Теми статей
Обрати теми

«Дешеві» повернення і РК до ПН на суму перевищення

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер — ще один можливий випадок. Припустимо, що товар продали дешево — нижче за ціну придбання. З урахуванням мінбази (ціни придбання) донарахували ПЗ (на суму перевищення склали ПН з типом причини 15). Але потім покупець вирішив повернути товар. Як продавцю відкоригувати ПЗ?

Давайте по порядку відновимо хід подій. Спершу декілька слів скажемо про продаж, а потім розберемо повернення.

Продаж дешевого товару

При продажу товару продавець, як належить, нарахував ПДВ. А оскільки товар продавали дешево (ціна продажу (договірна вартість) < ціни придбання), не забували правило мінбази (з п. 188.1 ПКУ). Воно свідчить: ПЗ нараховують виходячи з договірної вартості, але не нижче ціни придбання. У зв’язку з цим складали дві ПН:

— першу ПН — на «дешеву» договірну вартість;

— другу ПН — на суму перевищення (тобто на різницю між ціною придбання (мінбазою) і договірною вартістю) (див. рис. 1):

img 1

Детальніше про застосування мінбази та складання ПН можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 91.

А як бути, якщо потім покупець повернув товар?

Повернення дешевого товару

При поверненні працюють правила «коригування» ст. 192 ПКУ. Тобто продавець повинен відкоригувати ПЗ. Для цього необхідно виписати РК. Проте в цьому випадку одним РК не обійтися. Адже при продажу складали дві ПН. А отже, при поверненні товару кожну (!) з них потрібно відкоригувати.

Тому продавець складає два «зменшуючі» РК — до кожної з ПН (див. рис. 2 на с. 35):

img 2

Трішки — про другий РК:

— його складають тією ж датою, що й перший «зменшуючий» РК (тобто на дату проведення перерахунку — повернення товару покупцем, повернення покупцю грошей за товар). Загалом, обидва РК виписують одночасно — на одну й ту саму дату;

— у ньому проставляють той же тип причини, що й у ПН, до якої він виписується (у нашому випадку — 15);

— замість даних покупця, у такому РК продавець зазначає власні дані;

— у Порядку № 957 нічого не сказано про запов­нення цього РК. Найбільше, звичайно, цікавлять гр. 2 і 3. Вважаємо, що з «номенклатурною» гр. 3 цих РК вчиняють просто: у неї переносять дані з тієї ПН (з типом причини 15), до якої складається РК (тобто з припискою в номенклатурі про те, що це «Перевищення...», п.п. 2 п. 15 Порядку № 957). А ось у гр. 2 цього РК як причину, вважаємо, можна зазначити «Повернення товару, коригування перевищення ціни придбання над ціною постачання».

Приклад заповнення другого «зменшуючого» РК (до другої ПН з типом причини 15, складеної при продажу на суму перевищення — припустимо, 360 грн., у тому числі ПДВ — 60 грн.) наведено на с. 34. Проте обмовимося. Якщо в другій ПН (з типом причини 15) гр. 4 — 7 не заповнювали і товарну номенклатуру не розписували, а писали тільки загальну фразу про «Перевищення ...» (докладніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 91, с. 27), то і в РК до неї гр. 4 — 9 можна не заповнювати (а заповнювати відразу гр. 10).

А насамкінець — цікава деталь, що стосується роздрібної торгівлі. При дешевих поверненнях у роздрібній торгівлі (була підсумкова ПН і ПН з типом причини 15) вийде обійтися тільки другим РК. Усе тому, що до підсумкової ПН РК не складають (а повернення враховуються у складеній за день повернення підсумковій ПН). Загалом, при поверненнях першого РК у роздрібній торгівлі не буде. А ось ПЗ з мінбази відкоригувати доведеться. Для цього достатньо скласти тільки другий РК (до другої ПН з типом причини 15).

img 3

висновки

  • При поверненні покупцем дешевого товару продавець повинен відкоригувати ПЗ. Для цього необхідні два «зменшуючі» РК — до кожної з ПН, складених при продажу.
  • Обидва «зменшуючі» РК складають на одну й ту саму дату (дату перерахунку — повернення товару покупцем, повернення покупцю грошових коштів).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі