«Роздрібний» акциз, МРЦ і ставка 5 %

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
1. Чи можна додавати суму акцизного податку до максимальної роздрібної ціни тютюнових виробів?
2. За відсутності рішення місцевої ради на момент продажу чи застосовується ставка акцизу 5 %?

1. Так, можна.

Це випливає з оновленої Законом № 71 редакції п.п. 14.1.106 ПКУ, в якій наведено визначення терміна «максимальні роздрібні ціни» (МРЦ). В абзаці другому цього підпункту чітко зазначено, що продаж у роздрібній торгівлі підакцизних товарів, на які встановлюються МРЦ, не може здійснюватися за цінами, вище МРЦ, збільшених на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Цей момент податківці прояснили/підтвердили в листі ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік, 2015, № 10, с. 4), присвяченому низці запитань сплати «роздрібного» акцизу. У ньому наведено формули, з яких випливає, що кінцева продажна ціна сигарет не може перевищувати МРЦ, збільшену на 5 % (суму «роздрібного» акцизу). Наприклад, МРЦ сигарет — 12 грн., а максимальна ціна, за якою ці сигарети можуть бути реалізовані, — 12,60 грн. (тобто більше на суму акцизу).

2. Так, застосовується.

Ставка акцизу 5 % застосовується до всіх операцій, що є об’єктом обкладення «роздрібним» акцизом, здійснених з 1 січня 2015 року. Причому незалежно від прийняття рішення про затвердження ставки цього податку місцевою радою. Адже згідно з новою редакцією п.п. 12.3.5 ПКУ, якщо місцевими органами влади не встановлено ставку «роздрібного» акцизу, платити потрібно за мінімальною ставкою. А мінімальна (вона ж — максимальна) ставка дорівнює 5 %. Отже, від «місцевих» тут нічого не залежить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі