Теми статей
Обрати теми

Витрати на відрядження з корпоративної картки: визначаємося з курсом НБУ

Дзюба Наталія, податковий експерт
Для оплати витрат на відрядження за кордоном працівнику було видано корпоративну платіжну картку (КПК). За допомогою КПК працівник 17.02.2015 р. зняв гроші у мексиканських (MXN) і колумбійських песо (COP), до звіту додано чеки банкомату. Сама дата проводки банку за випискою (списання кош тів з картки) припадає на 20.02.2015 р. На яку дату слід брати курс НБУ для перерахунку понесених витрат на відрядження у гривні?

При знятті готівки в банкоматі чи оплаті витрат у безготівковій формі з використанням КПК, на картковому рахунку, як правило, спершу здійснюється резервування (блокування) відповідних сум, а от саме списання заблокованих коштів з карткового рахунка проходить пізніше. Тому дати проведення операції (зняття відрядженим працівником готівки за допомогою КПК через банкомат) і списання коштів з карткового рахунка підприємства (те, що покаже виписка банку) можуть не збігатися.

Тим більше що в цьому випадку відряджений працівник отримав у банкоматі зовсім іншу валюту (мексиканські та колумбійські песо), ніж та, в якій відкрито картковий рахунок (відкривають рахунок тільки у твердій валюті). Тому додайте сюди й час на конвертацію валюти.

Як правило, в операції конвертації беруть участь три валюти — валюта операції (та валюта, в якій відбувається зняття грошових коштів чи здійснюється купівля), валюта біллінгу і валюта картки. Відряджений працівник зняв у банкоматі необхідну йому валюту — мексиканські та колумбійські песо. Що відбувається?

1. Валюта операції порівнюється з валютою біллінгу, якщо валюти не збігаються, то відбувається конвертація за курсом міжнародної платіжної системи. Як правило, операція конвертації здійснюється протягом 2 — 3 днів.

2. Далі платіжна система надсилає до банку файл, в якому зазначено суму у валюті біллінгу, яку банк повинен списати з карткового рахунка.

3. Банк порівнює валюту біллінгу з валютою рахунка картки. І якщо валюти не збігаються, то знову відбувається конвертація, але цього разу вже за внутрішнім курсом банку, і списуються гроші з картки.

Так на яку ж дату орієнтуватися? Якщо відрядженому за кордон працівнику вручено КПК, це ще не означає, що кошти підприємства вже в нього в кишені, тобто видані під звіт. Поки гроші перебувають на картковому рахунку підприємства, вони — власність підприємства і вважатися виданими під звіт не можуть.

Тому тільки списані грошові кошти з карткового рахунка вважаються виданими під звіт відрядженому працівнику — держателю КПК.

Саме на дату списання коштів з карткового рахунка і слід застосовувати курс НБУ для перерахунку виданих під звіт відрядних коштів у гривні

Тобто на підставі виписку банку за картковим рахунком на дату затвердження авансового Звіту витрати на відрядження слід визнавати за курсами НБУ, що діяли на дати списання (!) коштів з карткового рахунка.

Якщо ж витрати у відрядженні вже понесено, але сума витрачених коштів поки що не списана з карткового рахунка, то витрати в бухобліку показують за курсом НБУ на дату затвердження Звіту (п. 5 П(С)БО 21).

І ще важливий момент! Коли працівнику для закордонного відрядження видано гривневу КПК, то й рух коштів за картрахунком проводитиметься у гривні (у виписці банку фігуруватимуть гривневі суми). Тому в такому разі перераховувати понесені витрати за курсом НБУ не доведеться. Детальніше про особливості обліку розрахунків за кордоном за гривневою карткою див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 16, с. 33.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі