Теми статей
Обрати теми

Простій і неповний робочий день у розрахунку відпускних

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Працівник іде у відпустку з 20.07.2015 р. У розрахунковому періоді упродовж січня працівник не виходив на роботу весь місяць за рішенням керівника (період не оплачувався). З лютого по травень він працював 4 години на день (на півставки). Як правильно включати календарні дні лютого — травня до розрахунку?

У загальному випадку для визначення середньої зарплати для оплати відпускних беруть усі календарні дні розрахункового періоду (12 місяців або кількість фактично відпрацьованих місяців), крім святкових і неробочих, перелічених у ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Але в деяких випадках віднімають і інші невідпрацьовані дні. Які? Відповідь на це запитання знайдемо в абзаці шостому п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Так, час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключаємо з розрахункового періоду.

У вашому випадку працівник у січні не виходив на роботу, оскільки підприємство не працювало за рішенням керівника. Працівник не писав заяву з проханням надати відпустку без збереження зарплати, а отже, фактично в січні мав місце простій не з вини працівника. Тому календарні дні січня ви не включаєте до розрахункового періоду.

Важливо! За те, що ви не сплатили період простою не з вини працівника, вам загрожують штрафні санкції (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 57, с. 41). Він повинен оплачуватися виходячи з 2/3 тарифної ставки (окладу) ( ст. 113 КЗпП).

Тепер поговоримо про дні, коли працівник працював у режимі неповного робочого часу — 4 години на день (на півставки).

Цей режим може вплинути на розрахунок середньої зарплати, але тільки якщо працівник працював у режимі неповного робочого тижня з ініціативи роботодавця ( ст. 32 КЗпП). Невідпрацьовані дні виключають з розрахункового періоду.

Якщо ж робота здійснювалася на умовах неповного робочого дня, то розрахунок суми відпускних відбувається в загальному порядку без жодних особливостей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі