Помилки в ПН і виправляючий РК (але зареєстрований у строк)

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
У якому періоді відображати в декларації червневу ПН, якщо РК (що виправляє цю ПН) складений у червні, а зареєстрований в ЄРПН у липні, але з дотриманням 15-денного строку?

Якщо виправлення помилки не вплинуло на загальний розмір ПЗ/ПК (тобто помилка була не в ціні/сумі, а в інших обов’язкових реквізитах ПН), вважаємо, що нічого робити не потрібно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 24, с. 5). Цей виправляючий РК просто «заднім числом» перетворив ПН у коректну і «закріпив» відображений за нею ПК. Головне, щоб РК надійшов до вас до перевірки податківців — адже згідно з другим абзацом п. 198.6 ПКУ відповідальність повинна наставати, якщо суми ПК не підтверджено «повноцінними» ПН на момент перевірки фіскалів.

Зазначимо, що такі (виправні) РК не повинні відображатися в декларації з ПДВ, у тому числі у додатку 1 (Д1) до декларації, оскільки вони не змінюють сум ПЗ/ПК. На це фіскали вказують у консультації в категорії 101.23 БЗ.

Якщо ж помилка впливає на розмір ПЗ/ПК, то потрібно в декларації за червень місяць проводити і ПН, і РК до неї. Тобто такий РК уже повинен відображатися в додатку 1 (Д1) до декларації. Якщо таким РК зменшується сума ПЗ, то податківці можуть стверджувати, що цей РК постачальник зможе провести тільки за декларацією за липень. На наш погляд, такий підхід, якщо РК зареєстрований без порушення 15-денного строку, буде неправильним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі