Переведення боргу за договором оренди: чом би й ні?

Наталя Білова, податковий експерт
Наше підприємство уклало з орендодавцем «А» договір оренди приміщення на тривалий строк та сплатило йому орендну плату авансом на півроку наперед. Проте виявилось, що це приміщення вже здається в оренду і звільниться нескоро. Орендодавець «Б» запропонував нам зняти схожий об’єкт у нього і перевести на себе борг за заборгованістю з орендної плати з орендодавця «А». Чи допустима така операція? Якими будуть наші дії? (м. Львів)

img 1 

Так, така операція цілком допустима. З точки зору цивільного законодавства, вона класифікується як операція переведення боргу (заміни боржника) в зобов’язанні та регулюється ст. 520 — 524 ЦКУ.

За договором переведення боргу у відносинах з кредитором місце первісного боржника займає новий боржник. При цьому первісний боржник передає свої обов’язки в зобов’язанні новому боржнику, який приймає такі обов’язки і повинен їх виконати перед кредитором.

Інакше кажучи, у цьому випадку змінюється суб’єктний склад операції: обов’язки первісного боржника (орендодавця «А») за операцією (у цій ситуації — з надання орендарю приміщення в оренду) з моменту переведення боргу припиняються, а зобов’язаною стає особа, на яку було переведено борг, тобто орендодавець «Б».

За договором переведення боргу може бути переведена заборгованість за будь-якими договорами (купівлі-продажу, підряду, позики, оренди тощо).

Але знайте: боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою тільки з відома кредитора, тобто за вашої згоди. Так стверджує ст. 520 ЦКУ.

На додержання цієї умови суди звертають особливу увагу і визнають недійсними договори переведення боргу, в яких згоду кредитора на заміну боржника отримано не було (див., зокрема, рішення Господарського суду м. Києва від 14.05.2012 р. у справі № 5011-11/4783-2012).

Чому так важливо заручитися згодою кредитора? Тому що йому не байдуже, хто виконуватиме перед ним зобов’язання, адже різні боржники мають різну платоспроможність, репутацію тощо.

На жаль, ЦКУ не містить жодних вказівок щодо форми надання кредитором своєї згоди. Це дає підстави стверджувати, що вона може бути як письмовою, так і усною. Щоб уникнути непорозумінь (у цьому більше має бути зацікавлений боржник), краще все ж таки оформити згоду письмово — у вигляді листа або повідомлення тощо, а за бажання її можна навіть посвідчити нотаріально.

Як правило, сторони використовують для цих цілей тристоронні договори переведення боргу, які підписують первісний і новий боржники, а також кредитор. У цьому випадку згоду кредитора на переведення боргу фіксують прямо в договорі.

Утім, можна укласти і двосторонній договір між первісним і новим боржниками. Тоді згоду кредитора на заміну боржника в зобов’язанні доведеться отримати окремо (зокрема, у вигляді листа-згоди).

Переведення боргу здійснюється в тій самій формі, що й основне зобов’язання, за яким цей борг виник ( ст. 521 ЦКУ). Тому якщо основний договір було укладено у простій письмовій формі, то й договір про переведення боргу має бути простим письмовим.

Якщо ж основний договір підлягав нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, то договір про переведення боргу потрібно також нотаріально посвідчити та (або) зареєструвати.

Що стосується наслідків переведення боргу в обліку кредитора, то тут усе просто. У бухгалтерському обліку він переводить заборгованість на субрахунок нового боржника, щодо якого у звичайному порядку (як стосовно первісного боржника) відображає погашення заборгованості.

У податковоприбутковому обліку жодних змін, будьте спокійні. ☺

Теги орендар
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі