Податок за передану в оренду нерухомість юрособи

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи сплачується податок на нерухомість за належне юрособі-платнику єдиного податку нежитлове приміщення (магазин), що здається в оренду?
«нерухомий» податок

Так, його сплачує власник-орендодавець.

І двох думок тут бути не може.

По-перше, тому що платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи (у тому числі нерезиденти) — власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 ПКУ). А передача об’єкта в оренду на статусі власника, отже, і на статусі платника цього податку не позначається.

По-друге, тому що ПКУ не містить жодних послаблень для власників нерухомості — платників ЄП. Вичерпний перелік податків, від сплати яких звільнено єдиноподатників, наведено в п. 297.1 ПКУ. Переконайтеся самі: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, там немає.

Швидше за все, ваше запитання викликане відомими вимогами податківців про сплату земельного податку до власників нерухомості — платників ЄП, які здають її в оренду. Але майте на увазі, хоча з нового року земельний і «нерухомий» податки живуть «під одним дахом» податку на майно, правила сплати кожної його складової все ж розрізняються.

Щоб остаточно прояснити ситуацію, нагадаємо, що на сьогодні фізособи-підприємці (ФОП), які сплачують ЄП, нарешті отримали «залізне» звільнення від податку на землю при передачі в оренду власної нерухомості (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 25, с. 26, а також консультацію у БЗ, підкатегорія 112.01). А ось із приводу такого самого звільнення для юросіб-єдинників контролери досі опираються (див. «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2015, № 1, с. 55).

Але, ще раз підкреслимо, «нерухомий» податок і ті, й інші сплачувати зобов’язані (за винятком «необ’єктної» нерухомості з п.п. 266.2.2 ПКУ). Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 10, с. 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі