«Роздрібний» акциз: реєструємося та сплачуємо

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
1. Як зареєструватися платником «роздрібного» акцизу?
2. Куди перераховувати цей податок?

1. Спеціально реєструватися платником «роздрібного» акцизу не потрібно — податківці таку реєстрацію здійснюють автоматично — при поданні платником першої податкової декларації (див. про це лист ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17 // «Податки та бухгалтерський облік, 2015, № 10, с. 4). Цей висновок частково ґрунтується на нормі п.п. 212.3.11 ПКУ.

Таким чином, реєстрація платника здійснюється податковим органом за місцем розташування торговельної точки, що продає товари, які обкладаються «роздрібним» акцизом, — не пізніше граничного терміну подання декларації з акцизного податку за місяць, у якому здійснювалася реалізація товарів, що обкладаються «роздрібним» акцизом. Якщо ж платник узагалі не подасть декларацію за місцезнаходженням торговельної точки, то, швидше за все, місцеві податківці таких платників виявлятимуть, реєструватимуть і змушуватимуть подавати «акциз­ні» декларації та сплачувати «роздрібний» акциз.

2. Незважаючи на те що «роздрібний» акциз (як і інші види акцизного податку) є податком загальнодержавним* (див. п.п. 9.1.4 ПКУ), його слід сплачувати до місцевого бюджету — за місцем реалізації підакцизних товарів (п. 9.3 ПКУ дозволяє загальнодержавні податки сплачувати також і до місцевих бюджетів).

* Тому формально він повинен був уключатися до бази обкладення ПДВ, але податківці, на щастя, у зазначеному вище листі вирішили цю проблему неформально і дозволили не обкладати цей акциз ПДВ.

Такий висновок випливає з п.п. 222.3.2 ПКУ. У згаданому вище листі ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17 податківці чітко зазначили, що сплата «роздрібного» акцизу здійснюється до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі