Теми статей
Обрати теми

Отримали збитки? Щомісячні аванси можна не сплачувати!

Солошенко Людмила, податковий експерт
Сумним «сюрпризом» з цього року для платників податку на прибуток стало те, що вони втратили можливість за наявності збитків відмовитися від сплати щомісячних авансів. Норма про те, що через збитки I кварталу аванси можна не сплачувати, просто зникла з ПКУ. Але не минуло й року, як сталося диво. Закон № 652* її реанімував. І, як не дивно, навіть у приємнішому вигляді. Про цю новину зараз поговоримо.

податок на прибуток

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 р. № 652-VIII. Див. його у кодифікованому вигляді на с. 34.

Стисло нагадаємо: Закон № 71**, що перекроїв з 01.01.2015 р. ПКУ***, зокрема, виклав його п. 57.1 у новій редакції. Вона, на жаль, більше не містила колишньої «досічневої» норми, що дозволяє збитківцям I кварталу відмовитися від авансів. Нагадаємо, раніше платник, який сплачував авансові внески, але за підсумками I кварталу отримав збитки, міг подати декларацію і фінзвітність за I квартал, щоб у II — IV кварталах сплату щомісячних авансів припинити, і далі податок на прибуток сплачувати щокварталу — на підставі декларації за підсумками півріччя, трьох кварталів і за рік.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-III.

*** Податковий кодекс України від 01.12.2010 р. № 2755-VI.

Та все ж щодо 2015 року надії залишав перехідний п. 9 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Адже він зобов’язав платників у 2015 році та січні — травні 2016 року сплачувати аванси згідно зі старою (!) редакцією п. 57.1 ПКУ (що діяла до 01.01.2015 р.). У свою чергу ця стара редакція дозволяла за певних умов (у разі подання звітності за перший квартал) припинити сплату авансів при збитковій (неприбутковій) діяльності.

Але контролери стали все тлумачити «по-своєму». Вони щосили трубили, що оскільки з 01.01.2015 р. подібної норми в п. 57.1 ПКУ немає, то платники більше не мають права подати збиткову декларацію за підсумками I кварталу і підстав для припинення сплати щомісячних авансів немає (див. підкатегорію 102.21 БЗ). Простіше кажучи, у цій ситуації контролери вже у 2015 році вирішили зазирнути до нової редакції п. 57.1 ПКУ (хоча завдяки перехідним положенням ще більше року для авансових цілей ми повинні були жити за старою її редакцією).

Загалом, за підсумками I кварталу нікому не дозволили відмовитися від авансів.

Але, на щастя, згодом справедливість перемогла. З 13 серпня набув чинності Закон № 652. І він повернув в п. 57.1 ПКУ «збитковий» абзац дев’ятий. І ось що цікаво: зникла норма відродилася в новому (!) вигляді. Дивіться, як законодавці вирішили все цього разу. Для цього спершу наведемо її дослівно:

Платник податку, який за підсумками першого кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал (півріччя, три квартали) звітного (податкового) року та не сплачувати авансові внески:

за підсумками першого кварталу — з червня-грудня звітного (податкового) року та січня-травня наступного звітного (податкового) року;

за півріччя — з вересня-грудня звітного (податкового) року та січня-травня наступного звітного (податкового) року;

за три квартали — з грудня звітного (податкового) року та січня-травня наступного звітного (податкового) року.

Податкові зобов’язання визначаються на підставі поданих податкових декларацій

Усе це схематично можна представити так (див. рис.):

img 1

* Прийняте скорочення: ФЗ — фінзвітність.

Як при збитках відмовитися від авансів

У зв’язку з цим звернемо увагу на деякі моменти.

По-перше, відмовитися від авансів — це ваше право (не обов’язок). Тобто ви самі вирішуватимете, як вчинити: відмовлятися при збитках від авансів чи ні. Адже, по-хорошому, подавати збиткову декларацію абзац дев’ятий п. 57.1 ПКУ вас не змушує. Тому все у ваших руках. І якщо, припустимо, ви не подали декларацію за підсумками I кварталу (що був збитковим), для вас тоді нічого не відбувається: ви просто продовжуєте сплачувати аванси далі. Хоча якщо збитковим потім виявиться і півріччя, то, якщо побажаєте, можна скористатися своїм правом у цьому періоді (тобто подати збиткову декларацію за півріччя — неважливо, що за I збитковий квартал не відзвітували).

По-друге, чого приховувати — приємно, що можливості збитківців аж утричі зросли! Тепер можна «зав’язати» з авансами, по суті, після кожного кварталу: точніше, після I кварталу, півріччя і трьох кварталів (якщо в якомусь з них «вийшли» на збитки).

Тоді як раніше це можна було зробити тільки чітко за підсумками I кварталу. І якщо, скажімо, цим не скористалися, то далі за проміжні «квартальні» шанси більше не давали — авансові внески доводилося до кінця сплачувати повністю.

Тепер є рівні можливості після I кварталу, півріччя або трьох кварталів. Тому якщо в якомусь з періодів отримано збитки, у вас є право їх задекларувати, щоб аванси далі не сплачувати. Отже, тепер шанси відмовитися від авансів збільшилися — принаймні, виросли втричі.

По-третє, напевно, ви вже встигли помітити одну закономірність: коли (тобто з якого місяця) перестаємо сплачувати аванси. Аванси не сплачуємо з місяця, наступного за місяцем граничного строку подання декларації за I квартал, півріччя або три квартали. Так, якщо збиткову декларацію подаємо:

— за I квартал (граничний строк подання якої у травні), то аванси не сплачуємо з наступного місяця (тобто з червня);

— за півріччя (граничний строк подання якої в серпні), то аванси не сплачуємо з наступного місяця (тобто з вересня);

— за три квартали (граничний строк подання якої в листопаді), то аванси не сплачуємо з наступного місяця (тобто з грудня).

По-четверте, відмовившись від авансів, далі до кінця року звітуємо і сплачуємо податок на прибуток поквартально. Причому ситуації можуть бути найрізноманітнішими. Припустимо, I квартал і півріччя були прибутковими (ви, звісно, продовжували сплачувати аванси), а ось за підсумками трьох кварталів отримано збитки. Тоді за три квартали ви можете подати збиткову декларацію (разом із фінзвітністю), щоб надалі (за грудень, а також січень-травень) аванси не сплачувати. А якщо за підсумками року раптом виникне прибуток, тоді за річною декларацією доведеться сплатити податок.

Загалом, збиткова декларація рятує від подальшої сплати щомісячних авансів. Але якщо далі в якомусь з періодів з’явиться податок до сплати, урахуйте, що його доведеться сплатити.

По-п’яте, з півріччям збитківці, схоже, «пролетіли». Усе тому, що Закон № 652, як на зло, набув чинності 13 серпня, тобто після того, як строки подання декларації за півріччя (граничний строк — 10 серпня) уже минули. Неначе з публікацією Закону № 652 як навмисне затягнули. У результаті постраждали платники податків. Звичайно, цікаво, що на це скажуть контролери.

Поки ж вбачається реальна можливість скористатися «збитковими» правилами аж за підсумками трьох кварталів. Тоді якщо з’являться збитки, ви можете подати збиткову декларацію за три квартали (граничний строк подання — 9 листопада).

У зв’язку з цим, мабуть, зазначимо одну деталь. Нагадаємо: форму декларації з податку на прибуток поки що не оновили (проте вже є її проект). Тому до затвердження нової форми декларації податківці радили, наприклад, за півріччя звітувати так (лист ДФСУ від 29.07.2015 р. № 27719/7/99-99-19-02-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 62, с. 4):

— подавати діючу декларацію (затверджену наказом Міндоходів від 20.12.2013 р. № 872), в якій відображати об’єкт оподаткування та податкові зобов’язання з податку на прибуток (тобто із заповненими рядками 07 і 16) і

— разом з цією декларацією (як доповнення) подавати проект декларації, розміщеної на веб-порталі ДФСУ, — де безпосередньо (за новими правилами «прибуткового» розд. III ПКУ) розраховувати об’єкт оподаткування і податок на прибуток.

Отже, якщо до моменту подання декларації за три квартали нову форму декларації не затвердять, звітувати, схоже, збитківцям доведеться так само. Головне, щоб податківці не зрадили своїй логіці і раптом не пригадали про перехідні положення (згідно з якими у 2015 році ми працюємо за правилами, що діяли до 2015 року). Сподіваємося, цього не станеться. Для них принципово було, щоб звільнення від авансів містилося в поточній редакції п. 57.1 ПКУ? Будь ласка, таке звільнення там уже є.

висновки

  • Якщо в якомусь із періодів (I квартал, півріччя, три квартали) отримано збитки, можна подати збиткову декларацію, щоб щомісячні аванси далі не сплачувати.

  • Подавши збиткову декларацію, далі до кінця року звітуємо та сплачуємо податок на прибуток поквартально.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі