Орендна плата за держкомземлю: рівняння на ПКУ?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Як тепер сплачувати орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності, якщо в договорі оренди вона встановлена в меншому розмірі, ніж мінімально допустимий за ПКУ?
плата за землю

До цього питання ми зверталися зовсім нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 12, с. 19). З тієї статті ви могли дізнатися, що Верховний Суд України у своїй свіжій постанові від 02.12.2014 р. у справі № 21-274а14 сформулював нову правову позицію із цього приводу.

Тепер ВСУ вважає, що після набуття чинності ПКУ річний розмір орендної плати за землі державної та комунальної власності, що підлягає перерахуванню до бюджету, повинен відповідати вимогам п.п. 288.5.1 цього Кодексу (тобто на сьогодні бути не менше 3 % нормативної грошової оцінки землі). А невідповідність зазначеним вимогам служить підставою для перегляду встановленого в договорі розміру орендної плати.

При цьому, виходячи з принципу пріоритетності норм ПКУ над нормами інших актів у разі їх протиріччя, до моменту внесення до договору відповідних змін розмір орендної плати у будь-якому випадку не може бути менше встановленого п.п. 288.5.1 ПКУ.

Цю позицію вищої судової інстанції одразу ж узяли на озброєння податківці (див. лист ДФСУ від 03.02.2015 р. № 3340/7/99-99-10-02-02-17). А отже, вам (і всім іншим, у кого схожа ситуація) доведеться уточнити свої податкові зобов’язання з плати за землю. Як це зробити, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 25, с. 24.

Як казав дід Панас, «от такі справи, малята»... ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі