Теми статей
Обрати теми

Чи є штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН

Лист ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24784/6/99-99-10-03-02-15

висновок документа


Нереєстрація ПН у ЄРПН (за умови відображення податкових зобов’язань за нею в декларації з ПДВ) не є порушенням порядку ведення податкового обліку, тобто адмінштраф за таке порушення не застосовується

У цьому листі податківці детальним чином розглянули питання відповідальності платника податків за несвоєчасну реєстрацію* податкових накладних (ПН) у Єдиному державному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

* Нагадаємо: реєстрація ПН або розрахунків коригування до ПН в ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання ( абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ).

Висновок, якого дійшли податківці, вельми сприятливий для платників податків, що, звичайно ж, не може не тішити. Так, на думку фахівців ДФСУ, несвоєчасна реєстрація ПН в ЄРПН не є порушенням порядку ведення податкового обліку. З цього логічно випливає, що таке порушення не підпадає під дію ст. 1631 КУпАП, а отже, адмінштраф, передбачений цією статтею, у цьому випадку не застосовується. Єдина вимога для незастосування штрафу: податкові зобов’язання за незареєстрованою в установлені строки ПН мають бути своєчасно відображені в розділі I декларації з ПДВ.

Водночас потрібно враховувати: досі в підкатегорії 101.31 БЗ розміщена консультація з діаметрально протилежним висновком. У ній фахівці ДФСУ зазначають, що за несвоєчасну реєстрацію ПН платникам податків загрожує адміністративна відповідальність за ст. 1631 КУпАП. Сподіваємося, у своїй роботі податківці на місцях керуватимуться висновками, що прозвучали в цьому листі, а консультацію незабаром переведуть у розряд нечинних.

Крім того, у листі, що коментується, його автори зазначають, що за порушення встановленого 15-денного строку реєстрації ПН в ЄРПН платник податків несе фінансову відповідальність згідно з пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ.

Тут не зайвим буде нагадати: механізм застосування цього штрафу має бути врегульовано спеціальним порядком ( п. 1201.3 ПКУ), який донині так і не затверджений. Немає під цей штраф і відповідної форми повідомлення-рішення. А отже, незважаючи на наявність прямої законодавчої норми і великого бажання ☺, оштрафувати платника податків податківці поки що не можуть.

До речі, особливості застосування штрафів за порушення граничного строку реєстрації ПН, складених починаючи з 01.10.2015 р., ми детально розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 84, с. 6.

Виходить, що на практиці несвоєчасна реєстрація ПН в ЄРПН продавцю сьогодні зовсім нічим не загрожує (за умови своєчасного відображення податкових зобов’язань у декларації з ПДВ). Але ми все ж не рекомендуємо нехтувати встановленим 15-денним строком. По-перше, від вашої розторопності залежить доля податкового кредиту покупця. Адже права на нього за незареєстрованою ПН немає. А по-друге, ніхто не гарантує, що тільки-но з’явиться обіцяний порядок, податківці, намагаючись «надолужити згаяне», не почнуть штрафувати за прострочення реєстрації ПН заднім числом (хоча, звичайно ж, такий поворот подій, на наш погляд, буде незаконним). Тому будьте уважні і не порушуйте. Адже відсутність покарання «гривнею» ще не привід порушувати закон.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі