Теми статей
Обрати теми

«Уловка-48»*: дитячі книжки оподатковувати як і еротичні?

Голенко Олександр, шеф-редактор
— Как тебе не стыдно обманывать ребенка!
— Я не могу ждать, пока он вырастет.
(Із к/ф «Айболит-66»)
Мабуть, керуючись тезою Бармалея з цитованого кінофільму: «Нормальні герої завжди йдуть в обхід» — законодавці + фіскали таки ведуть справу до того, щоб книжкова ПДВ-пільга обійшла стороною книжки для найменших…

книжкова ПДВ-пільга

* «Уловка-22» в однойменній книзі Д. Хеллера це ось що: якщо бажаючи ухилитися від небезпеки військовий льотчик напише рапорт про звільнення внаслідок божевілля, то така турбота про своє життя доведе, що він — не божевільний, і тому такий рапорт у нього не приймуть…

Колотнеча законодавців довкола книжкової ПДВ-пільги, наданої п.п. 197.1.25 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), неодноразово змушувала нас звертатися до цієї теми (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 98, с. 17, № 104**, с. 4; 2015, № 4, с. 44, № 22, с. 23).

** Див. там про «проблему 48 сторінок».

І ось нарешті стала зрозуміла позиція податківців щодо застосування цієї пільги з 04.03.2015 р. дати набуття чинності Законом України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва» від 13.02.2015 р. № 206-VIII (далі — Закон № 206). Позиція, поки що викладена не в офіційному документі, а у статті їх фахівців в офіціозному виданні (див. «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 22, с. 16).

Ураховуючи, що на інформаційному безриб’ї щодо цієї теми такий текст украй цікавий всім причетним платникам ПДВ (видавцям, виробникам і розповсюджувачам), ми, звичайно ж, не залишимо без уваги всі його змістовні моменти. Але перш за все представимо на загальний огляд найбільш обурливий його фрагмент:

Таким чином, при застосуванні режиму звільнення від обкладення ПДВ до книг слід враховувати, що він не поширюється на книжкові видання обсягом від 4 до 48 сторінок (брошури), у тому числі такі видання електронного контенту. Ці видання обкладаються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою (20 %)

Відставимо вбік анекдотичні міркування про кількість сторінок в електронних книгах: мабуть, автори просто не в темі… ☺ Нас обурило інше.

«Люди перестають мислити, коли перестають читати»***

*** Д. Дідро.

Користуючись нагодою, дуже конспективно зазначимо головні акценти податківців (торкаємося тільки вітчизняної періодики та вітчизняних книг, зрозуміло — крім еротичних):

(1) пільга з постачання відповідної продукції застосовується на всіх етапах її постачання від виробника до роздрібного торговця включно, який продає книги кінцевому споживачу (до речі, ми передбачали незмінність цієї давньої позиції податківців);

(2) експорт пільгованої згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ продукції оподатковується за ставкою 0 % згідно з п. 195.2 ПКУ з правом на включення до податкового кредиту (ПК) відповідного «вхідного» ПДВ;

(3) що стосується конкретно періодики:

(3.1) не обкладається ПДВ як постачання (передплата), так і доставка виключно друкованих версій,

(3.2) те й інше для електронних версій — як і раніше, обкладається ПДВ 20 % (див. лист ДФСУ від 22.04.2015 р. № 8508/6/99-99-19-03-02-15);

(3.3) обкладаються ПДВ 20 % послуги з підготовки та виготовлення друкованих і електронних версій (як власне і раніше — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 98, с. 17);

(4) що стосується конкретно книг:

(4.1) не обкладається ПДВ постачання друкованих (як і раніше) і електронних (з 04.03.2015 р.) версій;

(4.2) не обкладаються ПДВ (з 04.03.2015 р.) послуги з підготовки та виготовлення друкованих та електронних версій.

Маємо визнати, що в цих висновках податківців немає нічого несподіваного.

«Читання — це один з витоків мислення й розумового розвитку»*

* В. О. Сухомлинський.

На цю цитату звертаємо особливу увагу як законописак, так і податківців. І не тому, що хвилюємося через ущербність їх особистих витоків — тут уже нічого не поправиш… ☹ Біда в тому, що через їх маніакальне прагнення обмежити сферу застосування книжкової ПДВ-пільги книжковими виданнями обсягом більше 48 сторінок фактично позбавляються права на пільгу найпоширеніші ДИТЯЧІ книжки для найменших читачів!

Адже замість того, щоб напружити свої помірковано-розумові здібності і зважити на згаданий у статті податкових спеців Закон України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» від 06.03.2003 р. № 601-IV, спрямований на підтримку всієї книжкової продукції (крім еротичної ☺), вони знову пустилися берега в пошуку нових доказів того, що книга (як неодмінна умова того, щоб її постачання не обкладалося ПДВ) обов’язково має бути товща за 48 сторінок! І навіть документ ООН сюди приплели…☹

Повторимо ще раз: як згаданий ними документ, так і злощасна Інструкція з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затверджена наказом Мінкульту від 03.04.2007 р. № 22 (далі — Інструкція № 22), призначені для конкретних, але абсолютно інших цілей — для стандартизації статистики та бібліотечних фондів відповідно.

І якщо вже фіскали настільки педантичні та скрупульозні, а до того ж і чесні (!), то нехай визнають, що в абзаці третьому розд. 2 Інструкції № 22 чорним по білому написано «книга», а в п.п. 197.1.25 ПКУ написано «книжок» (як, до речі, й у назві Закону № 206)! І нехай зазирнуть до УКТ ЗЕД, наприклад, де під кодом 49.01 пойменовані «Друковані книги, книжки…» — так може досить «крутити-вертіти» терміном «книга»?.. ☹ І визнати, що пільга згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ поширюється як на товсті книги, так і на будь-які тонкі — і перш за все дитячі книжки?

Давайте поглянемо правді в очі! Якщо для нас усіх важливе майбутнє, то перш за все ми повинні підтримати видання, адресовані найменшим читачам, а це — книжки, що складаються з десятка-двох міцних сторінок! ☺ Адже якщо ти подружився з книгою в ранньому віці й узагалі — якщо «нужные книги ты в детстве читал»**, то з тебе не виросте те саме, яке позбавляє дитячі книжки підтримки і таким чином — увага! — прирівнює їх до видань еротичного характеру! ☹ Адже за фактом так і є: дитяча книжка — та ж азбука, наприклад — за логікою цих плохишів має обкладатися ПДВ 20 % нарівні з еротичними виданнями!

** В. С. Висоцький. «Балада про боротьбу».

Це вже не еротика, панове нехороші! Це — податкова порнографія!..

Висновок: у ДФСУ достатньо повноважень, щоб розтлумачити п.п. 197.1.25 ПКУ на користь видавців, виробників і розповсюджувачів малосторінкових (зазвичай саме дитячих) книжок, щоб операції і з такими книжковими виданнями теж не обкладалися б ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі