Теми статей
Обрати теми

ФОП-загальносистемник захворів: чи допоможе соцстрах?

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Громадянин зареєстрований підприємцем на загальній системі. Його чекає планова операція і подальше лікування в міській лікарні. Чи може він оформити листок непрацездатності та отримати за ним допомогу з Фонду соціального страхування?

Так, може, але тільки за умови, що добровільно стане учасником системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. Що для цього потрібно? Укласти з органом ДФС договір про добровільне страхування не менше ніж на 1 рік.

Але які обов’язки з’являться у ФОП разом зі статусом добровольця? Йому доведеться сплачувати ЄСВ не за звичайною ставкою 34,7 %, а за підвищеною ставкою 36,6 % або 38,11 % (плюс страхування від нещасного випадку). Чому? Обов’язкова ставка ЄСВ 34,7 % забезпечує тільки право на пенсію та допомогу по безробіттю, а цього недостатньо, щоб Фонд соціального страхування (далі — ФСС) оплатив дні хвороби.

Коли потрібно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Щоб мати право на допомогу — строго до настання страхового випадку.

На укладення договору органу ДФС відводиться 30 календарних днів ( п. 3 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449; далі — Інструкція № 449). Тому радимо відвідати ДПІ заздалегідь, як мінімум, за місяць до настання страхового випадку. У вашому випадку — це дата, з якої відкриють листок непрацездатності.

Крім договору, для отримання допомоги з ФСС знадобиться оригінал листка непрацездатності*. Можливо, для його видачі вам доведеться підтвердити статус застрахованої особи, наприклад, копією договору. У полі для зазначення місця роботи мають бути зазначені П. І. Б. фізичної особи — підприємця (повне найменування) і місце здійснення її діяльності (лист ГУ Міндоходів у м. Києві від 23.04.2014 р. № 832/0/26-15-17-03-14). За усними роз’ясненнями працівників ФСС, це може бути як адреса реєстрації, так і місце здійснення діяльності.

* Якщо ФОП паралельно працює за трудовим договором, то оригінал листка непрацездатності він віднесе на місце роботи і допомогу йому призначать там, а не у ФСС (лист ФТВП від 21.04.2009 р. № 04-06/Г-64з-91). Тобто в такому разі укладати договір добровільного страхування немає сенсу.

Далі ФОП слід звернутися до свого відділення ФСС за призначенням і подальшою виплатою допомоги. Проте зробити це ФОП на загальній системі, за окремими винятками, зможе тільки після закінчення поточного календарного року (благо п. 5 ст. 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) відводить на звернення 12 календарних місяців з моменту відновлення працездатності). Пояснимо чому.

Для того, щоб у відділенні ФСС призначили допомогу, ФОП зобов’язаний сплатити ЄСВ у встановлений строк (лист Мінсоцполітики від 22.07.2011 р. № 7475/0/14-11/18). Це можна зробити й після настання страхового випадку* (дати, зазначеної в лікарняному листі), але в установлений для загальносистемників строк. До речі, якщо строк сплати буде прострочено, то на виплати ФОП розраховувати нічого.

* Зазначимо, що у «старих» роз’ясненнях (листи від 03.03.2011 р. № 01-16-371; від 12.03.2011 р. № 01-16-489 і від 11.04.2011 р. № 01-06-835) ФТВП говорив про сплату ЄСВ до настання страхового випадку. Наразі в усних роз’ясненнях фахівці ФСС на цьому не наполягають.

Добровольці сплачують ЄСВ у строки, визначені в договорі ( п. 7 розд. V Інструкції № 449). Які ж вони? Відповідь на це запитання знайдемо в п. 3.5 Типового договору ( додаток 5 до Інструкції № 449). Суму ЄСВ вони сплачують один раз на рік до 10 лютого наступного року (фактично за тими ж правилами, що і при обов’язковій сплаті). Це сума ЄСВ за рік, яку визначають у формі № Д5 на підставі середньомісячного чистого доходу (річний чистий дохід за декларацією (база для обкладення ПДФО), поділений на кількість прибуткових місяців) ( п.п. 1 п. 6 розд. V, п. 3 розд. III Інструкції № 449). Причому, якщо врахувати п. 3.1 Типового договору, то суми ЄСВ не повинні бути менше мінімального страхового внеску.

Тільки після цього ви маєте право звернутися із заявою за допомогою, також захопивши комплект необхідних документів: оригінал листка непрацездатності, копію договору про добровільну участь у соцстрахуванні, документи, що підтверджують страховий стаж, можливо, довідку з органу ДФС про відсутність заборгованості з ЄСВ.

Її суму розрахують у відділенні ФСС, але оплатять дні хвороби ФОП тільки починаючи з шостого дня.

Крім того, є ще одна причина, з якої звернутися за допомогою можна тільки після того, як буде подано звіт (звіти) за формою № Д5. Для розрахунку допомоги ФСС знадобляться відомості про дохід, з якого було сплачено ЄСВ за добровільною ставкою, за місяці, що передують місяцю страхового випадку. Розрахунковий період — 12 місяців, але якщо починаючи з дати укладення договору ЄСВ платили менший час, то «зайве» виключать. Так от, визначити такий дохід і поділитися відомостями про нього ФОП може тільки після закінчення поточного року. Більше за інших «пощастить» тим ФОП, які захворіють у січні. Чому? На момент звернення за допомогою вже в поточному році вони зможуть надати інформацію про середньомісячний дохід у розрахунковому періоді (місяцях минулого року) і сплатити ЄСВ.

Чи потрібна довідка про доходи з ДПІ? Ні, віднедавна її не потрібно надавати. Не дивуйтеся, про це прямо зазначено в п. 31 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266). Розрахунок повинні провести з використанням даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Органи ФСС повинні мати у своєму розпорядженні відповідний доступ до нього.

Зауважимо: відомості про суми середньомісячного чистого доходу і сплаченого з нього ЄСВ потраплять до реєстру після подання форми № Д5.

Додамо, що в період хвороби ФОП-загальносистемника його чистий дохід оподатковується за стандартними правилами. Крім того,

з отриманої суми допомоги по тимчасовій непрацездатності доведеться сплатити ПДФО і військовий збір і відобразити в декларації як цивільний дохід

Що стосується ЄСВ, то, на нашу думку, окремо із суми лікарняних ФОП-загальносистемник не повинен сплачувати ЄСВ.

На завершення все ж поміркуємо, а чи варта шкурка вичинки? З одного боку, переплата в сумі внесків у добровольця буде невелика (36,6 % - - 34,7 % = 1,9 % на місяць). З іншого — розраховувати на значну суму лікарняного можна тільки при тривалому періоді непрацездатності* і страховому стажі, що дає право на 100 % оплату (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70, с. 19, с. 43). Причому, якщо за 12 місяців, що передують страховому випадку, він був менше 6 місяців, допомогу розрахують виходячи із суми не вище розміру мінзарплати в місяці настання страхового випадку. А ця ситуація справедлива для більшості новоспечених ФОП-добровольців ( ч. 4 ст. 19 Закону № 1105). Перші п’ять днів хвороби і зовсім не оплатять. Тож особливо не розживешся.

* До речі, оплаті підлягає і період догляду за дитиною до 14 років, причому з першого дня за рахунок ФСС. Це можуть узяти на замітку ФОП-батьки.

Приклад. ФОП на загальній системі уклав договір добровільної участі в системі соціального страхування 15 вересня 2015 року, а 2 листопада цього самого року в нього настав страховий випадок — тимчасова непрацездатність, що тривала 35 календарних днів. Припустимо, що ФОП отримував оподатковуваний дохід у всіх місяцях 2015 року, а для сплати ЄСВ брав середньомісячну суму 2000,00 грн. Загальний страховий стаж ФОП більше 8 років, але страховий стаж за 12 місяців, що передують листопаду 2015 року, менше шести місяців.

У цьому випадку згідно з Порядком № 1266, на наш погляд, в ФСС суму допомоги розрахують так.

1. Середньоденний дохід: 1378 : 30,44 = 45,27грн., де 1378 — розмір мінзарплати, установлений з 01.09.2015 р. відповідно до Закону України від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ.

2. Сума допомоги (за 30 з 35 календарних днів) : : 45,27 х 30 = 1358,10 грн.

І все б нічого, але з цієї суми доведеться сплатити ПДФО (1358,10 х 15 % : 100 = 203,72 грн.) і військовий збір (1358,10 х 1,5 % : 100 = 20,37 грн.). Щоправда, якщо ФОП отримає допомогу тільки у 2016 році, то сплатить ПДФО і військовий збір вже у 2017 за результатами декларації за 2016 рік.

Водночас ЄСВ «за себе» за підвищеною ставкою йому доведеться сплачувати не менше року (строку дії договору). Для ФОП на загальній системі розмір переплати ЄСВ при добровільній сплаті залежить від розміру середньомісячного чистого доходу. Підрахуємо умовно, якою буде переплата за рік виходячи із суми мінімального страхового внеску та мінзарплати 1378 грн.:

12 х (36,6 % - 34,7 %) х 1378 грн. = 314,18 грн.

З одного боку сума невелика, з іншого — покрити переплату вдасться тільки в разі довгострокової хвороби ФОП чи декрету жінки-ФОП (але це вже зовсім інша історія). Також зазначимо з досвіду минулих років: думка фахівців ФСС щодо добровольців буває суворою. Їх мета — не допустити неправомірного витрачання коштів ФСС. Тому, враховуючи п. 3.1 Типового договору, не уникнути сплати ЄСВ за всі місяці, у тому числі й безприбуткові (збиткові). А це, як ви розумієте, може помітно «обтяжити» суму добровільної переплати з ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі