Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про забезпечення населення питною водою

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
На території сільської ради немає комунального підприємства, яке б займалось питанням водопостачання населення сіл, що входять до складу сільської ради. Балансоутримувачем водомережі (водопроводу, водонапірних башт, скважин) є сільська рада. Чи може вона за рахунок коштів місцевого бюджету утримувати водопостачання населення усіх сіл: оплачувати рахунки за використану електроенергію для подачі води та послуги за лабораторне дослідження питної води, а також проводити ремонт водомережі, виплачувати заробітну плату оператору водомережі, який здійснює її обслуговування? Чи можна це зробити та чи не буде це порушенням вимог чинного законодавства?

Судячи із запитання, йдеться про об`єднану територіальну громаду. Тому, на думку редакції, сільській раді необхідно створити комунальне підприємство як суб’єкту, який створює, утримує та організовує систему водопостачання на її території. Однак допоки це буде зроблено, сільська рада може провести таке фінансування за рахунок місцевого бюджету. Але лише за наявності відповідної програми та, звісно, коштів.

Нагадаємо, що схожа ситуація описувалась на сторінках нашої газети (№ 2 за лютий 2018 року на с. 26 та № 3 за березень 2018 року на с. 58). Тому рекомендуємо детально ознайомитись із матеріалами. А поки що звернемо увагу на основні моменти, що стосуються:

1. Рахунків за використану електроенергію для подачі води, послуг за лабораторне дослідження питної води, проведення ремонту водомережі.

До повноважень ОМС у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення належать, зокрема, затвердження та реалізація місцевих програм у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення, участь у розробленні та реалізації відповідних державних і місцевих програм (ст. 13 Закону України від 10.01.2002 № 2918-III «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення»).

Ми вже казали, що ОМС можуть долучитись до Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011 — 2020 роки, затвердженої Законом України від 03.03.2005 № 2455-IV, або затвердити власну місцеву програму «Питна вода».

Якщо ОМС приймає місцеву програму, то має прописати в ній відповідні заходи та щороку у проекті місцевого бюджету враховувати потребу у видатках на їх виконання (у випадку, якщо програма розрахована більше ніж на один бюджетний рік). У такому разі рада має повне право сплачувати й рахунки за використану електроенергію для подачі води, й вартість послуг за лабораторне дослідження питної води та ремонт водомережі. Тобто зробити це можна в рамках прийнятої місцевої програми про питну воду, якщо все це включено до заходів прийнятої програми та передбачено відповідне фінансування коштами місцевого бюджету.

Вважаємо, що такі заходи безпосередньо пов`язані з обов`язком ОМС щодо забезпечення населення питною водою. А отже, на нашу думку, це не суперечить вимогам чинного законодавства.

2. Оплати оператору за послуги з обслуговування водомережі.

На думку редакції, як і у випадку з прибиральником території села (див. № 3 за березень 2018 року на с. 58), такому оператору не можна виплачувати заробітну плату. Оскільки такий працівник не перебуває у штаті ради, а здійснює обслуговування водомережі на території сільської ради. Тому за аналогією краще укласти цивільно-правовий договір. Про особливості ми писали у попередньому номері у зазначеному матеріалі.

Однак ще раз наголосимо, що питання укладення цивільно-правових договорів на предмет обслуговування водомережі за відсутності комунального підприємства має вирішуватись виключно сільською радою. І якщо вона вирішила укласти такий договір, необхідно обов`язково провести конкурс.

Зауважимо: багато сільських (селищних) рад за практикою укладають подібні договори протягом поточного бюджетного періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі