Теми статей
Обрати теми

Якщо змінили групу: витяг з Реєстру платників ЄП

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Платник єдиного податку у 2015 році змінив групу. Чи потрібно у зв’язку з цим отримувати витяг із Реєстру платників ЄП?
«юрики»

Брати витяг із цього Реєстру через зміну групи не треба.

Нагадаємо, що обрана група єдиного податку (ЄП) обов’язково вноситься до Реєстру єдиноподатників (п.п. 5 п. 299.7 ПКУ). Якщо ж відомості у Реєстрі змінюються — інформація у ньому оновлюється в день подання заяви про таку зміну (п. 299.8 ПКУ). Але якщо у вас зміна групи відбулася через власне реформу єдиного податку — зміни до Реєстру були внесені навіть без вашої заяви. Адже Закон № 71 передбачає, що всі єдиноподатники, які станом на 31.12.2014 р. перебували у четвертій, п’ятій та шостій групах, з нового року автоматично є третьогрупниками (п. 4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

У зв'язку із цим ви можете безоплатно і без­умовно отримати витяг із цього Реєстру за власним бажанням. Бо ж якщо ви отримували такий витяг у 2014 році, то з 2015 року він перестає діяти у зв’язку із тим, що у вас змінилися відомості в Реєстрі (п. 299.9 ПКУ).

Тут слід звернути увагу ще на одну річ. Вона важлива для всіх єдиноподатників, які зараз у третій групі. ПКУ вимагає від них вказувати у Реєстрі платників ЄП обрані види діяльності (п.п. 8 п. 299.7 ПКУ). Здавалося б, навіщо? Адже обмеження за видами діяльності на сьогодні є лише для єдиноподатників першої та другої груп.

Однак задля власного спокою радимо «поповнити» Реєстр відсутніми там видами діяльності. Для цього треба до 20 лютого подати податківцям заяву про перехід на єдиний податок (детальніше див. на с. 35).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі