Теми статей
Обрати теми

Переведення працівника на інше підприємство під час відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Зараз в установі проводиться реорганізація. У зв’язку з цим чи маємо ми право звільнити цю працівницю відповідно до п. 5 ст. 36 КЗпП за підставою «переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду»?

Відповідно до ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Отже жінок зазначених категорій забороняється звільняти з підстав, передбачених ст. 40 і 41, ст. 28 КЗпП, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, з обов’язковим працевлаштуванням.

Звільненням згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП є припинення трудового договору у зв’язку з переведенням працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду. Тому таке звільнення не є звільненням з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, а відбувається за згодою працівниці.

Переведення працівника за його згодою на іншу роботу є підставою для припинення трудового договору лише у тому випадку, коли воно здійснюється на інше підприємство, в установу, організацію. При цьому не має значення, за чиєю ініціативою проводиться переведення — за ініціативою працівника, власника або уповноваженого ним органу чи за розпорядженням вищого за підлеглістю органу управління.

Умовою здійснення переведення на іншу роботу є згода працівника на переведення, розпорядження вищого за підлеглістю органу або погодження між керівниками обох заінтересованих підприємств чи організацій, наказ власника або уповноваженого ним органу за попереднім місцем роботи про припинення трудового договору у зв’язку з переходом на інше підприємство чи в організацію.

Переведення працівника на іншу постійну роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації не припиняє трудового договору, а лише змінює його зміст.

Таким чином, припинення трудового договору з цією працівницею за п. 5 ст. 36 КЗпП є можливим та правомірним за погодженням трьох сторін: самої працівниці, майбутнього та колишнього підприємств-роботодавців.

Крім того, трудові відносини з роботодавцем можуть бути також припинені у випадках, передбачених ст. 38 та 39 КЗпП (розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, та строкового трудового договору за ініціативою працівника).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі