Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасне подання Реєстру

Яновська Наталія, податковий експерт
Ми забарилися з поданням Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, але саму декларацію з ПДВ подали своєчасно. Підкажіть, будь ласка, що нам загрожує в такій ситуації? Чи можуть контролери розцінити це як неподання звітності?

З одного боку, Реєстр виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) не є податковою декларацією, і тому було б несправедливо тут застосовувати штраф згідно з п. 120.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) як за неподання декларації з ПДВ (170 грн.).

З іншого боку, Реєстр віднесено до складу податкової звітності з ПДВ (п. 10 розд. I Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678, далі — Порядок № 678*). І ще гірше звучить норма п. 13 розд. III Порядку № 678, де зазначено, що у складі декларації подаються передбачені цим порядком додатки та копії записів у Реєстрах.

* Звітність за грудень/IV квартал 2014 року надаватиметься за новою формою і за новим Порядком, затвердженими наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966 (подробиці див. у найближчих номерах «Податки та бухгалтерський облік»).

Саме такі норми давали привід податківцям фіскально підходити до несвоєчасного подання Реєстру. Так, у своєму листі від 26.09.2012 р. № 2602/0/61-12/18-8515 вони зробили висновок, що при несвоєчасному поданні Реєстру за поточний місяць квартальним платником ПДВ до такого платника застосовується штраф згідно з п. 120.1 ПКУ в розмірі 170 грн. Крім того, упродовж декількох років у БЗ висіли «поган»і консультації, що обіцяли штрафи платникам.

Проте, схоже ситуація змінилася на краще. Так, на сьогодні в БЗ (підкатегорія 101.22) розміщено «хорошу» консультацію. У ній зазначено: декларація з ПДВ і Реєстр є окремими формами податкової звітності, і тому декларація з ПДВ, подана до граничного строку, вважається прийнятою (визнаною) незалежно від того, поданий Реєстр чи ні.

Ми, зі свого боку, повністю підтримуємо ідею відсутності штрафу згідно з п120.1 ПКУ в разі затримки/неподання Реєстру. Адже посудіть самі, якщо звернутися до п46.1 ПКУ, то він називає невід’ємною частиною декларації тільки додатки. А Реєстр не є додатком (немає його у списку додатків у п14. розд. III Порядку № 678), хоча й подається разом з декларацією. І навіть галочка у формі декларації про його подання не робить його частиною декларації.

Так, Порядок № 678 називає його податковою звітністю, але ж ПКУ штрафує саме за неподання податкових декларацій (розрахунків). У будь-якому разі, як би не називався Реєстр у Порядку № 678, він не може перестрибнути через голову ПКУ і присвоїти Реєстру статус декларації, а в ПКУ він такою не названий.

Очевидно, податківці вирішили насамкінець побалувати платників лояльним відношенням до Реєстру. Адже жити йому залишилося недовго — до 1 січня 2015 року (див. Закон України від 31.07.2014 р. № 1621-VII і наш коментар у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 64, с. 9). Останній Реєстр за грудень 2014 року всім платникам, у тому числі й квартальникам, належить подати в загальному порядку — не пізніше 20 січня 2015 року. Причому вже за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 958 (про його нововведення ми розповімо в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік»).

Щоправда, замість нашого знайомого Реєстру, де відображаються всі поточні операції, з 01.01.2015 р. буде запроваджено інший — спрощений, де фіксуватимуться тільки документи — замінники податкової накладної: касові чеки, транспортні квитки, готельні рахунки, рахунки, що виставляються за послуги зв’язку та інші послуги, а також податкові накладні з послуг нерезидентів. Про це йдеться в п. 201.111 ПКУ, який набуде чинності з нового року. Форму та порядок цього нового реєстру ще доведеться затвердити контролюючим органам, а сьогодні зрозуміле одне — здавати його треба буде в електронному вигляді у складі ПДВ-звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі