Теми статей
Обрати теми

Як обліковувати «старе» від’ємне значення ПДВ?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи можна рядки 20.2 і 24 з грудня перенести в січень? Як обліковувати «старий» мінус, що виник до 1 лютого 2015 року?
від’ємний
ПДВ
і переплата

За січень звітують ще за старими правилами. Тому «грудневий» мінус (рядки 20.2 і 24) переносять на січень у звичайному порядку. З ним жодних особливостей.

А ось із залишками від’ємного значення, що виникли до 01.02.2015 р., доведеться поморочитися. Що це за залишки? По-перше, це «перехідний» мінус січня/IV кварталу (рядки 20.2, 24). По-друге — залишки заявленого в минулому (за січень/IV квартал і періоди раніше), але поки що не відшкодованого бюджетного відшкодування (БВ) (тобто непогашені залишки рядків 23.1 і 23.2 декларацій).

Так-от, обліку таких «старих» від’ємних залишків присвячено п. 33 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Він дозволяє платнику на вибір такі суми: (1) або віднести до ПК (одночасно буде збільшено «ліміт реєстрації»), (2) або отримати як БВ на поточний рахунок. Свій вибір платник відображає в заяві.

Така заява стане окремим додатком до декларації з ПДВ за лютий/I квартал 2015 року. Адже звітувати за такий період треба вже за новою декларацією, затвердженою наказом Мінфіну України від 23.01.2015 р. № 13. Причому для обліку «старих» від’ємних залишків в ній з'явиться новий розділ IV.

Тому вперше цей розділ IV (разом із заявою) заповнюватиметься в декларації за лютий/I квартал 2015 року. Саме в ньому платнику належить зібрати всі «старі» від’ємні залишки, що виникли до 01.02.2015 р. (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 10, с. 6).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі