Теми статей
Обрати теми

Переплутали ставку ПДВ у ПН: як виправити помилку?

Білова Наталя, податковий експерт
У серпні 2015 року наше підприємство реалізувало покупцю вироби медичного призначення. На цю операцію ми склали податкову накладну та зареєстрували її в ЄРПН. Проте пізніше виявили, що замість ставки ПДВ 7 % застосували ставку 20 %. У результаті сума ПДВ у податковій накладній виявилася завищеною. Чи можна виправити цю помилку?

Почнемо з того, що з 1 січня 2015 року у платників ПДВ з’явилася можливість виправляти помилки в податковій накладній (далі — ПН) за допомогою розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — РК). Причому будь-які, у тому числі й ті, які вплинули на суму компенсації.

Дякувати за це потрібно п. 192.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Найпростіший спосіб позбавитися помилки у вашій ситуації — скласти «виправляючий» РК, в якому коригування провести двома рядками:

— перший — з «-». Усі дані помилково виписаної ПН тут потрібно повторити, а показник у графі 8 і графі 10 у табличній частині записати зі знаком «-». Таким чином, дані ПН, ураховані в ЄРПН, будуть нівельовані;

— другий — з «+». Тут треба навести правильні дані — записати правильну ціну у графі 8 і суму у графі 11 у табличній частині зі знаком «+».

Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН. Робить це продавець, оскільки коригування не змінює суму компенсації, змінюються тільки показники всередині (абзац третій п. 192.1 ПКУ).

Тепер про те, як заповнити декларацію з ПДВ.

Якщо складання ПН та її виправлення за допомогою РК відбулися в межах одного звітного періоду, «неправильну» ПН уключіть у ряд. 1 декларації з ПДВ (з додатком Д5), а коригуючий РК — у ряд. 8.2 (ряд. 8.2.1 зі знаком «-», а ряд. 8.2.2 зі знаком «+») (з додатком Д1).

Якщо ПН ви склали в одному періоді та включили до податкових зобов’язань цього періоду, а помилку виявили в іншому, то доведеться скласти уточнюючий розрахунок. Подайте його до того періоду, коли ПН була включена до податкових зобов’язань.

Утім, якщо покупець просить вас замінити помилкову ПН на правильну, можна піти йому назустріч (альтернативний варіант) — виправити помилку «зменшуючим» РК і перескладанням ПН, причому на дату реальної події (ця дата має бути в помилковій ПН).

Дійте сміливо! Вилучити з СЕА помилкову ПН у такий спосіб податківці дозволяють (див. лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-1 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 53, с. 5).

Важливий нюанс: оскільки цей РК — «зменшуючий» (сума компенсації вартості товарів за ним зменшується), у його верхній лівій частині ви повинні проставити позначку «Х» і надіслати документ покупцю. А вже покупець зареєструє його в ЄРПН (абзац четвертий п. 192.1 ПКУ).

Що робити, якщо раптом через мінусовий ліміт зареєструвати РК своєчасно у покупця не вийде? Нічого страшного. З 03.08.2015 р. і, принаймні, до 01.10.2015 р. штрафи за це, передбачені ст. 1201.1 ПКУ, до платників застосовувати не будуть (детальніше читайте про це на с. 4). Непогано! ☺

З цієї ж причини не слід боятися штрафів за несвоєчасну реєстрацію* нової правильної ПН.

* Урахуйте, що для ПН, складених з 01.07.2015 р. по 30.09.2015 р., діють особливі строки реєстрації, установлені п. 39 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (див. про це на с. 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі