Теми статей
Обрати теми

Відрядження в зону АТО: чи може працівник відмовитися?

Смердов Віталій, податковий експерт
Нашому підприємству потрібно було направити працівника у відрядження в Донецьку область — до населеного пункту в зоні проведення АТО. Підкажіть, чи може він відмовитися від такого відрядження?

Ми вважаємо, що працівник має право відмовитися від такого відрядження. Причому без якихось негативних наслідків для себе. Зараз пояснимо.

Ви, мабуть, пам’ятаєте, що відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням роботодавця на визначений строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. Тобто, по суті, це одна з форм виконання його трудових обов’язків. Це означає, що якщо працівник відмовиться від відрядження, то, за загальним правилом, він порушить трудову дисципліну*. Упевнені, наслідки вам відомі — це догана або навіть звільнення за п. 3 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Але давайте подивимося на ситуацію з іншого боку. Нагадаємо: людина, її життя, здоров’я та безпека визнаються в Україні найвищими соціальними цінностями (ст. 3 Конституції України). Крім того, ст. 43 Конституції України гарантує кожному безпечні умови праці.

Вочевидь, що відрядження до населеного пункту, розташованого в зоні АТО, пов’язане з ризиком для життя і здоров’я працівника. Ураховуючи це, вважаємо, що роботодавець не має права вимагати від працівника виконання подібного доручення. А якщо навіть і вимагатиме, то працівник має право відмовитися. Підтвердження цьому ви можете знайти у ст. 153 КЗпП. Ця норма стосується насамперед охорони праці, але, на нашу думку, таким же принципом потрібно керуватися і в цьому випадку.

Якщо ж зазначені аргументи вас не переконають, то пропонуємо подивитись на ще дещо. Як ми вже говорили, відмова від відрядження вважається порушенням трудової дисципліни. Але зверніть увагу: це справедливо тільки тоді, коли у працівника немає на це поважних причин (див. лист Мінсоцполітики від 14.12.2011 р. № 350/06/186-11).

«Поважність» — оціночне поняття і визначається окремо для кожного випадку. Причому нещодавно чиновники повідомили: якщо працівник не вийшов на роботу в зоні АТО, то, враховуючи необхідність збереження його життя і здоров’я, такий невихід вважається відсутністю з поважних причин (див. лист Мінсоцполітики від 08.07.2014 р. № 7302/3/14-14/13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 58, с. 19). У нашому випадку причини для відмови від відрядження ті самі (це необхідність збереження життя і здоров’я), а тому їх слід також вважати поважними. Це, у свою чергу, означає, що подібна відмова не є порушенням трудової дисципліни.

Отже, як бачите, з відрядженнями до зони АТО варто почекати — побережіть своїх працівників і себе!

 

* Нагадаємо, що деяких працівників направляти у відрядження заборонено, а декого можна направити тільки за їх згодою. Це стосується, зокрема, вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 3-х років, а також жінок, які мають дітей віком від 3-х до 14 років або дітей-інвалідів (ст. 176, 177 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі