Теми статей
Обрати теми

Не перерахували КР до бюджету: чи є тут кримінал?

Смердов Віталій, податковий експерт
Останнім часом у нас було багато інвалютних повернень. Нещодавно почули, що позитивні курсові різниці від повернень такої інвалюти треба перераховувати до бюджету. Підкажіть, чого чекати, якщо ми цього не робили? Чи можуть розцінити такі дії як ухилення від сплати податків?

Такі курсові різниці (далі — КР) дійсно підлягають перерахуванню до бюджету. Але, на жаль, це дуже проблемна операція (прочитати про це ви могли в «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 76, с. 43). Річ у тім, що законодавство не містить чіткого визначення статусу таких сум, порядку їх розрахун­ку і сплати. Та й чого таїти — навіть платники таких КР достеменно невідомі. Тим паче, що ВАСУ взагалі заявив: перераховувати такі суми повинні банки (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 65, с. 4).

Незважаючи на це і НБУ і податківці продовжують наполягати на тому, що перерахування до бюджету таких КР — обов’язок платників. Отже, якщо не хочете проблем з перевіряючими, ці суми все ж таки варто сплачувати.

Але ви, судячи з усього, цього не робили. Що в такому разі загрожує? Податківці можуть спрямувати до Мінекономіки подання про застосування санкцій, передбачених ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII. Вони, як правило, наполягають на застосуванні індивідуального режиму ліцензування. Хоча, як показує практика, на такі суми податківці нерідко складають ППР і намагаються їх стягнути. Посилаються вони, зокрема, на ст. 4 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР. Щоправда, врахуйте: роблять вони це неправомірно. Річ у тім, що зазначена стаття передбачає право податківців стягувати з резидентів тільки ЗЕД-пеню, передбачену ст. 4 цього Закону. Водночас, така пеня й КР — це різні платежі, а тому на КР подібний порядок не поширюється. Отже, подібні ППР потрібно оскаржувати*.

* Суди в таких випадках готові йти назустріч платникам (див., зокрема, зазначене рішення ВАСУ, ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 15.04.2015 р. у справі № 826/18856/14).

Але чи може несплата КР призвести до інших негативних наслідків: зокрема, до вручення підозри про ухилення від сплати податків/зборів за ст. 212 Кримінального кодексу України від 05.04.2001 р. № 2341-III (далі — КК)? Відповідь — звичайно, ні. Адже за цією статтею притягують тільки за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів):

— які входять до системи оподаткування та запроваджені в установленому законом порядку;

— у сумі, що перевищує, як мінімум, у 1000 і більше разів нмдг (виходячи з ПСП — п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ). На сьогодні це 609000 грн.

Платежі, що включаються до системи оподаткування, перелічені у ст. 9 і  10 ПКУ (це загальнодержавні та місцеві податки/збори). Такого платежу, як КР, у цих статтях немає. Більше того, це не грошове зобов’язання в розумінні ПКУ**. Тому його несплата не вважається ухиленням від сплати податків і зборів — причому незалежно від суми. Крім того, сума КР взагалі не враховується у зазначеному вище критерії для цілей ст. 212 КК (актуально, якщо при перевірці податківці виявлять несплату податків/зборів).

І хотіли б ми на цьому поставити крапку… Але ні. Ризик притягнення до кримінальної відповідальності в такому разі все одно є, щоправда, за іншими статтями КК. Річ у тім, що особливо суворі перевіряючі можуть угледіти в несплаті КР службову недбалість за ст. 367 КК (та й то лиш коли сума КР перевищить 60900 грн.). У такому разі залишиться сподіватися тільки на те, що і в цьому випадку висновки суду будуть позитивними. Тому повторимо ще раз: щоб уникнути подібних проблем, ці суми безпечніше сплачувати.

** Зауважте, що для кваліфікації цього платежу «перехідний» п. 10 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не застосовується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі