Виправити номер ПН: місія (не)можлива?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
При складанні податкової накладної допущено помилку в номері. Як виправляти такі помилки?

Нагадаємо, що Закон № 71 запропонував виправляти помилки у податковій накладній (ПН) через складання до них розрахунку коригування (РК) ( п. 192.1 ПКУ).

За такого підходу у загальному випадку до ПН має складатися РК, у якому зазначаються виправлені дані ( п. 21 Порядку № 957). Потім цей РК реєструється у ЄРПН, і вважається, що помилка у ПН була виправлена і покупець може відображати за нею податковий кредит. Детальніше про цей механізм виправлення помилок читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 24, с. 5.

Однак є випадки, у яких так виправляти помилку у ПН не вийде. Зокрема, той же п. 21 Порядку № 957 забороняє виправляти через РК дані щодо дати складання ПН та її порядкового номера.

Як же бути у цьому випадку? Тут постачальник повинен скласти до помилкової ПН РК, в якому зазначити обсяг постачання і суму ПДВ за цією ПН з мінусом. Такий РК зараз реєструється покупцем ( п. 22 Порядку № 957).Тобто якщо до 1 січня 2015 р. ми просто складали нову ПН, а про стару "забували", то тепер стару ПН треба "обнулити" через РК, аби не задвоїти податкові зобов'язання.

Отже, постачальник складає РК, передає його покупцю, той реєструє цей РК, чим фактично «анулює» помилкову ПН. Після цього постачальник складає нову ПН, з іншим номером (правильним). Ця ПН складається тією датою, на яку відбулася перша ПДВшна подія. Далі постачальник реєструє таку ПН у ЄРПН. Власне, у випадку помилки з номером або датою ПН доводиться розраховувати лише на такий механізм. Єдина проблема із його застосуванням — це час. Якщо помилка виявлена запізно — реєстрація нової ПН із датою першої ПДВшної події може обернутися штрафами за несвоєчасну реєстрацію у ЄРПН. Тож якщо вже помилилися з номером і датою ПН — виправляйтеся якомога швидше!

Наостанок зауважимо: з огляду на те, що Реєстру податкових накладних зараз немає, поняття помилки у номері ПН достатньо звужується. Гостро ця проблема постає хіба що для ПН, складених філіями і спецрежимниками. У решті випадків номер ПН особливої ролі не відіграє.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі