Теми статей
Обрати теми

РРО для групи 4 ЄП

Павленко Олексій, податковий експерт
Наше підприємство є платником єдиного податку 4 групи. Чи повинні ми застосовувати РРО під час готівкових розрахунків з фізичними та юридичними особами?

Як відомо, законодавці пунктом 296.10 ПКУ «нахабно влізли» до РРОшної сфери, для якої передбачено спеціальний Закон про РРО. І, на жаль, вони жодних преференцій та нюансів для платників ЄП групи 4 у цьому пункті ПКУ не передбачили. Загалом немає їх і в інших нормативах.

Тому застосування РРО платниками ЄП групи 4 повинно відбуватися на загальних підставах.

У той же час Закон про РРО та виданий Кабміном («під» статтю 10 цього Закону) Перелік № 1336 передбачають певні «безРРОшні» винятки.

Наприклад, не потрібний РРО при продажу продукції власного виробництва у разі розрахунків через касу підприємства з випискою прибуткових касових ордерів і видачею квитанцій до них, завірених печаткою в установленому порядку
(п. 1 ст. 9 Закону про РРО). Проте нагадаємо, що з цієї преференції з 1 січня ц. р. «вилетіли» послуги (роботи) і залишилася тільки продукція власного виробництва. А період нештрафування за отримання без РРО готівки для оплати послуг (робіт) безпосередньо до каси, схоже, закінчився 1 липня ц. р. (читайте детальніше в публікації на с. 21).

Не потрібний РРО і при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів (п. 11 ст. 9 Закону про РРО). Ця норма охоплює не лише фізичних осіб, а й юридичних.

Що стосується Переліку № 1336, то види діяльності, перелічені в ньому, дозволяють працювати без РРО, але із застосуванням РК (і КОРО). Причому низка видів діяльності, перелічених у Переліку №1336, має обмеження за обсягом готівкових доходів від реалізації 200 і навіть 75 тис. грн. (детальніше див. у самому Переліку та в постанові КМУ, що затвердила його), після перевищення яких виникає необхідність застосування РРО. Найцікавіший п. 1 Переліку (в якому, до речі, навіть немає обмеження обсягу доходу!) охоплює операції роздрібної торгівлі продовольчими товарами, що здійснюються тільки ФОП-єдинниками. Тобто 4-групники, якими можуть бути тільки підприємства, «пролітають»... У той же час єдинників групи4, безумовно, можуть зацікавити такі пункти Переліку: 2, 3, 4, 17, 22, 26, 27 (а, можливо, й інші).

Хочемо звернути увагу також на той момент, що згідно зі ст. 3 Закону про РРО «під РРО» повинні підпадати тільки операції з продажу товарів (робіт, послуг), а не з їх придбання. Адже багато хто з єдинників групи 4 можуть займатися закупівлею сільгосппродукції у населення. Втім, у цьому питанні трохи непокоїть наявність у п. 19 Переліку № 1336 операцій з приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту). Причому податківці наполягають на обов’язковому проведенні цих операцій з РК (категорія 109.05 БЗ).

У той же час вимога щодо проведення через РРО операцій із закупівлі сільгосппродукції, на нашу думку, по-перше, суперечитиме нормам Закону про РРО (і, зокрема, — його ст. 3), а по-друге, про такі операції в Переліку № 1336 нічого не сказано. Єдине уточнення в останньому, 27-му («медовому»), пункті Переліку: «Приймання від населення та реалізація через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентарю для пасічників». Такі операції доведеться проводити без РРО, але з РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі