Теми статей
Обрати теми

Торгівля через Інтернет для ФОП: обираємо групу єдиного податку*

Ольховик Ольга, податковий експерт
Планую здійснювати торгівлю через інтернет-магазин. Підкажіть, будь ласка, чи може торгівлю через Інтернет здійснювати ФОП — платник єдиного податку? Якщо так, то яку групу єдиного податку слід обрати?

* Детально про діяльність інтернет-магазинів та нюанси їхнього оподаткування див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 101.

Підприємець — платник єдиного податку (ЄП) має право здійснювати торгівлю через Інтернет. Для такої діяльності може бути обрана друга або третя група ЄП.

Давайте розглянемо, які нюанси слід урахувати підприємцю, який планує здійснювати торгівлю через інтернет-магазин.

Почнемо з того, що торгівля через Інтернет не заборонена фізичним особам-підприємцям — платникам ЄП, але слід ураховувати загальні обмеження, установлені гл. I розд. XIV ПКУ.

Так, наприклад, платник ЄП не має права здійснювати продаж підакцизних товарів ( п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ), реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння ( п.п. 4 п.п. 291.5.1 ПКУ), продаж предметів мистецтва та антикваріату ( п.п. 9 п.п. 291.5.1 ПКУ), незалежно від того, здійснюється такий продаж через Інтернет чи в будь-який інший спосіб.

На що звернути увагу при виборі групи ЄП?

Підприємець, який здійснює торговельну діяльність через Інтернет, не може бути платником ЄП першої групи, оскільки платники першої групи можуть здійснювати роздрібну торгівлю виключно з торговельних місць на ринках ( п.п. 1 п. 291.4 ПКУ).

Водночас, такий підприємець має право обрати як другу, так і третю групу ЄП.

Звичайно, ураховуючи те, що податкове навантаження на ФОП — платника ЄП другої групи набагато менше**, найпривабливішим варіантом є саме вона.

** Єдинник другої групи сплачує ЄП за фіксованою ставкою в межах 20 % розміру мінімальної заробітної плати ( п.п. 2 п. 293.2 ПКУ). Тоді як єдинник третьої групи повинен сплачувати цей податок у розмірі 2 % (для єдинників-ПДВшників) або 4 % (для єдинників — неплатників ПДВ) свого доходу ( пп. 1, 2 п. 293.3 ПКУ).

Проте перед тим, як зробити вибір на користь другої групи, слід урахувати такі фактори.

1. Обсяг доходу ФОП на другій групі ЄП не може перевищувати 1,5 млн грн. за календарний рік.

Якщо буде допущено перевищення, підприємець зобов’язаний до суми такого перевищення застосувати ставку ЄП в розмірі 15 % ( п.п. 1 п. 293.4 ПКУ). Крім того, до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення, підприємець повинен подати заяву про перехід на третю групу ЄП або про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ).

2. Кількість найманих працівників єдинника другої групи, які одночасно перебувають з ним у трудових відносинах, не може перевищувати 10 осіб.

Якщо цей критерій порушено, підприємець зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, що настає за звітним (податковим) періодом, в якому допущено таке порушення ( п.п. 6 п. 298.2.3 ПКУ).

3. Підприємці — платники ЄП другої групи мають право надавати послуги тільки населенню та єдинникам.

Це обмеження може стати істотним для багатьох інтернет-магазинів, адже практично кожен інтернет-магазин надає супутні продажу товару послуги (наприклад, доставка товару, послуги зі встановлення, підключення, інші сервісні послуги***). Крім того, інтернет-магазин може надавати послуги з розміщення реклами на своєму сайті. Якщо ФОП — власник інтернет-магазину є платником ЄП другої групи, надання таких, утім, як і будь-яких інших, послуг загальносистемнику для нього заборонено.

*** Якщо це не виконання законодавчо встановлених гарантій при продажу товару.

Водночас, варто зазначити: якщо вартість супутніх послуг уключено до вартості товару, вважати, що така послуга надана покупцю, не можна. У такому разі покупець просто придбаває товар на визначених договором умовах.

Якщо це обмеження порушено, підприємець — єдинник другої групи застосовує ставку ЄП 15 % до доходу від послуг, наданих загальносистемникам ( п.п. 5 п. 293.4 ПКУ), а також повинен перейти на сплату інших податків та зборів з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, в якому здійснювалася така діяльність ( п.п. 9 п. 298.2.3 ПКУ).

Якщо розглянуті обмеження та відповідальність за їх порушення не лякають, можете сміливо зупиняти свій вибір саме на другій групі ЄП. Якщо ж планується, що діяльність виходитиме за встановлені для другої групи межі, можливо, більш підходящий варіант для вас — третя група ЄП.

Підприємець — єдинник третьої групи може мати необмежену кількість найманих працівників, дохід за календарний рік не може перевищувати 20000000* грн. ( п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). За видами діяльності для єдинника третьої групи діють тільки загальні заборони, установлені для спрощеної системи оподаткування. Крім того, єдинник третьої групи може бути платником ПДВ, що може бути вигідно, якщо підприємець планує працювати з поставщиками/покупцями — платниками ПДВ.

* Якщо, звичайно, наміри Мінфіну щодо зменшення на порядок цієї величини не втіляться у життя (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 6).

Після того як вибір групи ЄП здійснено, не забудьте приділити увагу вибору КВЕД. Підприємцю, який планує здійснювати торгівлю через інтернет-магазин, слід обов’язково зареєструвати КВЕД 47.91, для доставки** — 53.2, якщо плануєте розміщувати рекламу на своєму сайті, обов’язково додайте «рекламний» КВЕД 73.11. Адже дохід від діяльності, відсутньої в реєстрі платників ЄП, оподатковується за ставкою 15 % (для єдинників другої групи) і вимагає переходу на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, в якому допущено таке порушення ( п.п. 7 п. 298.2.3 ПКУ).

** Якщо доставка виділяється в договорі, первинних документах і має окрему вартість.

Також звернемо увагу на те, що незалежно від групи ЄП, якщо дохід інтернет-магазину за календарний рік перевищує 1 млн грн., ФОП повинен застосовувати РРО при здійсненні готівкових розрахунків з покупцями.

Пам’ятайте також, що платники ЄП мають право здійснювати розрахунки виключно у грошовій формі (готівковій чи безготівковій) ( п. 291.6 ПКУ). Тому розрахунок електронними грошима для єдинників заборонений.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі