоретично, податківці тут ще можуть «замахнутися» на адміністративний штраф за ст. 1634 КпАП (на який штрафний мораторій не поширюється) у розмірі від 34 до 51 грн плюс судовий збір. Але тут уже як пощастить3.

3 Деталі знайдете в статті «Адмінштрафи в період карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 25).

Тепер з приводу заповнення уточнюючого розрахунку, якщо буде прийнято рішення його подавати.

У дотабличній частині (шапці) повторюйте дані з поданого звіту за II квартал. Далі в табличній частині розд. 1 (ПДФО) зазначайте тільки того працівника, якого забули, проставляючи в графі 9 ознаку 0 — рядок на введення. У розділі 2 (військовий збір) у графі «Військовий збір — виключення» — повторюйте раніше відображену у ф. № 1ДФ за II квартал суму ВЗ, а в графі «Військовий збір» — зазначайте суму збору з урахуванням ВЗ, утриманого із забутого працівника4.

4 Детальніше про виправлення помилок у ф. № 1ДФ можна прочитати в статті «Виправляємо помилки в розділах I і II форми № 1ДФ» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 43).

Як відобразити суму допомоги по тимчасовій непрацездатності у ф. № 1ДФ, яку сам ФОП отримав у III кварталі?

У ф. № 1ДФ лікарняні, отримані ФОП для себе, показувати не потрібно. Так, ФСС вважає, що лікарняні самому ФОП виплачуються за тим же принципом, що і його працівникам. Цим він обґрунтовує відсутність у нього обов’язку показувати виплату допомоги ФОП у ф. № 1ДФ. Але це зовсім не означає, що сам ФОП повинен зазначати себе у ф. № 1ДФ. Він цього робити однозначно не повинен.

А ось з оподаткуванням лікарняних (не шлях з декретними, які від оподаткування звільнені) дійсно є нюанс.

Доведеться вирішити для себе — платити з нього ПДФО і ВЗ чи наполягати на тому, що утримати ПДФО і ВЗ з такого доходу повинен був ФСС.

Аргументи/контраргументи/поради із цього приводу ви можете знайти в статті «Як ФОП не платити податки з лікарняного і вийти сухим із води?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 25).

Наше підприємство компенсує співробітникам проходження обов’язкового медогляду за авансовим звітом. Чи повинні ми показувати ці суми у ф. № 1ДФ і якщо так, то з яким кодом?

Так, у цьому випадку ви повинні показувати компенсаційні виплати працівникам з ознакою доходу «143».

Згідно з п.п. 165.1.19 ПКУ виведені зі складу оподатковуваного доходу фізособи кошти або вартість майна (послуг), які надаються як допомога на медичне обслуговування за рахунок коштів його роботодавця. Вважаємо, що до медичного обслуговування працівників можна віднести не лише обов’язкові медогляди згідно із Законом № 16455, прямо згадані в цій нормі ПКУ, але й обов’язкові медогляди згідно з КЗпП і Законом про охорону праці.

5 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Отже, витрати на проведення обов’язкового медичного огляду працівників не є доходом працівника.

У ф. № 1ДФ такі суми зазначають з ознакою доходу «143» (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.06.2019 р. № 2916/10/26-15-13-06-12-ІПК).

Працівник, який «перегуляв» відпустку, звільняється і повертає надміру виплачений дохід. Чи потрібно подавати уточненку до ф. № 1ДФ?

Ні, в описаній ситуації подавати уточненку до ф. № 1ДФ не потрібно. Пояснимо. При звільненні працівника роботодавець повинен провести обов’язковий перерахунок. Його проводять за тим же алгоритмом, що й річний перерахунок.

При цьому результат перерахунку відображають у ф. № 1ДФ за той квартал, до якого входить місяць його проведення. Якщо працівником повертається сума надміру виплаченого доходу, яка була відображена у ф. № 1ДФ за попередній квартал, то податковий агент зазначає суму такого повернення з від’ємним значенням у складі Податкового розрахунку за квартал, протягом якого відбулося таке повернення коштів.

Аналогічно дієте і при заповненні рядка з військовим збором: на суму відсторнованих відпускних (ВЗ) зменшуєте загальні суми нарахованих/виплачених доходів (нарахованого/перерахованого ВЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі