«Хвіст» декретних у Звіті з ЄСВ

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Працівниця перебуватиме у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 липня по 3 листопада 2015 року, а потім планує піти у відпустку для догляду за дитиною. Як відобразити таку виплату в таблиці 6 форми № Д4? Чи потрібно в місяці закінчення декретної відпустки дотягувати до МЗП, якщо сума допомоги менше МЗП?

Усю суму допомоги по вагітності та пологах відображаєте в таблицях 1 і 6 Звіту за формою № Д4, сформованого за той звітний місяць, в якому таку допомогу було нараховано.

У таблиці 6 Звіту на працівницю формуйте стільки рядків, на скільки місяців припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Ці місяці проставляєте у графі 11.

Якщо у звітному місяці працівниці було нараховано заробітну плату, графу 15 заповнюєте за рядком із заробітною платою. Якщо зарплата не нараховувалася, графу 15 заповнюєте за рядком з допомогою.

Увага! Раніше фахівці Пенсійного фонду роз’яснювали, що в рядках із сумами допомоги за майбутні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно у графі 15 проставляти кількість днів такої відпустки (графа 15 = графі 16). Проте зараз їх думка змінилася. В усних консультаціях вони пропонують страхувальникам на вибір два варіанти заповнення графи 15 у місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

1 варіант — у графі 15 проставити кількість календарних днів у трудових відносинах — повний місяць (тобто 31 (30, у лютому 28 (29)) календарних днів);

2 варіант — у графі 15 проставити кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (графа 15 = графа 16). Потім у Звіті, сформованому за місяць, на який припадає закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у таблиці 6 сформувати на таку працівницю окремий рядок, зазначивши в ньому залишок днів перебування у трудових відносинах після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У графі 16 зазначайте календарні дні, які припадають на кожен місяць перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Назви граф 17 і 18 говорять самі за себе. Їх ви заповните без зусиль.

На жаль, якщо в місяцях, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, загальний дохід працівниці виявився менше МЗП, необхідно проводити донарахування ЄСВ на різницю між МЗП і фактичною базою справляння ЄСВ (далі — додаткова база). Тому якщо одразу після закінчення декретної відпустки працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною, і сума допомоги по вагітності та пологах, що припадає на цей місяць, менше МЗП, донарахування не уникнути. Додаткову базу показуйте в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 окремим рядком з кодом типу нарахувань 13 у графі 10.

А тепер зупинимося на заповненні графи 9 за рядком з додатковою базою. У цій графі слід зазначити код категорії застрахованої особи (далі — КЗО), за якою проводиться донарахування. З роз’яснень фахівця Пенсійного фонду* випливає, що вибір КЗО залежить від виду виплат, нарахованих такій особі в місяці, за який здійснюється доплата до МЗП і ставки ЄСВ, що буде застосована до додаткової бази ЄСВ.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48.

Якщо працівниці, про яку йдеться в запитанні, у місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами:

— нараховувалися зарплатні виплати, то у графі 9 за рядком з додатковою базою проставляйте код КЗО, що відповідає особі, якій нараховувалася оплата праці (наприклад, «1»), а до додаткової бази застосовуйте «зарплатні» ставки ЄСВ (36,76 — 49,7 %);

— було нараховано тільки допомогу по вагітності та пологах, суму доплати до МЗП за цим місяцем відображайте з кодом КЗО, що відповідає особі, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримує допомогу по вагітності та пологах (наприклад, «42»). У цьому випадку до додаткової бази застосовуйте ставку ЄСВ — 33,2 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі