Теми статей
Обрати теми

Строк випробування відпустці не перешкода: привілеї для сумісників

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Сумісник під час випробування просить надати йому відпустку у зв’язку з відпусткою за основним місцем роботи. Чи має він на це право?

Як і основному працівнику, суміснику можна встановити строк випробування при прийнятті на роботу. При цьому працівники, які проходять випробування, користуються тими самими правами, що й інші працівники. Зокрема, з відома роботодавця такому працівнику може бути надана щорічна відпустка.

За загальним правилом, право на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає у працівника після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві. Як розраху­вати кількість днів відпочинку, якщо працівник не відпрацював 6 місяців, читайте в «відпускному» спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 33, с. 23.

Однак для сумісників є «поступки»:

по-перше, щорічні відпустки їм надають одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;

по-друге, за бажанням працівника-сумісника відпустка повної тривалості може бути надана йому навіть тоді, коли він відпрацював у роботодавця менше 6 місяців (п. 6 частини сьомої ст. 10 Закону про відпустки).

Інакше кажучи, навіть під час випробування сумісник має право на відпустку повної тривалості, якщо в цей період він перебуває у відпустці за основним місцем роботи.

Зауважте: якщо тривалість відпустки за основним місцем роботи перевищує тривалість відпустки за сумісництвом, то за бажанням сумісника йому надають відпустку без збереження зарплати на строк до закінчення відпустки за основним місцем роботи (п. 14 частини першої ст. 25 згаданого вище Закону).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі